1. Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου.

1. Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου. Σημασία έχει επίσης η προέλευση: δύο καλές επιλογές είναι οι πατάτες Νάξου και Κύπρου.

2. Κόψε τις σε ισομεγέθεις φέτες/λωρίδες. Έτσι, θα τηγανιστούν ομοιόμορφα. Ιδανικά, να μην είναι ούτε υπερβολικά λεπτές ούτε πολύ χοντροκομμένες. Ένα καλό πάχος είναι τουλάχιστον 3 χιλιοστά, αν τις θέλεις τραγανές και ταυτόχρονα με σάρκα.

3. Δοκίμασε το προβράσιμο, αν έχεις χρόνο. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το άμυλο στο εσωτερικό τους ώστε, όταν τις ρίξεις αργότερα σε καυτό λάδι, να εκραγεί και να μεταμορφωθεί σε ένα τραγανό περίβλημα. Μην τις αφήσεις όμως να βράσουν μέχρι να λιώσουν: θέλεις να γίνουν αρκετά μαλακές για να μπορείς να τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν σκληρές σαν μια φέτα αγγουριού.

4. Στράγγισέ τις καλά. Μετά το προβράσιμο, άφησέ τις να αποβάλουν την υγρασία τους απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας. Έστω και ελάχιστο νερό στις πατάτες αρκεί για να γίνουν όχι τηγανιτές αλλά… στον ατμό.

5. Ρίξε τις σε καυτό τηγάνι. Ή, ακόμα καλύτερα, σε βαθιά κατσαρόλα ή ηλεκτρική φριτέζα, ώστε να τηγανιστούν γρήγορα, ομοιόμορφα και με το ελάχιστο ανακάτεμα (μία φορά αρκεί).

6. Επένδυσε στο διπλό τηγάνισμα. Αντί να τις προβράσεις, μπορείς να τις τηγανίσεις σε δύο φάσεις, σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Στο πρώτο στάδιο τις τηγανίζεις σε μέτρια φωτιά (γύρω στους 150 βαθμούς Κελσίου), προτού δηλαδή το λάδι αρχίσει να κοχλάζει, για να ψηθούν καλά στο εσωτερικό αλλά όχι να ροδίσουν. Αμέσως μετά, ή μερικές ώρες αργότερα (αφού τις στραγγίσεις σε χαρτί κουζίνας) τις τηγανίζεις σε δυνατή φωτιά, δηλαδή σε λάδι που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Tip: Το ελαιόλαδο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος και είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Και τι γίνεται με το μούλιασμα; Αν έχεις το χρόνο, βύθισε τις πατάτες (κομμένες και ωμές) για τουλάχιστον μισή ώρα σε κρύο, αλατισμένο νερό, για να αποβάλουν μια ποσότητα του αμύλου τους.

empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξαναχρησιμοποιήσεις το λάδι τηγανίσματος

Συνήθως χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα λαδιού για να τηγανίσουμε, που είναι κρίμα να πετάξουμε αμέσως μετά την πρώτη χρήση.
empty alt

Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με το κοτόπουλο στήθος

Είναι οικονομικό, ψήνεται γρήγορα και μπορεί να γίνει πάρα πολύ νόστιμο. Αρκεί να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Με τι άλλο μπορείς να παντρέψεις το αλάτι (εκτός από μαύρο πιπέρι)

Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.
empty alt

Πώς θα μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που έχει πετρώσει

Η καστανή ζάχαρη πετρώνει εύκολα όταν μένει κλεισμένη για καιρό σε ένα δοχείο στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να τη χρησιμοποιήσεις όταν θελήσεις να την προσθέσεις σε ένα γλυκό ή ακόμα και στον καφέ σου.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Βουτιά απόλαυσης στον υπέροχο κόσμο του ανανά!

Το κίτρινο φωτεινό χρώμα του σου φτιάχνει αμέσως τη διάθεση. Η γεύση του σε ταξιδεύει αμέσως σε ξωτικά μέρη και το άρωμά του σου θυμίζει διακοπές.
Back To Top