Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ. Όντως, όπως επιβεβαιώνει ο Αμερικανός οινολόγος Collin Lilly, μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της φιάλης η γεύση και το άρωμα του κρασιού αρχίζουν να αλλοιώνονται.

«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώσεις το ίδιο βράδυ το κρασί που περιέχει μια φιάλη», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Αν πιείς το μισό ή και παραπάνω, το υπόλοιπο εκτίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποσότητα αέρα, λόγω του κενού που δημιουργείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα οι φαινόλες (οι ουσίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του) να εξανεμίζονται και η γεύση του να αλλοιώνεται».
Ακόμα και αν το υπόλοιπο κρασί μείνει μόλις για μία με δύο ημέρες, θα αλλοιωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Τι συμβουλεύει λοιπόν ο ειδικός;

«Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι, το καλύτερο είναι, για να μην υπονομευτεί η γεύση του, να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες τέσσερις ή έξι ώρες. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η οξείδωση το επηρεάζει αλλά όχι αρνητικά. Αλλά αρκεί να περάσει ένα 24ωρο για να μη θεωρείται πλέον καλό». Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κρασί λίγων ημερών είναι χαλασμένο και πως μπορεί να σε αρρωστήσει, αλλά η γεύση του θα έχει αλλάξει αισθητά και τα αρώματά του θα έχουν ξεθυμάνει.

Ο ρυθμός αλλοίωσης ενός κρασιού εξαρτάται και από την ποικιλία και την ηλικία του. Τέλος, για να τον επιβραδύνεις είναι σημαντικό να ξανακλείσεις τη φιάλη αεροστεγώς με το φελλό της ή άλλο πώμα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι να καταναλώσεις το περιεχόμενό της. Οι ίδιοι ακριβώς κανόνες, καταλήγει ο Lilly, ισχύουν και για το κρασί που χρησιμοποιείς στη μαγειρική.

empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

Πώς δεν θα κολλήσει το γάλα που ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί όταν ζεσταίνεις γάλα για να φτιάξεις π.χ. μια σάλτσα για ζυμαρικά ή ένα σοκολατένιο ρόφημα, να σου κολλάει μια λεπτή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, που αν δεν καθαριστεί αμέσως χρειάζεται τρίψιμο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Γιορτές φαγητού από όλο τον κόσμο

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Carrot cake ή cheesecake – σημειώσατε χ

Αυτό το cheesecake-κέικ καρότου με άρωμα πορτοκαλιού έχει ένα υπέροχο υγρό και γευστικό μείγμα κέικ καρότου που εναρμονίζεται ιδανικά με το κρεμώδες μείγμα του cheesecake.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.

Back To Top