Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό. Στη συνέχεια πωλείται είτε ολόκληρο είτε σπασμένο σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μορφή ολόκληρων κόκκων χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να βράσει, ενώ σπασμένο δεν απαιτεί πάνω από 20 λεπτά. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ένα δημητριακό με καπνιστό άρωμα ξηρών καρπών, πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα νόστιμο ακόμα και αν μαγειρευτεί μόνο σε αλατισμένο νερό (αν και πολλοί επιλέγουν να το βράσουν σε ζωμό κοτόπουλου).
Οι προτάσεις κατανάλωσης είναι πολλές: Μπορεί, για παράδειγμα, να καταναλωθεί ως πρωινό στη θέση της βρόμης, μαζί με αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτι, να συνοδεύσει το κρέας, να προστεθεί σε σούπες, ή να γίνει ένα πολύ ωραίο κυρίως πιάτο τύπου ριζότο.