Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή […]

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή για αυγά Benedict είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι.

ΥΛΙΚΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:

1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Βούτυρο, για τηγάνι

8 αγγλικά muffins, κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 κιλό ζαμπόν σε φέτες, ψιλοκομμένο (ή μπέικον)

8 μεγάλα αυγά

2 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

1 κουτ. σκόνη σκόρδου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

benedic

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ HOLLANDAISE 

4 μεγάλοι κρόκοι αυγών

Χυμός 1/2 λεμονιού

1/2 φλ. (1 ραβδί) λιωμένο βούτυρο

πιπέρι καγιέν

Πάπρικα, για γαρνιτούρα

ΓΙΑ ΤΑ ENGLISH MUFFINS

230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

30 γρ. βούτυρο αγελαδινό

½ κ.γ. ζάχαρη

220 γρ. γάλα φρέσκο

½ φακελάκι (3,5 γρ.) μαγιά ξερή

1 αυγό

3 γρ. αλάτι

½ κ.σ. baking powder

benedict

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνεις το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν λιώσουν, προσθέτεις το γάλα (θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο) και ανακατεύεις καλά. Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις το αυγό και τη μαγιά (πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό). Ανακατεύεις καλά και τα αφήνεις 2-3 λεπτά στην άκρη.  Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτεις το υγρό μίγμα που έχεις ετοιμάσει από πριν. Ανακατεύεις καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά και το αφήνεις να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά με μία ώρα στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας. Μόλις φουσκώσει η ζύμη των english muffins, ανακατεύεις το baking powder με 1 κ.σ. νερό, το ρίχνεις στη ζύμη και το ενσωματώνεις στο μίγμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Βουτυρώνεις ένα ταψί και σε μεσαία φωτιά, βάζεις για κάθε english muffin, από μια κουταλιά σούπας ζύμης. Ψήνεις 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα αφαιρείς και τα αφήνεις να κρυώσουν ελαφρά.

Βουτύρωσε ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος φούρνου. Και φτιάξε διαδοχικές στρώσεις αγγλικών muffins και ζαμπόν, που είναι κομμένα σε κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς μαζί τα αυγά, το γάλα και το σκόρδο σε σκόνη και καρυκεύεις γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνεις το μείγμα πάνω από τα συστατικά στο πυρέξ και καλύπτεις με διάφανη μεμβράνη. Αφήνεις στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα ή έως μια νύχτα.

Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°. Ψήνεις έως ότου το ψωμί γίνει χρυσό και τα αυγά μαγειρευτούν, 1 ώρα. (Καλύπτεις με αλουμινόχαρτο εάν η κορυφή γίνεται πολύ καφέ.) Αφήνεις να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ HOLLANDAISE 

Βράζουμε λίγο νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και, στη συνέχεια, μειώνεις τη θερμότητα για να σιγοβράσει. Σε ένα μεσαίο αδιάβροχο μπολ, χτυπάς ελαφρά τους κρόκους αυγού με χυμό λεμονιού. Τοποθετείς πάνω από την κατσαρόλα (βεβαιώνεσαι ότι ο πυθμένας του μπολ δεν αγγίζει το νερό) και, ενώ χτυπάς έντονα, προσθέτεις αργά το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζεις το χτύπημα ελαφρά μέχρι να πήξει, περίπου 2 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά και καρυκεύεις με καγιέν και αλάτι.

Ρίχνεις τη σάλτσα πάνω στο ψημένο μείγμα και πασπαλίζεις με πάπρικα ή και ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν το σερβίρεις.

 

 

empty alt

Το αυγό απομακρύνει το εγκεφαλικό

Μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12% διατρέχουν όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα λένε επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις στην προετοιμασία των γευμάτων

Αρκεί να αφιερώσεις δύο περίπου ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μην ταλαιπωρείσαι μεσοβδόμαδα με το μαγείρεμα – ή τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσεις το μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top