Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού. Κάνε την αρχή, ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

1. Σοτάρισε τις αρωματικές ύλες. Γιατί το πιλάφι είναι πιο αρωματικό από το απλό ρύζι στον ατμό; Το μυστικό κρύβεται στα αρωματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται, όπως το ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Ξεκίνησε λοιπόν σοτάροντας περίπου ¾ φλιτζ. αρωματικές ύλες (πάντα κρεμμύδι, συν ό,τι άλλο υπάρχει στην κουζίνα σου), σε ελαιόλαδο ή ανάλατο βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.

2. Ώρα για το ρύζι. Μόλις η βάση είναι έτοιμη, πρόσθεσε στο αρωματικό μείγμα 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι, όπως bonnet, νυχάκι ή ακόμα και μπασμάτι. Άφησέ το για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο και να απελευθερώνει τα αρώματά του.

3. Ενίσχυσε τη γεύση με μπαχαρικά ή ζωμό. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο απλό ρύζι και ένα νόστιμο πιλάφι είναι το υγρό όπου μαγειρεύτηκε. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσθέσεις γεύση στο νερό όπου βράζει. Είτε χρησιμοποιώντας, αντί για σκέτο νερό, κάποιο ζωμό κρέατος ή θαλασσινών, είτε ρίχνοντας στο νερό μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, κύμινο, κανέλα ή κάρι. Μην το παρακάνεις με την ποικιλία και τις ποσότητες των μπαχαρικών όμως. Το ζητούμενο είναι να δώσεις, μεν, άρωμα στο ρύζι σου, αλλά χωρίς τα μπαχαρικά να επισκιάσουν τις άλλες γεύσεις.

4. Βράσε το ρύζι. Ανεξαρτήτως από τη μέθοδο που θα επιλέξεις για να δώσεις γεύση, άφησε το ρύζι να πάρει μια βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά. Σκέπασέ το και άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό του.

5. Άφησέ το να ξεκουραστεί. Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακάτεψε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει. Κάλυψε το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και άφησέ το για 5 λεπτά. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία, ώστε το ρύζι να παραμείνει αφράτο και νόστιμο χωρίς να λασπώσει.

6. Ολοκλήρωσε με τη γαρνιτούρα. Πρόσθεσε από πάνω 2 κ.σ. φρέσκα βότανα (π.χ. κόλιανδρο, μαϊντανό ή δυόσμο), για έξτρα χρώμα και άρωμα και, αν θέλεις, συμπλήρωσε το πιάτο με λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, φιστίκια ή πεκάν), που θα το κάνουν ελαφρώς τραγανό. Αν θέλεις να δώσεις στη γεύση μια γλυκιά διάσταση, ολοκλήρωσε τη γαρνιτούρα με λίγες σταφίδες.

empty alt

Πολύτιμα δημητριακά

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Τα φύκια είναι οι νέες μεταξωτές κορδέλες της διατροφής

Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.
empty alt

Ψητό κοτόπουλο με περουβιανό άρωμα

Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
empty alt

Τηγανητό ρύζι με χοιρινό

Το τηγανητό ρύζι προήρθε από την Κίνα και μάλιστα προέκυψε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui και είναι ένα δημοφιλές πιάτο στο τηγάνι σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Μελιτζάνες στο φούρνο με παρμεζάνα

Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης
Back To Top