Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού, ειδικότερα, θα σου φανεί χρήσιμος και σε μια μαρινάδα και στο ψητό κρέας και σε κρέας κατσαρόλας και σε κοτόπουλο και σε ψάρι και σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας και στα ψητά λαχανικά και στους χυμούς φρούτων και λαχανικών και σε ένα πλήθος γλυκών. Και όταν μιλάμε για χυμό λεμονιού, προτιμάμε φρεσκοστυμμένο.

Αν, τώρα, ξεμείνεις με πάρα πολλά λεμόνια στο σπίτι και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, ιδιαίτερα αν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές και φοβάσαι ότι θα χαλάσουν, υπάρχουν λύσεις: Μπορείς να τα στύψεις, να μοιράσεις το χυμό τους σε παγοθήκες και να τα παγώσεις στην κατάψυξη, φτιάχνοντας έτσι παγάκια λεμονιού που θα προσθέσεις σε χυμούς αλλά και στο φαγητό. Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτική, συμπυκνωμένη λεμονάδα, μια συνταγή της οποίας θα βρεις εδώ. Ή να παρασκευάσεις ένα πολύ ωραίο λιμοντσέλο, που θα σε βγάλει όλο το χειμώνα.

Για το λιμοντσέλο, ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες:
1. Παίρνεις το ξύσμα από περίπου 15 λεμόνια (ακέρωτα).

2. Μοιράζεις 1,5 λίτρο τσίπουρο, ρακή ή βότκα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τους προσθέτεις το ξύσμα.

3. Διατηρείς τα βάζα σε σκοτεινό ντουλάπι για περίπου 25 μέρες.

4. Λιώνεις 4 φλιτζ. ζάχαρη σε 5 φλιτζ. νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνεις να κρυώσει.

5. Προσθέτεις το σιρόπι στα βάζα και τα αποθηκεύεις για ακόμα δέκα μέρες στο ντουλάπι.

6. Περνάς το λιμοντσέλο από φίλτρο καφέ. Διατηρείται σε αποστειρωμένα μπουκάλια για ένα χρόνο (δες πώς θα τα αποστειρώσεις εδώ).

empty alt

Για να φτιάξεις το τέλειο ντρέσινγκ σαλάτας, ακολούθησε την παρακάτω εξίσωση

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να νοστιμίσεις μια σαλάτα από ένα μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι. Κάποιες φορές όμως αυτός ο συνδυασμός γίνεται λίγο μονότονος και τότε επιζητάς τη γευστική ανατροπή που θα δώσει ενδιαφέρον ακόμα και στο πιο συνηθισμένο πιάτο.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις το μπέικον

Όλοι ξέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής είναι η μυρωδιά του μπέικον ενώ τσιτσιρίζει στο τηγάνι.
empty alt

Αυτά τα 8 τρόφιμα δεν χαλάνε ποτέ!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν μία περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή ημερομηνία λήξης, υπάρχουν κάποια άλλα που ο χρόνος δεν τα αγγίζει και παραμένουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν αναλλοίωτα.
empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Οι διατροφικές συνήθειες και παραξενιές των δικτατόρων

Οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ αποφάσισαν να μελετήσουν τα αγαπημένα πιάτα και τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων, σε σχέση με τον φόβο που είχαν ότι θα δηλητηριαστούν, και κατέγραψαν τη μελέτη τους στο βιβλίο «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants».
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις γρήγορα τις πατάτες

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτήν τη συνταγή, αλλά όταν το κάνεις σωστά, γίνεται απολύτως τέλειο.
Back To Top