Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ. Όντως, όπως επιβεβαιώνει ο Αμερικανός οινολόγος Collin Lilly, μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της φιάλης η γεύση και το άρωμα του κρασιού αρχίζουν να αλλοιώνονται.

«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώσεις το ίδιο βράδυ το κρασί που περιέχει μια φιάλη», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Αν πιείς το μισό ή και παραπάνω, το υπόλοιπο εκτίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποσότητα αέρα, λόγω του κενού που δημιουργείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα οι φαινόλες (οι ουσίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του) να εξανεμίζονται και η γεύση του να αλλοιώνεται».
Ακόμα και αν το υπόλοιπο κρασί μείνει μόλις για μία με δύο ημέρες, θα αλλοιωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Τι συμβουλεύει λοιπόν ο ειδικός;

«Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι, το καλύτερο είναι, για να μην υπονομευτεί η γεύση του, να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες τέσσερις ή έξι ώρες. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η οξείδωση το επηρεάζει αλλά όχι αρνητικά. Αλλά αρκεί να περάσει ένα 24ωρο για να μη θεωρείται πλέον καλό». Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κρασί λίγων ημερών είναι χαλασμένο και πως μπορεί να σε αρρωστήσει, αλλά η γεύση του θα έχει αλλάξει αισθητά και τα αρώματά του θα έχουν ξεθυμάνει.

Ο ρυθμός αλλοίωσης ενός κρασιού εξαρτάται και από την ποικιλία και την ηλικία του. Τέλος, για να τον επιβραδύνεις είναι σημαντικό να ξανακλείσεις τη φιάλη αεροστεγώς με το φελλό της ή άλλο πώμα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι να καταναλώσεις το περιεχόμενό της. Οι ίδιοι ακριβώς κανόνες, καταλήγει ο Lilly, ισχύουν και για το κρασί που χρησιμοποιείς στη μαγειρική.

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μάη

Διανύουμε τον «κερασάρη» ή «πράσινο» μήνα, όπως λέγεται. Στην έναρξή του γιορτάζουμε την ανθοφορία, την καρποφορία, τη φύση.
empty alt

Το τρικ για να αφαιρέσεις το τσόφλι από ένα αυγό χωρίς κόπο και πόνο

Κάποιες φορές το ξεφλούδισμα ενός αυγού παίρνει διαστάσεις άθλου, ιδιαίτερα όταν είναι σφιχτό. Όμως δοκιμάζοντας το παρακάτω κόλπο, θα αφαιρέσεις το τσόφλι του εύκολα και γρήγορα, χωρίς κόπο και πόνο.
empty alt

Ψήνεσαι να μάθεις να φτιάχνεις την τέλεια barbeque sauce

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
empty alt

Κοκκινιστοί ψητοί λαχανοντολμάδες… πειραγμένοι

Αν και οι παραδοσιακές συνταγές με γεμιστό λάχανο γίνονται με κρέας, εδώ τα λαχανόφυλλα γεμίζονται με συνδυασμό ρυζιού, μανιταριών, κρεμμυδιών, σκόρδου και βοτάνων για μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή λαχανοντολμάδων, που ψήνονται απαλά σε μια απλή σάλτσα ντομάτας.
empty alt

Γαλλική λαχταριστή κρεμμυδόσουπα

Κρύωσε ο καιρός, σου έχουμε την πιο γευστική λύση
empty alt

Black Magic Margaritas - κάντε την έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι Halloween για να βάλετε λίγη «μαύρη» μαγεία στο ποτήρι σας
Back To Top