Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες. Αρκεί να μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην προετοιμασία τους, ιδιαίτερα αν τις φιλετάρεις. Τα παρακάτω βήματα θα σε καθοδηγήσουν, έστω κι αν είσαι εντελώς αρχάριος.

Όλα ξεκινούν από την επιλογή των πιο φρέσκων ψαριών στο ιχθυοπωλείο – θα τα καταλάβεις από τη λαμπερή, ομοιόμορφη και σφιχτή επιδερμίδα, τα καθαρά μάτια (όχι θολά) και την ευχάριστη μυρωδιά. Στη συνέχεια:

1ο βήμα: Ξεπλένεις τις σαρδέλες. Τις πλένεις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, ενώ ταυτόχρονα τις ξύνεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας για να απομακρύνεις τα λέπια, χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση που μπορεί να ξύσει την επιδερμίδα και τη σάρκα τους.

2ο βήμα: Κόβεις το κεφάλι, μαζί με τα μικρά πτερύγια από κάθε πλευρά.

3ο βήμα: Ανοίγεις την κοιλιά. Ξεκινώντας από το σημείο όπου βρισκόταν το κεφάλι.

4ο βήμα: Αφαιρείς το πτερύγιο της ράχης. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, το τραβάς να απομακρυνθεί από τη σάρκα. Το συγκεκριμένο πτερύγιο έχει μεγάλα κόκκαλα, που δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση.

5ο βήμα: Καθαρίζεις την κοιλιά από τα εντόσθια. Αφαιρείς τα περιεχόμενα της κοιλιάς με τα δάχτυλά σου και ξεπλένεις την κοιλιά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, απομακρύνοντας οποιδήποτε υπόλειμμα από αίμα, μεμβράνες ή εντόσθια.

6ο βήμα: Απομακρύνεις το ψαροκόκαλο, τη σπονδυλική στήλη. Προσεκτικά, με τα δάχτυλα, την τραβάς αποσπώντας τη από τη σάρκα, έτσι ώστε να παρασύρει όσο το δυνατόν λιγότερη σάρκα μαζί της.

Σε αυτό το σημείο, έχεις μια καθαρή σαρδέλα, απαλλαγμένη από κόκκαλα, που μπορείς π.χ. να κάνεις ψητή ή στο φούρνο. Προαιρετικά, συνεχίζεις με τα παρακάτω βήματα.

7ο βήμα: Ψαλιδίζεις τις άκρες της. Με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας, κόβεις την ουρά και το πάνω μέρος της σαρδέλας, για να κάνεις το πιάτο πιο ευπαρουσίαστο, ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να το σερβίρεις σε επισκέπτες.

8ο βήμα: Χωρίζεις τα φιλέτα. Αν θέλεις να τα ξεχωρίσεις, τα κόβεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλιδάκι. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις το καθένα σε μικρότερα κομμάτια.

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Προσπαθείς να χάσεις βάρος; Φάε σαν παιδί!

Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που μαθαίνουν πράγματα στα παιδιά τους. Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που μπορεί ένα παιδί να διδάξει στους μεγάλους, όπως για παράδειγμα πώς να τρώνε σωστά! Αν, λοιπόν, είσαι μαμά, μπαμπάς, θείος, θεία, κλπ, η λύση στα κιλά που μπορεί να σε ταλαιπωρούν […]
empty alt

Τι είναι αυτό το λευκό υγρό που βγάζει το φιλέτο του σολομού;

Ίσως έχεις παρατηρήσει, την ώρα που ετοιμάζεσαι να ψήσεις ένα φιλέτο σολομού, ένα λευκό υγρό που βγάζει το ψάρι.
empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Αυγά Benedict στον φούρνο

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Ένα χρόνο μετά… με την πανδημία να έχει φέρει στα όριά του ακόμα και τον δημιουργικό εαυτό σου, αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top