Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Τη μία σπάει ο κρόκος στο τηγάνι, την άλλη καίγεται το ασπράδι στις άκρες ή μισοψήνεται.

Ακολουθώντας όμως τις παρακάτω οδηγίες, θα το απολαύσεις σε όλο το μεγαλείο του.

1. Διάλεξε το σωστό τηγάνι. Δεν χρειάζεσαι κάτι πανάκριβο ή εξεζητημένο. Επένδυσε σε ένα απλό αντικολλητικό ή σε ένα σκεύος από χυτοσίδηρο. Πιο σημαντικό είναι να έχει το κατάλληλο μέγεθος: Όταν είναι πολύ μεγάλο και μένει άδεια επιφάνεια κατά το τηγάνισμα, είναι πιθανότερο το αυγό να παραψηθεί ή να καεί. Υπολόγισε τα αυγά να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 1/3 της επιφάνειας του τηγανιού.

2. Μη φοβάσαι το λίπος. Ακόμα και αν το τηγάνι σου είναι αντικολλητικό, θα χρειαστείς μια μικρή ποσότητα λίπους για να το τηγανίσεις, αρκετή για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του σκεύους με μια λεπτή στρώση. Το ελαιόλαδο αλλά και το βούτυρο είναι δύο καλές επιλογές σε αυτή την περίπτωση.

3. Σπάσε το αυγό… σωστά. Καλύτερα να το σπάσεις σε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. στον πάγκο της κουζίνας) παρά στο πλαϊνό τοίχωμα του τηγανιού, αν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να σπάσει και ο κρόκος. Εναλλακτικά, μπορείς να σπάσεις το αυγό σου πρώτα σε ένα μπολ και μετά να το μεταφέρεις στο τηγάνι, ώστε αν σπάσει και ο κρόκος, να το κρατήσεις, αν θέλεις, για κάποια άλλη χρήση και να χρησιμοποιήσεις ένα καινούριο αυγό για το τηγάνισμα.

4. Τηγάνισέ το τέλεια. Αφού ζεστάνεις το λίπος σου (λάδι ή βούτυρο) σε υψηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, ρίξε το αυγό στο τηγάνι και χαμήλωσε αμέσως τη φωτιά σε μέτρια. Για να καταλάβεις ότι έχεις πιάσει καλή θερμοκρασία, το αυγό πρέπει να τσιτσιρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος στο τηγάνι, διαφορετικά ανέβασέ τη λίγο. Σε περίπτωση, πάλι, που το τηγάνι αρχίσει να καπνίζει, κατέβασε θερμοκρασία. Στη διάρκεια του τηγανίσματος μην ανακινήσεις το τηγάνι, γιατί έτσι το ασπράδι μπορεί να εξαπλωθεί και να καεί (ή, ακόμα χειρότερα, να σπάσει ο κρόκος!). Χρησιμοποίησε, παράλληλα, ένα μικρό κουτάλι για να περιχύσεις το άψητο ακόμα ασπράδι με λίγο καυτό λάδι ή βούτυρο, προσέχοντας όμως το λίπος να μην πέσει στον κρόκο (γιατί έτσι θα παραψηθεί ο κρόκος). Αν δυσκολεύεσαι να μαζέψεις λίπος στο κουτάλι, γείρε ελαφρώς το τηγάνι σου προς τη μία πλευρά. Συνολικά δεν θα χρειαστείς πάνω από 2-3 λεπτά για να τηγανίσεις το αυγό. Είναι έτοιμο όταν ο κρόκος παραμένει σε ζωηρό κίτρινο χρώμα, αλλά το ασπράδι έχει ασπρίσει εντελώς, δηλαδή δεν είναι σε κανένα σημείο διάφανο.

5. Απόλαυσέ το αμέσως! Με μια λεπτή σπάτουλα, σήκωσε το αυγό και μετάφερέ το στο πιάτο. Η καλύτερη στιγμή να το απολαύσεις είναι αμέσως, γιατί γρήγορα η γεύση και η υφή του αρχίζουν να αλλοιώνονται.

empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

Το κοινό λάθος που κάνουμε με τη ζύμη ενός γλυκού ή φαγητού

Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για την απόλαυση που ακούει στο όνομα πίτσα

Υπάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Smoothie με φράουλα και λεμόνι

Λαχταράτε ένα smoothie τώρα που ο καιρός ζεσταίνει αλλά προσπαθείτε να αποφύγετε όλη τη ζάχαρη σε ροφήματα που σας δελεάζουν στο κατάστημα; Αυτό το γρήγορο και εύκολο σπιτικό ρόφημα έξι συστατικών παίρνει τη γλύκα του κατευθείαν από τις φράουλες και περιέχει μόνο 16 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά...
empty alt

Πένες με κοτόπουλο σε ελαφριά κι υγιεινή εκδοχή

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.
Back To Top