30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά, και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά -την ενδέκατη στη σειρά- το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.

 

Η χθεσινή εκδήλωση των Χρυσών Σκούφων ήταν επετειακή, καθώς γιόρταζαν τα 30 χρόνια τους.

Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων

Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη.

Τα new entries για το 2023 είναι εννέα: "Delta", "Botrini’s Santorini", "Varoulko Santorini", "Baos", "Fiore", "Kooc Secrets", "Makris Dégustation", "Melia" και "Le Pavillon".

Πιάτο διά χειρός Έκτορα Μποτρίνι

Tις μεγαλύτερες βαθμολογίες στους Χρυσούς Σκούφους συγκέντρωσαν:

 

Etrusco 17/20 Κέρκυρα / Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

 

Botrini's 16/20 Χαλάνδρι, Βασ. Γεωργίου Β΄24Β / Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

 

Delta 16/20 Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» / Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας, Θάνος Φέσκος

 

Herve Restaurant 16/20, Πετράλωνα, Τριών Ιεραρχών / Executive Σεφ: Ερβέ Προνζάτο

 

Varoulko Seaside 16/20, Μικρολίμανο, Ακτή Κουμουνδούρου / Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου

 

 

Varoulko Seaside

 

30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι, πώς ξεκίνησαν τα βραβεία

Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσίασαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων. Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη.

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας.

 

Δείτε όλους τους νικητές των Χρυσών Σκούφων ΕΔΩ

Πιάτο διά χειρός Έκτορα Μποτρίνι, μεγάλου νικητή των Χρυσών Σκούφων

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2023 ανά την Ελλάδα:

Όπως αναφέρει το «Αθηνόραμα», ανοίγοντας την τελετή, η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: «Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του Θεσσαλικού Κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο.

Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας, αλλά και τη χώρα μας, αφού, μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας».

Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού: «Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία», τόνισε. «Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά, παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή».

Τέλος, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς, η Άννη Ηλιοπούλου παρουσίασε στο κοινό -για πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού- όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε στο κοινό η 30χρονη πορεία του θεσμού, οι 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες και σεφ που στη διάρκεια αυτών των ετών άνοιξαν καινούργιους γαστρονομικούς δρόμους, οι μεγάλοι διάστεροι και τριάστεροι σεφ του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα ανεπανάληπτα dîner de gala των τελετών απονομής, αλλά και οι μεγάλοι Έλληνες σεφ οι οποίοι, στις τελετές απονομής αυτών των 30 χρόνων, ενθουσίασαν με τα μοναδικά τους μενού.

Επίσης, οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν μια ευρηματική συρραφή από τα καλύτερα στιγμιότυπα των παρουσιάσεων των τελετών απονομής, με πρωταγωνιστές την αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών και υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα κορυφαίων δημιουργών του θεάτρου μας.

 

11 σεφ μαγείρεψαν στους Χρυσούς Σκούφους

Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου, τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι δικαίως βρέθηκαν τόσο ψηλά στην εκτίμηση των επαγγελματιών της γαστρονομίας.

Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens».

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2023» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

 

Cover photo: Δύο Χρυσοί Σκούφοι για τον Έκτορα Μποτρίνι. Εδώ παραλαμβάνει το βραβείο του με τον σεφ Νίκο Μπίλλη / Φωτογραφία: Αθηνόραμα

Συντάκτης: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρυσοί Σκούφοι 2023: Αυτά είναι τα 39 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, τα 22 εκτός Αθήνας - iefimerida.gr

empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Τέλειες ψητές πατάτες σε 5 βήματα

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να ψήσεις πατάτες στο φούρνο και σού έχουν βγει μισοκαμένες ή μισοψημένες; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές», αλλά ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχεις βρει τον τρόπο να τις πετυχαίνεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές βήμα βήμα, από το Popsugar.com, για να γίνουν […]
empty alt

Το ιδανικό πιάτο για να συνοδεύσεις μια βραδιά Game of Thrones

Ένας σωστός φαν του Game of Thrones οφείλει να συνοδεύει την παρακολούθηση της αγαπημένης του σειράς με τα κατάλληλα εδέσματα.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό μπέργκερ αντί για ψωμάκι έχει ντομάτα!

Στη συνταγή που ακολουθεί το θέμα δεν είναι η γέμιση… Αλλά το απέξω ή το γύρω γύρω.
empty alt

Σαλάτα-ντιπ γουακαμόλε με μπέικον

Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο γουακαμόλε είναι το πόσο ευέλικτο είναι και το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στις ορέξεις μας αλλά και στην πείνα μας.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
empty alt

Γευστικές γαρίδες με πέστο, νιόκι και αρακά

Ένα εύκολο, υγιεινό κι απολαύστικο πιάτο, έτοιμο σε 20 λεπτά

Back To Top