Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο. Ή σχεδόν άδειο, γιατί στην κατάψυξη υπάρχουν μερικές μπριζόλες. Που δεν έχεις προλάβει να ξεπαγώσεις. Τι κάνεις λοιπόν;

Κι όμως, μπορείς να τις ρίξεις στα κάρβουνα όπως είναι. Αν μάλιστα το κάνεις σωστά, θα σου βγει σε καλό, καθώς η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου κρέατος ανεβαίνει πιο αργά κατά το ψήσιμο, προστατεύοντας την μπριζόλα από το κάψιμο και κάνοντάς την εσωτερικά τρυφερή και ζουμερή και εξωτερικά ροδαλή και ξεροψημένη.

Τι σημαίνει όμως «το κάνεις σωστά»;

1. Όλα ξεκινούν από την αγορά του κρέατος: Όταν αγοράζεις μπριζόλες διάλεξε κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος ομοιόμορφου όσο το δυνατόν πάχους (3-4 εκ.), τα οποία θα μεταφέρεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Πιέζεις τα σακουλάκια για να φύγει από το εσωτερικό τους ο αέρας, τα κλείνεις καλά και βάζεις τις μπριζόλες στην κατάψυξη.

2. Στο μπάρμπεκιου, δημιούργησε δύο ζώνες: μία με δυνατή φωτιά και μία πιο χαμηλή. Έτσι, θα ψήσεις την μπριζόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει όμορφα και στη συνέχεια θα τη μεταφέρεις στην πιο χαμηλή φωτιά να συνεχίσει το ψήσιμο μέχρι να γίνει ομοιόμορφα μέσα-έξω.

3. Ψήσε κάθε μπριζόλα σε δύο φάσεις: Σε δυνατή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει εξωτερικά μια ωραία, ροδαλή κρούστα, από κάθε πλευρά. Όταν αλλάζεις πλευρά, καρύκευσε γενναιόδωρα. Αφού αποκτήσει την κρούστα, τη μεταφέρεις στο πιο «ψυχρό» κομμάτι του μπάρμπεκιου, να σιγοψηθεί για ακόμα 10-15 λεπτά. Προτού τη σερβίρεις, την αφήνεις να σταθεί για περίπου 5 λεπτά, να απλωθούν ομοιόμορφα οι χυμοί της.

4. Παρακολούθησε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο: Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, χρησιμοποίησε ένα ειδικό θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία της μπριζόλας σου, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 45 βαθμούς Κελσίου (αν τη θέλεις μισοψημένη) μέχρι 65 βαθμούς Κελσίου (για μια καλοψημένη μπριζόλα).

empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

Νόστιμες και εύκολες σπιτικές κοτομπουκιές

Θέλεις να νιώσεις ξανά παιδί; Φτιάξτε σπιτικές κοτομπουκιές. Επικαλυμμένες με τραγανή καρυκευμένη ψίχα ψωμιού, αυτές οι τρυφερές, ζουμερές μπουκιές είναι δύσκολο να καταναλωθούν με μέτρο.
empty alt

Απολαυστική συνταγή Massaman Curry

Γευστικό ταξίδι στην ταϊλανδέζικη, ινδική και μαλαισιανή κουζίνα
Back To Top