Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποκαλύψεις… τον καλύτερο εαυτό τους.

1. Το μούλιασμα θα τα κάνει πιο βραστερά και νόστιμα. Μπορείς να τα μουλιάσεις σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμη και σε ζεστό νερό, αν θέλεις να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία. Στην τελευταία περίπτωση, τα ρίχνεις σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζεις με νερό και τα αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αφήνεις να βράσουν για ακόμα 3-4 λεπτά, κλείνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να σταθούν για τουλάχιστον 5 ώρες. Στραγγίζεις, ξεπλένεις και συνεχίζεις κανονικά το μαγείρεμα.

2. Το μούλιασμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα όσπρια. Μπορείς να το αποφύγεις στα μικρόσπερμα, όπως στις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

3. Με το νερό που χρησιμοποίησες στο μούλιασμα έχεις δύο επιλογές: είτε να το χρησιμοποιήσεις και στο βράσιμο (οπότε θα κρατήσεις τη γεύση που έχει απορροφήσει) είτε να το πετάξεις και να μαγειρέψεις τα όσπριά σου σε φρέσκο νερό (οπότε θα περιορίσεις το φούσκωμα κατά την πέψη).

4. Δώσε έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Διάλεξε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα όσπρια, που είναι βραστερά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής. Ιδανική επιλογή είναι η πολυβραβευμένη και πλούσια σε ποικιλία σειρά προϊόντων η ΑΒ Κοντά Στην Ελληνική Γη, που περιλαμβάνει όσπρια όπως: Ρεβίθια Μικρόσπερμα Γρεβενών, Ρεβίθια Λάρισας, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε., Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας, Φασόλια Μέτρια Καβάλας, Φασόλια Τσαλιά Χρυσούπολης, Φασόλια Μέτρια Παπούδα Αμυνταίου και Φακές Φαρσάλων. Το κλίμα, η σύνθεση του εδάφους, οι δοκιμασμένες στο χρόνο και απόλυτα ελεγχόμενες μέθοδοι καλλιέργειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα προικίζουν με έναν πλούτο θρεπτικών ουσιών και γεύσης, ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν εύκολα στο μαγείρεμα και εύπεπτα.

ospria

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος πρόσθεσε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Όχι μόνο θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό σου, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, προστατεύοντάς σε από το ενοχλητικό φούσκωμα.

6. Άφησέ τα να σιγοβράσουν. Αφού πρώτα πάρουν μία βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας μόνο μία χαραμάδα να δραπετεύει ο ατμός, και άφησέ τα έτσι μέχρι να είναι έτοιμα (ο χρόνος μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, τη φρεσκάδα του κ.λπ., μπορεί να κυμαίνεται από μισή ώρα μέχρι και δύο ώρες).

7. Μην αλατίσεις τα όσπριά σου και μην προσθέσεις οτιδήποτε όξινο παρά μόνο όταν θα έχουν γίνει. Υλικά όπως η ντομάτα, το ξίδι ή το κρασί εμποδίζουν τη φλούδα τους να μαλακώσει κατά το μαγείρεμα.

8. Μη διστάσεις να τα μαγειρέψεις σε χύτρα ταχύτητας, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ασφαλείας. Σε περίπτωση, από την άλλη, που δεν σε πιέζει ο χρόνος, προτίμησε να τα μαγειρέψεις σε κατσαρόλα, ώστε να προλάβουν να απορροφήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των άλλων υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.

9. Μην πετάξεις το νερό όπου έβρασαν σκέτα τα όσπρια που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις π.χ. σε μια κρύα σαλάτα. Πλούσιο καθώς είναι όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε άμυλο, θα δώσει πυκνότητα σε σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σάλτσες για ζυμαρικά.

10. Μαγείρεψε τα όσπριά σου σε ζωμό λαχανικών, για έξτρα γεύση. Αρκεί αυτός ο ζωμός να μην περιέχει όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή ντομάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη θα βρεις εδώ.

Photo: Deryn Macey/Unsplash

empty alt

Τώρα μπορείτε να… φάτε τον Ράιαν Γκόσλινγκ-κυριολεκτικά!

Τώρα μπορείτε να… χαζέψετε το πρόσωπο του Ράιαν Γκόσλινγκ και να το φάτε χάρη στην Sarah Silverman, την ψυχή του Capecake Market στη Νέα Υόρκη.
empty alt

Το απόλυτο hack για να είναι το κρασί σου πάντα παγωμένο

Σου αρέσει να απολαμβάνεις το κρασί σου παγωμένο στην ιδανική θερμοκρασία. Ειδικά, όμως, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσεις παγωμένο, ενώ το να βάλεις παγάκια δεν τίθεται καν ως θέμα, αφού θα σου αλλοιώσουν τη γεύση! Και τώρα τι γίνεται; Μη φοβού! […]
empty alt

Το αβοκάντο βοηθάει τη σιλουέτα σου!

Η συχνή κατανάλωση αβοκάντο βοηθάει να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνει κάποιος υπέρβαρος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας που έγινε σε 30.000 ανθρώπους από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, που έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες...
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό μπέργκερ αντί για ψωμάκι έχει ντομάτα!

Στη συνταγή που ακολουθεί το θέμα δεν είναι η γέμιση… Αλλά το απέξω ή το γύρω γύρω.
empty alt

Ψητές μπουκιές αβοκάντο τυλιγμένες σε φέτες μπέικον

Ναι είναι αλήθεια! Δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα που είναι τυλιγμένο σε μπέικον. Κι ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να πεις όχι στην πράσινη απόλαυση που ακούει στο όνομα «αβοκάντο».
empty alt

Στην κουζίνα με τον Brad Pitt

Στο κινηματογραφικό έργο Once Upon a Time in Hollywood, ο χαρακτήρας του Brad Pitt, Cliff Booth – ένας ξεπερασμένος stuntman του Χόλιγουντ – ετοιμάζει την πιο απλή εκδοχή του κλασικού αμερικάνικου πιάτου mac and cheese με εντελώς πρωτότυπο τρόπο… Βλέπουμε τον ήρωα Booth να μαγειρεύει τα μακαρόνια...
empty alt

Ube(r) alles: Μοβ γλυκιά απόλαυση με υγιεινά οφέλη

Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία
Back To Top