Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων. Και αυτό γιατί στα συγκεκριμένα είδη που δεν υπήρξε προηγούμενη θερμική επεξεργασία ή η κάπνισή τους ήταν αποτυχημένη, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από διάφορα παράσιτα.

Οι διοξίνες απειλούν τα ψάρια αλλά και τον άνθρωπο κατά την κατανάλωση επιβαρημένων με αυτές ψαρικών.Υψηλά επίπεδα διοξινών έχουν εντοπιστεί στον σολομό της Βαλτικής, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει συστηματικές μετρήσεις για διοξίνες.

Όσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι τόσο μεγαλύτερες ποσότητες τροφής έχει καταναλώσει, άρα και μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Για παράδειγμα, στις σαρδέλες που ζουν 1,5-2 χρόνια δεν προλαβαίνει σε αυτό το διάστημα να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα διοξινών στους λιπώδεις ιστούς.

Ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια από κατανάλωση ψαρικών που περιέχουν τοξίνες. Σχετικά μεγάλος όγκος περιστατικών συνδέεται με τοξικώσεις που οφείλονται σε κατανάλωση ψαρικών μολυσμένων από βιοτοξίνες.

Κοινό χαρακτιριστικό αυτών των δηλητηριάσεων είναι ότι υπάρχει απουσία οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που να δημιουργούν υποψία μόλυνσης των θαλασσινών, με αποτέλεσμα τα μολυσμένα τρόφιμα να φαίνονται στην όψη, στην οσμή και στη γεύση φυσιολογικά.

«Βαρέα Μέταλλα» είναι τα μέταλλα που έχουν ατομικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου (Fe). Τα μέταλλα αυτά είναι τα εξής:Υδράργυρος (Hg), Μόλυβδος (Pb), Χαλκός (Cu), Ψευδάργυρος (Ζη), Νικέλιο (Ni), Κάδμιο (Cd). Στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα βαρέα μέταλλα, καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στους θαλάσσιους οργανισμούς, όπου και συσσωρεύονται κατά ένα συντελεστή 1.000-10.000. Aυτό σημαίνει ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπορούν να αποθηκεύουν τους ρύπους αυτούς και να τους μεταφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό με χρόνιες και οξείες βλάβες. Καθώς τα ψάρια βρίσκονται στο τέλος της τροφικής αλυσίδας, αντιπροσωπεύουν το βαθμό ποιότητας της θαλάσσιας περιοχής από πλευράς ρύπανσης.

Πολλά από αυτά τα μέταλλα σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητα για τη δράση των βιταμινών και τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Σε μεγάλες ποσότητες όμως προκαλούν σειρά δυσμενών επιδράσεων. Η κύρια διαφορά της συμπεριφοράς τους στη θάλασσα από αυτήν των οργανικών ενώσεων είναι ότι τα βαρέα μέταλλα δεν βιοαποικοδομούνται, αλλά τελικώς καθιζάνουν με μορφή ιζήματος. Συνήθως μεταφέρονται μέσω των αστικών λυμάτων και βιομηχανικών καταλοίπων με τα νερά της βροχής ή των ποταμών στο θαλάσσιο περιβάλλον .

Η σειρά τοξικότητας των μετάλλων

Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων εξαρτάται από τη συγκέντρωσή τους, το είδος του μετάλλου, την ύπαρξη και συνεργιστική δράση άλλων μετάλλων και το είδος του οργανισμού. Η τοξικότητα μπορεί να εκφραστεί μέσω νευροφυσιολογικών διαταραχών, γενετικών αλλοιώσεων των κυττάρων (μεταλλάξεις), επιδράσεις στην ενζυμική και ορμονική δραστηριότητα, σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, στην αναπαραγωγή, στην τερατογένεση και καρκινογένεση. Ο άνθρωπος κινδυνεύει μέσω της κατανάλωσης τροφής θαλάσσιας προέλευσης, πλούσιας σε βαρέα μέταλλα. Στη θάλασσα τα βαρέα μέταλλα είτε καθιζάνουν ως δυσδιάλυτα άλατα ή σύμπλοκα, είτε προσροφώνται στην επιφάνεια του φυτοπλαγκτόν ή ενώσεων με σωματιδιακή μορφή, όπως ένυδρα οξείδια του σιδήρου και του μαγγανίου και τελικά καθιζάνουν, είτε απορροφώνται από διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς.

Λόγω της τοξικότητας των μετάλλων αυτών, οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά την συγκέντρωση των μετάλλων αυτών στα θαλασσινά τρόφιμα, καθώς και στα προϊόντα επεξεργασίας τους.

 

 

empty alt

Η λιχουδιά που δεν είχες φανταστεί: αγγουράκι στο γουόκ!

Όταν δεν έχεις πολλά πράγματα να προσθέσεις στο γουόκ για ένα γρήγορο στιρ-φράι, χρησιμοποίησε… αγγουράκι. Κι όμως, σύμφωνα με ένα θέμα του Serious Eats, είναι ένα πρώτης τάξης υλικό, καθώς μετά από λίγη ώρα μαγειρέματος στο γουόκ γίνεται τρυφερό και νόστιμο ενώ ταυτόχρονα παραμένει ζουμερό.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό λιμοντσέλο βήμα βήμα

Μπορείς να το απολαύσεις σαν χωνευτικό λικέρ μετά το γεύμα, ή ως κοκτέιλ αναμειγμένο με σαμπάνια ή άλλο αφρώδες κρασί.
empty alt

Το φαγητό σου βγήκε πολύ γλυκό; Να πώς θα σώσεις την κατάσταση

Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Pumpkin Spice Latte – το απόλυτο ρόφημα του φθινοπώρου

Δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι για Halloween για να σου αρέσει η κολοκύθα. Τα αρώματα και η γεύση της είναι συνώνυμο του φθινοπώρου και αν έχεις δοκιμάσει μια φορά τον Pumpkin Spice Latte στα Starbucks τότε ξέρεις τι εννοούμε – είναι εθισμός.
empty alt

Ψωμί… στη σακούλα

Το να φτιάξετε το δικό σας ψωμί ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο όσο η παρακάτω εκδοχή. Χρησιμοποιώντας μια σακούλα τροφίμων με ζιπ κλείσιμο (τύπου φερμουάρ) δεν λερώνεστε ούτε εσείς ούτε ο χώρος σας.
empty alt

Ψημένα, τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια

Τα ρεβίθια γίνονται εξαιρετικά τραγανά στον φούρνο και φτιάχνουν το τέλειο, εθιστικό σνακ. Πολύ πολύ καλύτερο μάλιστα από το να ενδώσετε σε πατατάκια! Βεβαιωθείτε ότι τα ρεβίθια σας είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο φούρνο και θα παραμείνουν επίσης τραγανά καθώς κρυώνουν! ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ […]
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο με Bourbon και μήλα

Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top