Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 170.000 εθελοντές σε τριάντα χρόνια κατέδειξε ότι πέντε ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στην υπέρταση.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ηλικία άνω των 25 ετών και οι άνδρες άνω των 40 ετών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, λιγότυεροι από τους μισούς από τους εθελοντές, οι 74.609, είχαν αναπτύξει υπέρταση.

Όπως είπαν οι ερευνητές στην επιστημονική συνάντηση «EPI/Lifestyle 2016» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA), αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όσες κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα ή λιγότερο γιαούρτι το μήνα.

Επιπλέον, όταν η κατανάλωση γιαουρτιού συνδυαζόταν με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, είχαν κατά 31% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης.

«Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν εξασφαλίζει καλή υγεία, αλλά έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο – και το γιαούρτι σαφέστατα είναι ένα από αυτά», τόνισε ο Τζάστιν Μπουέντια, υποψήφιος διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Το «μυστικό» για την ευεργετική λειτουργία του γιαουρτιού βρίσκεται στα τριπεπτίδια καζεΐνης που αυτό περιέχει. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν ευνοϊκά ένα σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και λέγεται σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης (ή αγγειοτενσίνης).

Η άλλη εξήγηση είναι ότι, σε σύγκριση με το τυρί και το γάλα, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο και κάλιο – δύο ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

 

empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

Στελέχη μπρόκολου: να τα πετάξεις ή όχι;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις μπρόκολο κρατάς τα ανθάκια και πετάς τα στελέχη του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Με ποια σειρά προσθέτεις στο μπλέντερ τα υλικά για ένα σμούθι;

Για να φτιάξεις ένα σμούθι, αρκεί να ρίξεις τα υλικά στο μπλέντερ. Όμως για να φτιάξεις το καλύτερο σμούθι, πρέπει να τα προσθέσεις με συγκεκριμένη σειρά, ανάλογα με την υφή και την πυκνότητά τους.
empty alt

Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τη σάλτσα που περίσσεψε από το μαγειρευτό κρέας

Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Κινηματογραφικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων στο πιάτο σας!

  Πριν δύο χρόνια λατρέψαμε το Bao γιατί εκτός από το Όσκαρ καλύτερης παιδικής ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων πήρα δικαίως και το «όσκαρ» μητρότητας της καρδιάς μας.
empty alt

Ταϊλανδική σαλάτα με noodles

Αν αγαπάς τις εξωτικές γεύσεις και ψάχνεις μια διαφορετική σαλάτα που το αίσθημα κορεσμού να κρατήσει; Αυτή η ταϊλανδέζικη σαλάτα νουντλς έχει όλα όσα ψάχνεις! Φρεσκοκομμένα λαχανικά, τροπικά φρούτα, απολαυστικά noodles νούγιες ρυζιού και κρεμώδης σάλτσα φυστικιών δημιουργούν ένα ακαταμάχητο...
empty alt

Γεμιστά μανιτάρια – θεϊκή απόλαυση

Τα γεμιστά μανιτάρια υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα, ανάλογα με το ποιος διεκδικεί την πατρίδα τους.
Back To Top