Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.

Υπάρχει τρόπος, ωστόσο, να μειώσεις εντυπωσιακά το χρόνο μαγειρέματός τους χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στη γεύση και την υφή τους: να ξεκινήσεις το ψήσιμό τους από το φούρνο μικροκυμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

-Όταν μαγειρεύεις στο φούρνο π.χ. ψάρι με πατάτες, βάλε τις πατάτες αρχικά να μαλακώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, θα μειώσεις το χρόνο ψησίματός τους στο φούρνο ακόμα και στο μισό.

-Αν θέλεις να φτιάξεις μια πατατοσαλάτα, μπορείς αντί να βράσεις τις πατάτες να τις μαγειρέψεις εξ ολοκλήρου στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια να τις ανακατέψεις με τα υλικά της επιλογής σου, π.χ. με σάλτσα πέστο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

-Αν το μενού περιλαμβάνει μια ολόκληρη ψητή πατάτα (ή γλυκοπατάτα), να έχεις κατά νου ότι, κανονικά, θα σου πάρει γύρω στα 90 λεπτά για να μαγειρευτεί σε συμβατικό φούρνο. Προμαγείρεψέ τη λοιπόν ολόκληρη στο φούρνο μικροκυμάτων για 5-10 λεπτά, ώστε στη συνέχεια να μειώσεις το χρόνο ψησίματος στο συμβατικό φούρνο μόλις στα 20 λεπτά (αφού τον προθερμάνεις στους 220 βαθμούς Κελσίου).

-Ακόμα και τις πατάτες που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις σε μια ομελέτα στο φούρνο μπορείς να τις προμαγειρέψεις σε φούρνο μικροκυμάτων.

Πώς θα προμαγειρέψεις πατάτες σε φούρνο μικροκυμάτων:

Τις τοποθετείς ολόκληρες ή σε κομμάτια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτεις, προαιρετικά, ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και τις καλύπτεις με ειδική μεμβράνη για φούρνο μικροκυμάτων. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών και τη δύναμη του φούρνου σου, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με 2 λεπτά για κομματιασμένες ή baby πατάτες ή με 4 λεπτά για μεγαλύτερες πατάτες.

Πώς θα καταλάβεις ότι μια πατάτα είναι έτοιμη; Με το κλασικό κόλπο: την τρυπάς με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει εύκολα, είναι έτοιμη. Διαφορετικά, συνεχίζεις για λίγο το ψήσιμο.

empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...
empty alt

Γευστικές γαρίδες με πέστο, νιόκι και αρακά

Ένα εύκολο, υγιεινό κι απολαύστικο πιάτο, έτοιμο σε 20 λεπτά
Back To Top