Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων. Και αυτό γιατί στα συγκεκριμένα είδη που δεν υπήρξε προηγούμενη θερμική επεξεργασία ή η κάπνισή τους ήταν αποτυχημένη, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από διάφορα παράσιτα.

Οι διοξίνες απειλούν τα ψάρια αλλά και τον άνθρωπο κατά την κατανάλωση επιβαρημένων με αυτές ψαρικών.Υψηλά επίπεδα διοξινών έχουν εντοπιστεί στον σολομό της Βαλτικής, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει συστηματικές μετρήσεις για διοξίνες.

Όσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι τόσο μεγαλύτερες ποσότητες τροφής έχει καταναλώσει, άρα και μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Για παράδειγμα, στις σαρδέλες που ζουν 1,5-2 χρόνια δεν προλαβαίνει σε αυτό το διάστημα να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα διοξινών στους λιπώδεις ιστούς.

Ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια από κατανάλωση ψαρικών που περιέχουν τοξίνες. Σχετικά μεγάλος όγκος περιστατικών συνδέεται με τοξικώσεις που οφείλονται σε κατανάλωση ψαρικών μολυσμένων από βιοτοξίνες.

Κοινό χαρακτιριστικό αυτών των δηλητηριάσεων είναι ότι υπάρχει απουσία οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που να δημιουργούν υποψία μόλυνσης των θαλασσινών, με αποτέλεσμα τα μολυσμένα τρόφιμα να φαίνονται στην όψη, στην οσμή και στη γεύση φυσιολογικά.

«Βαρέα Μέταλλα» είναι τα μέταλλα που έχουν ατομικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου (Fe). Τα μέταλλα αυτά είναι τα εξής:Υδράργυρος (Hg), Μόλυβδος (Pb), Χαλκός (Cu), Ψευδάργυρος (Ζη), Νικέλιο (Ni), Κάδμιο (Cd). Στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα βαρέα μέταλλα, καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στους θαλάσσιους οργανισμούς, όπου και συσσωρεύονται κατά ένα συντελεστή 1.000-10.000. Aυτό σημαίνει ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπορούν να αποθηκεύουν τους ρύπους αυτούς και να τους μεταφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό με χρόνιες και οξείες βλάβες. Καθώς τα ψάρια βρίσκονται στο τέλος της τροφικής αλυσίδας, αντιπροσωπεύουν το βαθμό ποιότητας της θαλάσσιας περιοχής από πλευράς ρύπανσης.

Πολλά από αυτά τα μέταλλα σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητα για τη δράση των βιταμινών και τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Σε μεγάλες ποσότητες όμως προκαλούν σειρά δυσμενών επιδράσεων. Η κύρια διαφορά της συμπεριφοράς τους στη θάλασσα από αυτήν των οργανικών ενώσεων είναι ότι τα βαρέα μέταλλα δεν βιοαποικοδομούνται, αλλά τελικώς καθιζάνουν με μορφή ιζήματος. Συνήθως μεταφέρονται μέσω των αστικών λυμάτων και βιομηχανικών καταλοίπων με τα νερά της βροχής ή των ποταμών στο θαλάσσιο περιβάλλον .

Η σειρά τοξικότητας των μετάλλων

Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων εξαρτάται από τη συγκέντρωσή τους, το είδος του μετάλλου, την ύπαρξη και συνεργιστική δράση άλλων μετάλλων και το είδος του οργανισμού. Η τοξικότητα μπορεί να εκφραστεί μέσω νευροφυσιολογικών διαταραχών, γενετικών αλλοιώσεων των κυττάρων (μεταλλάξεις), επιδράσεις στην ενζυμική και ορμονική δραστηριότητα, σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, στην αναπαραγωγή, στην τερατογένεση και καρκινογένεση. Ο άνθρωπος κινδυνεύει μέσω της κατανάλωσης τροφής θαλάσσιας προέλευσης, πλούσιας σε βαρέα μέταλλα. Στη θάλασσα τα βαρέα μέταλλα είτε καθιζάνουν ως δυσδιάλυτα άλατα ή σύμπλοκα, είτε προσροφώνται στην επιφάνεια του φυτοπλαγκτόν ή ενώσεων με σωματιδιακή μορφή, όπως ένυδρα οξείδια του σιδήρου και του μαγγανίου και τελικά καθιζάνουν, είτε απορροφώνται από διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς.

Λόγω της τοξικότητας των μετάλλων αυτών, οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά την συγκέντρωση των μετάλλων αυτών στα θαλασσινά τρόφιμα, καθώς και στα προϊόντα επεξεργασίας τους.

 

 

empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 εκπληκτικοί τρόποι να αξιοποιήσεις την άλμη

Αν μέχρι τώρα η άλμη από τη φέτα (το αλατόνερο όπου διατηρείται) κατέληγε στο νεροχύτη, ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το ρόλο της μετατρέποντάς τη σε υλικό μαγειρικής.
empty alt

7 γενικές συμβουλές για αρχάριους στη μαγειρική

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
Back To Top