Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα. Οι παρακάτω βασικοί κανόνες θα βοηθήσουν κι εσένα να χρησιμοποιείς τα μαχαίρια κουζίνας με άνεση και ασφάλεια.

1. Διάλεξε τα κατάλληλα μαχαίρια για κάθε χρήση. Για παράδειγμα, διαφορετικό για το κρέας, διαφορετικό για το ψωμί και άλλο για το κόψιμο των φρέσκων μυρωδικών. Αναζήτησέ τα σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη σπιτιού και, ακόμα καλύτερα, εξοπλισμό κουζίνας.

2. Ακόνισέ τα. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόνισε τη λεπίδα τους με ένα ειδικό ακονιστήρι μαχαιριών. Καλό είναι, επίσης, να τα πλένεις στο χέρι, γιατί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί σταδιακά να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο ανοξείδωτο ατσάλι.

3. Πιάσε τα σωστά. Τοποθέτησε το δείκτη και τον αντίχειρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λεπίδα και τύλιξε τα υπόλοιπα δάχτυλα σφιχτά γύρω από τη λαβή. Με αυτό τον τρόπο θα τα χειριστείς ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

4. Τις στρογγυλές τροφές, κόψε τις πρώτα στη μέση. Έτσι, στη συνέχεια μπορείς να τις ακουμπήσεις από την επίπεδη πλευρά στην επιφάνεια κοπής για να τις ψιλοκόψεις με ασφάλεια. Ιδιαίτερα στο πρώτο, πιο «κρίσιμο» κόψιμο, κράτησε το μαχαίρι περίπου στο ύψος του αγκώνα σου για να έχεις καλύτερο έλεγχο.

5. Κράτα την τροφή που κόβεις με τα δάχτυλά σου σαν μια δαγκάνα. Τα ακροδάχτυλά σου πρέπει να δείχνουν προς την επιφάνεια κοπής, όχι προς τη λεπίδα του μαχαιριού, ώστε σε περίπτωση που κάποια κίνησή σου ξεφύγει, να μη γίνουν τα πρώτα θύματα της λεπίδας! Αυτό το κόλπο χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση.

6. Κράτα την άκρη της λεπίδας ακουμπισμένη στην επιφάνεια κοπής. Στη συνέχεια κόψε την τροφή κινώντας το μαχαίρι μπρος πίσω, σαν να χρησιμοποιείς πριόνι, προσπαθώντας να μην απομακρύνεις την άκρη του από την επιφάνεια κοπής. Είναι θέμα ασφάλειας.

empty alt

6 γεύματα που μπορείς να μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων όχι μόνο ξαναζεσταίνει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μαγειρεύει κιόλας, μικρά, γρήγορα και εύκολα γεύματα.
empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα ένα νόστιμο ντρέσινγκ για τη σαλάτα σου

Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

Super bowl με γαρίδες, πέστο και κινόα

Αυτός ο συνδυασμός με γαρίδες, πέστο και κινόα είναι νόστιμος, υγιεινός, θρεπτικός και χρειάζεται λιγότερο από 30 λεπτά για να προετοιμαστεί.
empty alt

Ζυμαρικά Alfredo με γαρίδες και μπέικον

 Μια συνταγή που θα ενθουσιάσει τους pasta lovers
empty alt

Αυτή είναι η πιο καλοκαιρινή συνταγή για κολοκυθοσαλάτα

Ωμά κολοκυθάκια σε λωρίδες με ντρέσινγκ φέτας και καβουρδισμένα κουκουνάρια
empty alt

Δροσερή γευστική βουτιά: Κρύα σούπα με αγγούρι και αβοκάντο

Για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μια ιδέα που θα σε δροσίσει απολαυστικά
Back To Top