Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

0     

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

storing_fruits
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των λαχανικών και των φρούτων σου και να μειώσεις τις σπατάλες μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Gaby Melian, υπεύθυνης ελέγχου στο αμερικανικό Ίδρυμα Γαστρονομικής Εκπαίδευσης.

1. Διάλεξέ τα με προσοχή: Το σημαντικότερο είναι να επιλέξεις από τον πάγκο του μανάβικου λαχανικά σε καλή κατάσταση, διαφορετικά καμία συμβουλή διατήρησης δεν θα «σώσει» το χτυπημένο μήλο ή το σπανάκι που έχει αρχίσει να μαραίνεται.

2. Δώσε έμφαση στις ρίζες: Τα καρότα, τα παντζάρια, το παστινάκι, οι πατάτες είναι μερικά από τα λαχανικά ρίζες που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αρκεί βέβαια όταν τα αγοράσεις να είναι ακόμα φρέσκα. Προτού τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αφαίρεσε τα πράσινα μέρη π.χ. από τα καρότα και τα παντζάρια και διατήρησέ τα ξεχωριστά, διαφορετικά τα φύλλα θα απορροφήσουν την υγρασία από τη ρίζα.

3. Αποθήκευσε τα λαχανικά σου χωρίς να τα πλύνεις: Εξαίρεση αποτελούν τα πράσα και τα σπαράγγια, που μπορείς να τοποθετήσεις όρθια, με το κομμένο μέρος βυθισμένο σε περίπου δύο εκατοστά νερό.

4. Κόψε το λαστιχάκι στα ματσάκια: Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από το πολύ ευαίσθητο μαρούλι μέχρι το πιο ανθεκτικό κέιλ, ακολουθούν ένα βασικό κανόνα: Διατηρούνται καλύτερα όταν κόβεις το λαστιχάκι που κρατά ενωμένο το ματσάκι αλλά πιέζει τα φύλλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε πλαστικά σακουλάκια.

5. Tip για τα μυρωδικά: Τα φρέσκα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι αρκετά ευαίσθητα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους, τύλιξέ τα με προσοχή (χωρίς να τα πιέσεις) σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια αποθήκευσέ τα σε πλαστικό σακουλάκι.

6. Κάποια φρούτα είναι καλύτερα εκτός ψυγείου: Μπορεί τα καλοκαιρινά φρούτα να αλλοιώνονται γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά τα φρούτα του χειμώνα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας ακόμα και για εβδομάδες. Αρκεί αυτά που θα αγοράσεις να μην έχουν λεκέδες στην επιφάνειά τους και να μην είναι χτυπημένα. Αν εντοπίσεις ανάμεσα στα φρούτα σου κάποιο που έχει αρχίσει να χαλάει, πέταξέ το αμέσως γιατί θα… παρασύρει και τα υπόλοιπα στην καταστροφή.