Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ. Όντως, όπως επιβεβαιώνει ο Αμερικανός οινολόγος Collin Lilly, μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της φιάλης η γεύση και το άρωμα του κρασιού αρχίζουν να αλλοιώνονται.

«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώσεις το ίδιο βράδυ το κρασί που περιέχει μια φιάλη», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Αν πιείς το μισό ή και παραπάνω, το υπόλοιπο εκτίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποσότητα αέρα, λόγω του κενού που δημιουργείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα οι φαινόλες (οι ουσίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του) να εξανεμίζονται και η γεύση του να αλλοιώνεται».
Ακόμα και αν το υπόλοιπο κρασί μείνει μόλις για μία με δύο ημέρες, θα αλλοιωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Τι συμβουλεύει λοιπόν ο ειδικός;

«Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι, το καλύτερο είναι, για να μην υπονομευτεί η γεύση του, να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες τέσσερις ή έξι ώρες. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η οξείδωση το επηρεάζει αλλά όχι αρνητικά. Αλλά αρκεί να περάσει ένα 24ωρο για να μη θεωρείται πλέον καλό». Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κρασί λίγων ημερών είναι χαλασμένο και πως μπορεί να σε αρρωστήσει, αλλά η γεύση του θα έχει αλλάξει αισθητά και τα αρώματά του θα έχουν ξεθυμάνει.

Ο ρυθμός αλλοίωσης ενός κρασιού εξαρτάται και από την ποικιλία και την ηλικία του. Τέλος, για να τον επιβραδύνεις είναι σημαντικό να ξανακλείσεις τη φιάλη αεροστεγώς με το φελλό της ή άλλο πώμα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι να καταναλώσεις το περιεχόμενό της. Οι ίδιοι ακριβώς κανόνες, καταλήγει ο Lilly, ισχύουν και για το κρασί που χρησιμοποιείς στη μαγειρική.

empty alt

Η δύναμη του πρωινού

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.
empty alt

Ξέρεις πόσων χρονών είναι τα μήλα σου;

Διάβασα κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση σήμερα και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου! Ήξερες εσύ ότι τα φρέσκα μήλα που βρίσκεις σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μέχρι και 12 μηνών; Ότι μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να χαλάσουν σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα; Τουλάχιστον, όπως […]
empty alt

10 γαστρονομικές τάσεις που περιμένουμε για το 2018

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
empty alt

Χοτ ντογκ για χορτοφάγους; Κι όμως, υπάρχουν!

Καθώς η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα πιάτα όπου φυτικές τροφές έχουν αντικαταστήσει το κρέας.
empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Κοκκινιστή ρεβιθάδα ή ρεβιθοστιφάδο…γευστικό καλωσόρισμα στον χειμώνα

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.
empty alt

Μπρόκολο και κουνουπίδι σε γευστικές comfort food εκδοχές

Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και […]
Back To Top