Δύσκολη   Μερίδες : 4   15.01-18.30  

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Δρέσδη της Γερμανίας. Απίθανο και εξαιρετικό κέικ σε γεύση και εμφάνιση.

Υλικά:

130 ml γάλα πλήρες

50 γρ. ζάχαρη

40 γρ. μαγιά νωπή

½ κιλό αλεύρι σκληρό

150 γρ. σταφίδα (ξανθή και μαύρη)

5 κρόκους αυγών

130 γρ. βούτυρο χλιαρό

50 γρ. αμύγδαλα άσπρα ωμά

20 ml κονιάκ

1 πρέζα αλάτι

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

1 κ.σ. ανακατεμένα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο)

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το γάλα μαζί με πέντε κουταλιές αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά τις σταφίδες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Έπειτα ανακατεύουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τους κρόκους, το έτοιμο προζύμι και το χλιαρό βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη του κέικ με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμη ξαναζυμώνουμε με τα χέρια και πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να γίνει επίπεδη με πάχος 3 εκ. περίπου. Έπειτα τη διπλώνουμε αφήνοντας την κάτω επιφάνειά της να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε σε προθερμασμέο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που την έχουμε ανακατέψει πριν με διάφορα μπαχαρικά.

empty alt

Σάλτσα guakamole

Εξαιρετική σάλτσα για να συνοδεύσετε κόκκινα κρέατα.
empty alt

Μπουκιές με αμύγδαλα και μαρμελάδα βερύκοκο

Μπαλίτσες από βερίκοκο για παιχνίδια γεύσης.
empty alt

Ψωμί με γεύση mediterranean

Μια διαφορετική γευστική πρόταση για το ψωμί.
empty alt

CANEDERLI (Κεφτεδάκια από ψωμί και σπανάκι)

Ένα πρωτότυπο ορεκτικό για μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Κεφτεδάκια από κολοκύθια

Νόστιμα κεφτεδάκια από κρέας και κολοκύθια γεμισμένα με τυρί gouda.
empty alt

Φιλέτο ψαριού με σάλτσα από ελιές

Η μαγεία της μαγειρικής βρίσκεται στο «πάντρεμα» ετερόκλιτων υλικών. 
empty alt

Σαλάτα με μπέικον και μήλα

Το μπέικον θα δώσει ένα ακόμη λόγο για να υποκύψει κανείς σε αυτή τη σαλάτα.
empty alt

Μπουκίτσες από ρεβίθια και κουκουνάρι

Το θρεπτικό ρεβύθι συναντά τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι και το αυγό.
Back To Top