Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.


Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι σερβίτσια εύκολα στη μεταφορά (πλαστικά ή της μίας χρήσης), ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο και συνταγές που θα σε ακολουθήσουν άνετα στην εξόρμησή σου.

Ακολουθούν μερικές ιδέες ιδανικές για ένα γεύμα χωρίς πολλές ανέσεις αλλά με άπλετο φως, φύση και τέλεια διάθεση. Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο «Δημιουργίες στο ύπαιθρο. Μπάρμπεκιου, πικ νικ και καλοκαιρινές γιορτές».

Πιπεροσαλάτα με κριτσίνια

Για 4 μερίδες

Για τη σαλάτα:
2 κόκκινες, 2 πράσινες και 2 κίτρινες πιπεριές
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένη ρίγανη
150 γρ. τυρί φέτα
Χυμός από 1 λάιμ
Αλάτι, πιπέρι

Για τα κριτσίνια:
150 γρ. σφολιάτα (κατεψ.)
50 γρ. πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι
1 κρόκος αβγού
1 κ.σ. κοπανισμένη καρυδόψιχα
Αλεύρι, για την επιφάνεια εργασίας
(Εναλλακτικά, συνοδεύεις με έτοιμα κριτσίνια)

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πιπεριές. Τις ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, τις χωρίζουμε στη μέση και τις κόβουμε σε μπουκιές. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε λίγες λίγες τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά. Τις βγάζουμε και τις ρίχνουμε σε σαλατιέρα.
2. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε ψιλές φέτες. Το σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι και το ρίχνουμε στις πιπεριές, μαζί με τη ρίγανη και το τυρί φέτα, αφού πρώτα το κόψουμε σε κύβους. Ραντίζουμε τη σαλάτα με χυμό λάιμ και αλατοπιπερώνουμε. Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να τραβήξει.
3. Για να φτιάξουμε τα κριτσίνια, αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει. Κατόπιν, την ανοίγουμε σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
4. Αλείφουμε το φύλλο με χτυπημένο κρόκο. Σκορπίζουμε τις ελιές και την καρυδόψιχα στη μισή επιφάνεια και σκεπάζουμε με την άλλη μισή. Πιέζουμε καλά μεταξύ τους τα δύο φύλλα και τα αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο. Κόβουμε το φύλλο σε 20 λεπτές λωρίδες, φάρδους 1 εκ. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε σχάρα στρωμένη με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα.

Σουβλάκια με τομάτα και μοτσαρέλα

Για περ. 20 τεμάχια

10 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
20 μίνι μπάλες μοτσαρέλα
1 ματσάκι βασιλικός
40 ντοματίνια

1. Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κοπανίζουμε στο γουδί το πιπέρι. Αναμειγνύουμε τις ελιές με το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κοπανισμένο πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι. Βουτάμε τις μπάλες μοτσαρέλας στο μείγμα και τις αφήνουμε σκεπασμένες για περίπου 30 λεπτά να τραβήξουν.
2. Πλένουμε τον βασιλικό, τον τινάζουμε να στραγγίσει και ψιλοκόβουμε τον μισό. Βάζουμε στην άκρη 20 μεγάλα φύλλα.
3. Πασπαλίζουμε τις μπάλες της μοτσαρέλας με τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Τις περνάμε εναλλάξ με δύο τοματίνια σε καλαμάκια. Γαρνίρουμε κάθε σουβλάκι στην κορυφή με 1 φύλλο βασιλικού.

tomatosticks

Ψωμάκια με αβοκάντο

Για 4 μερίδες

4 ψωμάκια με ηλιόσπορους
60 γρ. βούτυρο
4 κ.σ. τοματοπολτός
1 αβοκάντο
4 κ.γ. χυμός λεμονιού
12 φέτες αγγούρι
8 φέτες τομάτα
8 ψιλοκομμένα ραπανάκια
4 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

1. Κόβουμε τα ψωμάκια οριζόντια στη μέση. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τον τοματοπολτό και αλείφουμε τα ψωμάκια από μέσα. Κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
2. Στρώνουμε τη βάση πρώτα με φέτες αγγουριού και τομάτας και μετά με αβοκάντο.
3. Σκορπίζουμε από πάνω τα ψιλοκομμένα ραπανάκια και τον μαϊντανό. Τέλος, σκεπάζουμε τα ψωμάκια με το καπάκι τους.

