Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ακολουθούν μερικοί μόνο από αυτούς, που υπόσχονται να μετατρέψουν την κουζίνα από… δωμάτιο πανικού σε εργαστήριο δημιουργικότητας και παιχνιδιού.

1. Διάβασε τη συνταγή δύο φορές προτού ξεκινήσεις. Και μετά πήγαινέ τη βήμα βήμα. Έτσι θα προετοιμαστείς εγκαίρως και κατάλληλα για όλα τα στάδιά της και θα βεβαιωθείς φυσικά ότι έχεις, πέρα από τα υλικά, και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

2. Αράδιασε από την αρχή στον πάγκο σου όλα τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να διαπιστώσεις, στη διάρκεια μιας συνταγής ότι π.χ. μόλις σου τελείωσε το βούτυρο με το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τσιγαρίσεις το κρεμμύδι. Επιπλέον, θα έχεις όλα τα υλικά σε απόσταση αναπνοής, για να μη χάνεις πολύτιμο χρόν κατά το μαγείρεμα ψάχνοντάς τα ή κατεβάζοντάς τα από το ψηλότερο ράφι. Τέλος, κάνοντας αυτή την προεργασία θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσεις να προσθέσεις κάτι στο φαγητό σου!

3. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς. Είτε το πείραμα γίνεται για τη χαρά της δημιουργικότητας είτε από ανάγκη (επειδή π.χ. σου τελείωσε το κονιάκ και πρέπει να σβήσεις το κρέας με άλλο οινοπνευματώδες). Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον στη μαγειρική (αν όχι στη ζαχαροπλαστική), ακόμα και αν το πείραμα αποτύχει, τα περισσότερα λάθη είναι στη χειρότερη περίπτωση βρώσιμα. Αν πάλι πετύχει, μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο σου.

4. Καρύκευσε με γενναιοδωρία. Ειδικά τα φρέσκα μυρωδικά, που προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος, θα δώσουν επιπλέον βάθος σε ένα πιάτο. Φρόντισε επίσης να έχεις πάντα μερικά λεμόνια στο σπίτι, για να νοστιμίσεις το ψάρι, το ψητό κρέας, τις σαλάτες, ακόμα και μερικές σάλτσες ζυμαρικών.

5. Ζήσε το «τώρα» και απόλαυσε κάθε στάδιο της προετοιμασίας. Προσπάθησε να μη μαγειρεύεις κάτω από πίεση χρόνου και να αδειάσεις το μυαλό σου από οποιαδήποτε άλλη σκέψη την ώρα της προετοιμασίας ενός γεύματος, για να την απολαύσεις αληθινά.

6. Επένδυσε σε καλό εξοπλισμό κουζίνας. Κι αυτό αφορά όλα τα βασικά είδη της, από το σετ των μαχαιριών μέχρι τη συσκευή της κουζίνας. Ένα σετ μαχαιριών που δεν είναι καλής ποιότητας θα σε δυσκολέψει απίστευτα στο κόψιμο και την προετοιμασία του φαγητού, ενώ ένας φούρνος που δεν ψήνει ομοιόμορφα θα σαμποτάρει όλες τις προσπάθειές σου να φτιάξεις κέικ. Όσο «σφιχτός» λοιπόν κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου, καλύτερα να κάνεις περικοπές από άλλα έξοδα του σπιτιού.

7. Στις σπιτικές γιορτές, πόνταρε σε απλές λύσεις. Μαγείρεψε δοκιμασμένες συνταγές και ετοίμασε απλά σνακ. Έτσι, θα αποφύγεις τα δυσάρεστα απρόοπτα, θα ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών καλεσμένων σου και θα τους υποδεχτείς στο σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος και χαλαρός.

empty alt

Τώρα μπορείτε να… φάτε τον Ράιαν Γκόσλινγκ-κυριολεκτικά!

Τώρα μπορείτε να… χαζέψετε το πρόσωπο του Ράιαν Γκόσλινγκ και να το φάτε χάρη στην Sarah Silverman, την ψυχή του Capecake Market στη Νέα Υόρκη.
empty alt

3 τρόποι να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα κοτσάνια των μυρωδικών

Σχεδόν κάθε συνταγή σου λέει να χρησιμοποιήσεις μόνο τα φύλλα του βασιλικού, του μαϊντανού, του άνηθου ή άλλων φρέσκων μυρωδικών.
empty alt

Με τι άλλο μπορείς να παντρέψεις το αλάτι (εκτός από μαύρο πιπέρι)

Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.
empty alt

Η διατροφή που διατηρεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε άριστη φυσική κατάσταση

Κι ενώ σε ηλικία 35 ετών ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έμπαινε λογικά στα λυκόφως της καριέρας του, η άριστη φυσική του κατάσταση μέσα και έξω από το γήπεδο τον βοηθά να συνεχίζει τις μεγάλες επιτυχίες με τη Γιουβέντους, με την οποία ήδη διανύει την τρίτη σεζόν.
empty alt

Freeze! Αποστολή: Μπανάνες στην κατάψυξη

  Καλοκαίρι κι είναι η καλύτερη εποχή για να βάλεις τις μπανάνες στον… πάγο! Οι μπανάνες είναι φθηνές, διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πάντα ευχάριστες.
empty alt

Χειμερινή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελών, ρόδι, αμύγδαλα και παρμεζάνα

Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
empty alt

Κεφτεδάκια ή μπουκιές κοτόπουλου με πικάντικο άρωμα

Αν θέλετε να δώσετε έξτρα άρωμα και σούπερ γεύση στα συνηθισμένα δείπνα με κοτόπουλο, μην ψάχνετε άλλο.
empty alt

Λιμοντσέλο: Καλωσορίστε το καλοκαίρι με το πιο δροσερό ποτό

Πώς να φτιάξετε το δικό σας limoncello και να μεταφερθείτε νοερά στην Αμάλφι
Back To Top