Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Χαλούν τα μπαχαρικά;

0     

Χαλούν τα μπαχαρικά;

spices

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και τα μπαχαρικά χαλούν.

Για την ακρίβεια, δεν αλλοιώνονται όπως, για παράδειγμα, το γάλα – δηλαδή εκείνο το μπαγιάτικο μοσχοκάρυδο δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνουν το άρωμά τους και, επομένως, το λόγο ύπαρξής τους. Γιατί τι να το κάνεις το μοσχοκάρυδο, αν είναι σαν να προσθέτεις άγευστη και άνοστη σκόνη στο φαγητό σου;

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να παρατείνεις το προσδόκιμο ζωής τους.

-Καταρχάς, φρόντισε να αγοράζεις μπαχαρικά σε ολόκληρους κόκκους, ρίζες και ξυλάκια, στην ακέραιη δηλαδή μορφή τους, στην οποία αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Προτίμησε, παραδείγματος χάρη, ξυλάκια κανέλας αντί για τριμμένη κανέλα και αγόρασε σπόρους πιπεριού τους οποίους θα τρίψεις στο μύλο της κουζίνας σου.

-Υπολόγισε ότι τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα για περίπου τρεις μήνες, ενώ τα ολόκληρα για έξι έως δέκα μήνες.

-Αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή βάζα και όχι σε σακουλάκια και γράψε σε μια ετικέτα, που θα κολλήσεις απέξω, την ημερομηνία λήξης τους (θα τη βρεις στο σακουλάκι της συσκευασίας τους).

-Τέλος, όταν αγοράζεις χύμα μπαχαρικά, περιορίσου σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, που ξέρεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.