Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο. Ή σχεδόν άδειο, γιατί στην κατάψυξη υπάρχουν μερικές μπριζόλες. Που δεν έχεις προλάβει να ξεπαγώσεις. Τι κάνεις λοιπόν;

Κι όμως, μπορείς να τις ρίξεις στα κάρβουνα όπως είναι. Αν μάλιστα το κάνεις σωστά, θα σου βγει σε καλό, καθώς η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου κρέατος ανεβαίνει πιο αργά κατά το ψήσιμο, προστατεύοντας την μπριζόλα από το κάψιμο και κάνοντάς την εσωτερικά τρυφερή και ζουμερή και εξωτερικά ροδαλή και ξεροψημένη.

Τι σημαίνει όμως «το κάνεις σωστά»;

1. Όλα ξεκινούν από την αγορά του κρέατος: Όταν αγοράζεις μπριζόλες διάλεξε κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος ομοιόμορφου όσο το δυνατόν πάχους (3-4 εκ.), τα οποία θα μεταφέρεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Πιέζεις τα σακουλάκια για να φύγει από το εσωτερικό τους ο αέρας, τα κλείνεις καλά και βάζεις τις μπριζόλες στην κατάψυξη.

2. Στο μπάρμπεκιου, δημιούργησε δύο ζώνες: μία με δυνατή φωτιά και μία πιο χαμηλή. Έτσι, θα ψήσεις την μπριζόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει όμορφα και στη συνέχεια θα τη μεταφέρεις στην πιο χαμηλή φωτιά να συνεχίσει το ψήσιμο μέχρι να γίνει ομοιόμορφα μέσα-έξω.

3. Ψήσε κάθε μπριζόλα σε δύο φάσεις: Σε δυνατή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει εξωτερικά μια ωραία, ροδαλή κρούστα, από κάθε πλευρά. Όταν αλλάζεις πλευρά, καρύκευσε γενναιόδωρα. Αφού αποκτήσει την κρούστα, τη μεταφέρεις στο πιο «ψυχρό» κομμάτι του μπάρμπεκιου, να σιγοψηθεί για ακόμα 10-15 λεπτά. Προτού τη σερβίρεις, την αφήνεις να σταθεί για περίπου 5 λεπτά, να απλωθούν ομοιόμορφα οι χυμοί της.

4. Παρακολούθησε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο: Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, χρησιμοποίησε ένα ειδικό θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία της μπριζόλας σου, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 45 βαθμούς Κελσίου (αν τη θέλεις μισοψημένη) μέχρι 65 βαθμούς Κελσίου (για μια καλοψημένη μπριζόλα).

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top