Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Τη μία σπάει ο κρόκος στο τηγάνι, την άλλη καίγεται το ασπράδι στις άκρες ή μισοψήνεται.

Ακολουθώντας όμως τις παρακάτω οδηγίες, θα το απολαύσεις σε όλο το μεγαλείο του.

1. Διάλεξε το σωστό τηγάνι. Δεν χρειάζεσαι κάτι πανάκριβο ή εξεζητημένο. Επένδυσε σε ένα απλό αντικολλητικό ή σε ένα σκεύος από χυτοσίδηρο. Πιο σημαντικό είναι να έχει το κατάλληλο μέγεθος: Όταν είναι πολύ μεγάλο και μένει άδεια επιφάνεια κατά το τηγάνισμα, είναι πιθανότερο το αυγό να παραψηθεί ή να καεί. Υπολόγισε τα αυγά να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 1/3 της επιφάνειας του τηγανιού.

2. Μη φοβάσαι το λίπος. Ακόμα και αν το τηγάνι σου είναι αντικολλητικό, θα χρειαστείς μια μικρή ποσότητα λίπους για να το τηγανίσεις, αρκετή για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του σκεύους με μια λεπτή στρώση. Το ελαιόλαδο αλλά και το βούτυρο είναι δύο καλές επιλογές σε αυτή την περίπτωση.

3. Σπάσε το αυγό… σωστά. Καλύτερα να το σπάσεις σε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. στον πάγκο της κουζίνας) παρά στο πλαϊνό τοίχωμα του τηγανιού, αν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να σπάσει και ο κρόκος. Εναλλακτικά, μπορείς να σπάσεις το αυγό σου πρώτα σε ένα μπολ και μετά να το μεταφέρεις στο τηγάνι, ώστε αν σπάσει και ο κρόκος, να το κρατήσεις, αν θέλεις, για κάποια άλλη χρήση και να χρησιμοποιήσεις ένα καινούριο αυγό για το τηγάνισμα.

4. Τηγάνισέ το τέλεια. Αφού ζεστάνεις το λίπος σου (λάδι ή βούτυρο) σε υψηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, ρίξε το αυγό στο τηγάνι και χαμήλωσε αμέσως τη φωτιά σε μέτρια. Για να καταλάβεις ότι έχεις πιάσει καλή θερμοκρασία, το αυγό πρέπει να τσιτσιρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος στο τηγάνι, διαφορετικά ανέβασέ τη λίγο. Σε περίπτωση, πάλι, που το τηγάνι αρχίσει να καπνίζει, κατέβασε θερμοκρασία. Στη διάρκεια του τηγανίσματος μην ανακινήσεις το τηγάνι, γιατί έτσι το ασπράδι μπορεί να εξαπλωθεί και να καεί (ή, ακόμα χειρότερα, να σπάσει ο κρόκος!). Χρησιμοποίησε, παράλληλα, ένα μικρό κουτάλι για να περιχύσεις το άψητο ακόμα ασπράδι με λίγο καυτό λάδι ή βούτυρο, προσέχοντας όμως το λίπος να μην πέσει στον κρόκο (γιατί έτσι θα παραψηθεί ο κρόκος). Αν δυσκολεύεσαι να μαζέψεις λίπος στο κουτάλι, γείρε ελαφρώς το τηγάνι σου προς τη μία πλευρά. Συνολικά δεν θα χρειαστείς πάνω από 2-3 λεπτά για να τηγανίσεις το αυγό. Είναι έτοιμο όταν ο κρόκος παραμένει σε ζωηρό κίτρινο χρώμα, αλλά το ασπράδι έχει ασπρίσει εντελώς, δηλαδή δεν είναι σε κανένα σημείο διάφανο.

5. Απόλαυσέ το αμέσως! Με μια λεπτή σπάτουλα, σήκωσε το αυγό και μετάφερέ το στο πιάτο. Η καλύτερη στιγμή να το απολαύσεις είναι αμέσως, γιατί γρήγορα η γεύση και η υφή του αρχίζουν να αλλοιώνονται.

empty alt

Περί Γαστονομίας

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».
empty alt

Ποπκόρν με σοκολάτα: πώς θα το φτιάξεις

Έχεις καλέσει απόψε το βράδυ τους φίλους σου για να δείτε ταινία στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις τι να ετοιμάσεις, καθώς οι μισοί προτιμούν τα γλυκά και οι άλλοι μισοί τα αλμυρά; Τα ποπκόρν με σοκολάτα θα τους ικανοποιήσουν όλους! Τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις ήδη […]
empty alt

Γιατί τελευταία τα βλέπουμε όλα μαύρα στο φαγητό μας;

Συνήθως οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε τροφές σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αν θέλουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και να εμπλουτίζουμε την γκάμα των γεύσεών μας.
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Tips για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο θα βρεις τα πιο γλυκά καρπούζια, αλλά πάντα η αγορά τους μπορεί να σου επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.
empty alt

Πώς θα μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που έχει πετρώσει

Η καστανή ζάχαρη πετρώνει εύκολα όταν μένει κλεισμένη για καιρό σε ένα δοχείο στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να τη χρησιμοποιήσεις όταν θελήσεις να την προσθέσεις σε ένα γλυκό ή ακόμα και στον καφέ σου.
empty alt

Χρειάζεται ή όχι να μπει στο ψυγείο;

  Τα ψυγεία διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά στα σπίτια μας από το 1913, αλλά δεν είναι πάντα πιο φρέσκα στο ψυγείο.
empty alt

Πώς να φτιάξεις σπιτικό χαλβά

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]
Back To Top