Στριφτά σφολιατάκια με πέστο
Για περ. 20 τεμάχια

1 σκελίδα σκόρδο
1 ματσάκι βασιλικός
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. κουκουνάρι
250 γρ. φρέσκια σφολιάτα ψυγείου
1 κρόκος αβγού

1. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε το βασιλικό, τον τινάζουμε να στραγγίσει και τον ψιλοκόβουμε. Αλέθουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με τον βασιλικό, το λάδι, το κουκουνάρι και 2 κ.σ. παρμεζάνα.
2. Ανοίγουμε φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα (15×35 εκ.), το κόβουμε στις άκρες και το αλείφουμε ομοιόμορφα με το πέστο. Τυλίγουμε τις δύο μακριές πλευρές του φύλλου, έτσι ώστε να συναντηθούν στη μέση. Αφήνουμε το ρολό για 20 λεπτά στο ψυγείο.
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C (στον αέρα στους 180˚C). Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και, αφού αλείψουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε φέτες, πάχους 1 εκ. Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί αλειμμένο με λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Σερβίρουμε τα σφολιατάκια ζεστά ή κρύα.

Μπουρεκάκια με γαρίδες

Για 6-8 τεμάχια

300 γρ. φρέσκια σφολιάτα ψυγείου
150 γρ. σπαράγγια
75 γρ. λευκά μανιτάρια
300 γρ. βραστές γαρίδες
200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα σαφράν
2 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
1 αυγό

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C (στον αέρα στους 180˚C). Ανοίγουμε το φύλλο σε επίπεδη επιφάνεια και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια των 15×15 εκ. περίπου.
2. Στραγγίζουμε τα σπαράγγια. Καθαρίζουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τις γαρίδες με τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το φρέσκο τυρί κρέμα και την τριμμένη φρυγανιά. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σαφράν. Προσθέτουμε τον άνηθο.
3. Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Μοιράζουμε τη γέμιση στα τετράγωνα φύλλα. Αλείφουμε τις άκρες με το ασπράδι. Διπλώνουμε τα μπουρεκάκια σχηματίζοντας τρίγωνα και τα πιέζουμε καλά στις άκρες να κλείσουν. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με λάδι και τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

muffins

Μάφιν τρικολόρε

Για 12 τεμάχια

340 γρ. αλεύρι
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
4 αβγά
8 κ.σ. ελαιόλαδο
160 ml γάλα
2 πράσινες πιπεριές
12 τοματίνια
100 γρ. μοτσαρέλα
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
Λάδι, για τη φόρμα

1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά, το ελαιόλαδο και το γάλα. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε τα τοματίνια και τη μοτσαρέλα σε κύβους.
2. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τις πιπεριές, τις τομάτες και τη μοτσαρέλα. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
3. Λαδώνουμε τις θήκες μιας φόρμας για μάφιν. Γεμίζουμε κάθε θήκη μέχρι τα 2/3 με το μείγμα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180˚C (στον αέρα στους 160˚C) για περίπου 25 λεπτά.

Πατατοκροκέτες με κιμά

Για 4 μερίδες

750 γρ. πατάτες
2 κρόκοι αβγών
30 γρ. αλεύρι
30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γ. κορν φλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
50 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. λάδι
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μπαγιάτικο ψωμάκι
1 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια
1 αβγό
200 γρ. τυρί
Τριμμένη πάπρικα
4 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ

1. Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα για περίπου 20 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να μισοκρυώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ. Όταν κρυώσει καλά ο πουρές, τον ανακατεύουμε με τους κρόκους, το αλεύρι, την τριμμένη φρυγανιά, το κορν φλάουρ, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
2. Κόβουμε το μπέικον σε κύβους. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε το μπέικον και το κρεμμύδι στο ζεματιστό λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί, ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει. Μουλιάζουμε το ψωμάκι σε νερό και το στύβουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά με το ψωμάκι, τα ψιλοκομμένα μυρώνια, το αβγό, το τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι και τριμμένη πάπρικα.
3. Απλώνουμε τη ζύμη σε πετσέτα της κουζίνας και την ανοίγουμε σε φύλλο, πάχους 1 εκ. Στρώνουμε από πάνω το μείγμα του κιμά και τυλίγουμε το φύλλο σε φραντζόλα, με τη βοήθεια της πετσέτας. Κόβουμε τη φραντζόλα σε στρογγυλές φέτες, πάχους 2 εκ. Τηγανίζουμε τις κροκέτες στο ζεματιστό βούτυρο και από τις δύο πλευρές να καλοψηθούν.

empty alt

9 τρόποι να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το σωστό το beach bod θέλει θυσίες! Και το ξέρεις καλά αφού κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που σε πιάνει άγχος για τα λίγα παραπανίσια κιλά που πήρες το χειμώνα, για το μικρό «σωσιβιάκι» που εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλιάς […]
empty alt

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]
empty alt

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Ντιπ για… ντιπ – εύκολα και σπιτικά

Δροσιστικά, πικάντικα, κρεμώδη, διαφορετικά, όπως και να τα προτιμάτε εδώ σας έχουμε μερικές ιδέες για να τα φτιάξετε μόνοι σας – εύκολα κι απλά!   Το πέστο του Ποπάι Συστατικά 300 γρ.
empty alt

Εστιατόρια, υψηλή γαστρονομία και FNL Best Restaurant Awards 2020

Γεύσεις πολλών αστέρων με διακρίσεις και βραβεία
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα
Back To Top