Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποκαλύψεις… τον καλύτερο εαυτό τους.

1. Το μούλιασμα θα τα κάνει πιο βραστερά και νόστιμα. Μπορείς να τα μουλιάσεις σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμη και σε ζεστό νερό, αν θέλεις να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία. Στην τελευταία περίπτωση, τα ρίχνεις σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζεις με νερό και τα αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αφήνεις να βράσουν για ακόμα 3-4 λεπτά, κλείνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να σταθούν για τουλάχιστον 5 ώρες. Στραγγίζεις, ξεπλένεις και συνεχίζεις κανονικά το μαγείρεμα.

2. Το μούλιασμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα όσπρια. Μπορείς να το αποφύγεις στα μικρόσπερμα, όπως στις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

3. Με το νερό που χρησιμοποίησες στο μούλιασμα έχεις δύο επιλογές: είτε να το χρησιμοποιήσεις και στο βράσιμο (οπότε θα κρατήσεις τη γεύση που έχει απορροφήσει) είτε να το πετάξεις και να μαγειρέψεις τα όσπριά σου σε φρέσκο νερό (οπότε θα περιορίσεις το φούσκωμα κατά την πέψη).

4. Δώσε έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Διάλεξε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα όσπρια, που είναι βραστερά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής. Ιδανική επιλογή είναι η πολυβραβευμένη και πλούσια σε ποικιλία σειρά προϊόντων η ΑΒ Κοντά Στην Ελληνική Γη, που περιλαμβάνει όσπρια όπως: Ρεβίθια Μικρόσπερμα Γρεβενών, Ρεβίθια Λάρισας, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε., Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας, Φασόλια Μέτρια Καβάλας, Φασόλια Τσαλιά Χρυσούπολης, Φασόλια Μέτρια Παπούδα Αμυνταίου και Φακές Φαρσάλων. Το κλίμα, η σύνθεση του εδάφους, οι δοκιμασμένες στο χρόνο και απόλυτα ελεγχόμενες μέθοδοι καλλιέργειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα προικίζουν με έναν πλούτο θρεπτικών ουσιών και γεύσης, ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν εύκολα στο μαγείρεμα και εύπεπτα.

ospria

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος πρόσθεσε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Όχι μόνο θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό σου, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, προστατεύοντάς σε από το ενοχλητικό φούσκωμα.

6. Άφησέ τα να σιγοβράσουν. Αφού πρώτα πάρουν μία βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας μόνο μία χαραμάδα να δραπετεύει ο ατμός, και άφησέ τα έτσι μέχρι να είναι έτοιμα (ο χρόνος μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, τη φρεσκάδα του κ.λπ., μπορεί να κυμαίνεται από μισή ώρα μέχρι και δύο ώρες).

7. Μην αλατίσεις τα όσπριά σου και μην προσθέσεις οτιδήποτε όξινο παρά μόνο όταν θα έχουν γίνει. Υλικά όπως η ντομάτα, το ξίδι ή το κρασί εμποδίζουν τη φλούδα τους να μαλακώσει κατά το μαγείρεμα.

8. Μη διστάσεις να τα μαγειρέψεις σε χύτρα ταχύτητας, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ασφαλείας. Σε περίπτωση, από την άλλη, που δεν σε πιέζει ο χρόνος, προτίμησε να τα μαγειρέψεις σε κατσαρόλα, ώστε να προλάβουν να απορροφήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των άλλων υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.

9. Μην πετάξεις το νερό όπου έβρασαν σκέτα τα όσπρια που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις π.χ. σε μια κρύα σαλάτα. Πλούσιο καθώς είναι όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε άμυλο, θα δώσει πυκνότητα σε σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σάλτσες για ζυμαρικά.

10. Μαγείρεψε τα όσπριά σου σε ζωμό λαχανικών, για έξτρα γεύση. Αρκεί αυτός ο ζωμός να μην περιέχει όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή ντομάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη θα βρεις εδώ.

Photo: Deryn Macey/Unsplash

empty alt

Μεσογειακή διατροφή για πάντα

Τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που η γαμήλια τούρτα είναι… τριώροφη!

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
empty alt

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μάη

Διανύουμε τον «κερασάρη» ή «πράσινο» μήνα, όπως λέγεται. Στην έναρξή του γιορτάζουμε την ανθοφορία, την καρποφορία, τη φύση.
empty alt

Το tip που θα σου λύσει τα χέρια στο μαγείρεμα

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο βράδυ και ξαφνικά σου τηλεφωνούν φίλοι για να περάσουν από το σπίτι («για έναν καφέ, δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις κάτι») αλλά καθώς αυτοί πάντα ετοιμάζουν τραπέζια υπερπαραγωγή, δεν σου κάνει καρδιά να τους κεράσεις πίτσες από ντελίβερι.
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

Ρολά κρέπας με καραμελωμένα μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός […]
empty alt

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]
empty alt

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Back To Top