Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες. Αρκεί να μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην προετοιμασία τους, ιδιαίτερα αν τις φιλετάρεις. Τα παρακάτω βήματα θα σε καθοδηγήσουν, έστω κι αν είσαι εντελώς αρχάριος.

Όλα ξεκινούν από την επιλογή των πιο φρέσκων ψαριών στο ιχθυοπωλείο – θα τα καταλάβεις από τη λαμπερή, ομοιόμορφη και σφιχτή επιδερμίδα, τα καθαρά μάτια (όχι θολά) και την ευχάριστη μυρωδιά. Στη συνέχεια:

1ο βήμα: Ξεπλένεις τις σαρδέλες. Τις πλένεις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, ενώ ταυτόχρονα τις ξύνεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας για να απομακρύνεις τα λέπια, χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση που μπορεί να ξύσει την επιδερμίδα και τη σάρκα τους.

2ο βήμα: Κόβεις το κεφάλι, μαζί με τα μικρά πτερύγια από κάθε πλευρά.

3ο βήμα: Ανοίγεις την κοιλιά. Ξεκινώντας από το σημείο όπου βρισκόταν το κεφάλι.

4ο βήμα: Αφαιρείς το πτερύγιο της ράχης. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, το τραβάς να απομακρυνθεί από τη σάρκα. Το συγκεκριμένο πτερύγιο έχει μεγάλα κόκκαλα, που δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση.

5ο βήμα: Καθαρίζεις την κοιλιά από τα εντόσθια. Αφαιρείς τα περιεχόμενα της κοιλιάς με τα δάχτυλά σου και ξεπλένεις την κοιλιά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, απομακρύνοντας οποιδήποτε υπόλειμμα από αίμα, μεμβράνες ή εντόσθια.

6ο βήμα: Απομακρύνεις το ψαροκόκαλο, τη σπονδυλική στήλη. Προσεκτικά, με τα δάχτυλα, την τραβάς αποσπώντας τη από τη σάρκα, έτσι ώστε να παρασύρει όσο το δυνατόν λιγότερη σάρκα μαζί της.

Σε αυτό το σημείο, έχεις μια καθαρή σαρδέλα, απαλλαγμένη από κόκκαλα, που μπορείς π.χ. να κάνεις ψητή ή στο φούρνο. Προαιρετικά, συνεχίζεις με τα παρακάτω βήματα.

7ο βήμα: Ψαλιδίζεις τις άκρες της. Με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας, κόβεις την ουρά και το πάνω μέρος της σαρδέλας, για να κάνεις το πιάτο πιο ευπαρουσίαστο, ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να το σερβίρεις σε επισκέπτες.

8ο βήμα: Χωρίζεις τα φιλέτα. Αν θέλεις να τα ξεχωρίσεις, τα κόβεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλιδάκι. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις το καθένα σε μικρότερα κομμάτια.

empty alt

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

  Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.
empty alt

Αυτά τα 8 τρόφιμα δεν χαλάνε ποτέ!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν μία περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή ημερομηνία λήξης, υπάρχουν κάποια άλλα που ο χρόνος δεν τα αγγίζει και παραμένουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν αναλλοίωτα.
empty alt

Το tip που θα σου λύσει τα χέρια στο μαγείρεμα

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο βράδυ και ξαφνικά σου τηλεφωνούν φίλοι για να περάσουν από το σπίτι («για έναν καφέ, δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις κάτι») αλλά καθώς αυτοί πάντα ετοιμάζουν τραπέζια υπερπαραγωγή, δεν σου κάνει καρδιά να τους κεράσεις πίτσες από ντελίβερι.
empty alt

Gnocchi από κουνουπίδι

Σίγουρα την πρώτη φορά που ακούσεις για νιόκι από κουνουπίδι πολύ πιθανώς να πάρεις μια περίεργη έκφραση (για να το πω ευγενικά).
empty alt

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις!

Από τα αγαπημένα ορεκτικά και της ελληνικής κουζίνας – οι κολοκυθοκεφτέδες δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αρωματικοί, γευστικοί και σχετικά ανάλαφροι, είναι μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό, για σνακ, ακόμα και για εναλλακτικό κυρίως.
empty alt

Ψητά μπιφτέκια τόνου σε στιλ σαμόσα

Όταν βαρεθείτε τη συνηθισμένη σαλάτα τόνου, δοκιμάστε αυτά τα μπιφτέκια εμπνευσμένα από σαμόσα. Για μια πιο χορταστική εκδοχή, σερβίρετε τα μαζί με αγγλικά αλμυρά μάφιν.
empty alt

Ρολά κρέπας με καραμελωμένα μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός […]
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top