Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη γεύση τους.

Έτσι, καλό είναι να μην καταναλώνουμε τα μαυρισμένα μέρη του αβοκάντο, αλλά να τα κόβουμε και να τα πετάμε, κρατώντας μόνο το κομμάτι που παραμένει πράσινο. Πώς όμως θα εμποδίσουμε εξαρχής το μαύρισμα του αβοκάντο, το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε χρόνο ρεκόρ;

Ένας τρόπος, όπως γράφει ο Harlod McGee στο βιβλίο του On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen (Για το φαγητό και τη μαγειρική: Επιστήμη και παραδόσεις στην κουζίνα), είναι να προσθέσουμε κάποιο όξινο υλικό στο αβοκάντο, όπως χυμό λεμονιού ή λάιμ. Το οξύ αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που προκαλούν το μαύρισμα του αβοκάντο. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού ή λάιμ είναι απαραίτητος για να φτιάξουμε γκουακαμόλε και άλλες συνταγές με λιωμένο αβοκάντο.

Εναλλακτικά, για να εμποδίσουμε την οξείδωση του αβοκάντο μπορούμε να το τυλίξουμε καλά με διάφανη μεμβράνη. Αρκεί αυτή να εφαρμόζει τέλεια στη σάρκα του φρούτου, ώστε να μην επιτρέπει τη διέλευση αέρα. «Αν το αβοκάντο είναι λιωμένο, πιέζουμε τη μεμβράνη έτσι ώστε να εφαρμόζει στην επιφάνεια της σάλτσας», προσθέτει ο McGee. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να τυλίξουμε το μπολάκι με το γκουακαμόλε με μια διάφανη μεμβράνη, αλλά η τελευταία πρέπει και να εφάπτεται στο γκουακαμόλε.

Η διάφανη μεμβράνη είναι, από την άλλη, η ιδανική λύση αν έχουμε κόψει ένα αβοκάντο στη μέση, χρησιμοποιήσουμε μόνο το μισό και θέλουμε να κρατήσουμε το υπόλοιπο για αργότερα.

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Αυτά τα 8 τρόφιμα δεν χαλάνε ποτέ!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν μία περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή ημερομηνία λήξης, υπάρχουν κάποια άλλα που ο χρόνος δεν τα αγγίζει και παραμένουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν αναλλοίωτα.
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Άλλος ένας Χρυσός Σκούφος για τον Έκτορα Μποτρίνι και το «Etrusco»

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ […]
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Υπέροχη χειμωνιάτικη λαχανόσουπα

Αυτή είναι η πιο προσαρμόσιμη σούπα. Είναι γευστική, απίστευτα υγιεινή και ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν. Μπορείς να αξιοποιήσεις μέσα της το υπόλοιπο χοιρινό κρέας, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας που έχει περισσέψει και που θα της δώσει μια έξτρα νοστιμιά.
empty alt

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε και σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
Back To Top