Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Για σένα, λοιπόν, που βαριέσαι να καθαρίζεις ή γυρνάς μες στην κούραση στο σπίτι και δεν έχεις κουράγιο ούτε να βράσεις αυγό, σου έχω καλά νέα.

Ήρθε ο καιρός να βάλεις τέλος στο ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η φλούδα κρύβει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό σου και χάνονται ανεπιστρεπτί όταν την πετάς.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το μήλο. Η φλούδα του μήλου περιέχει σχεδόν το 1/3 των θρεπτικών συστατικών του φρούτου, όπως βιταμίνες Α και C και κάλιο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πατάτα που κλείνει στη φλούδα της τις μισές περίπου φυτικές ίνες που σε βοηθούν να χορτάσεις πιο εύκολα όταν την τρως, αλλά και μεγάλη ποσότητα από σίδηρο και ασβέστιο και πάντως πολύ μεγαλύτερη από όση υπάρχει στο εσωτερικό της πατάτας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν τρως τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα, εκτός από το να ετοιμάζεις το φαγητό σου πιο γρήγορα που (όπως και να το κάνουμε) είναι πολύ βασικό στις ημέρες μας, αισθάνεσαι πολύ καλύτερα τη γεύση τους. Άσε που εκτός από την πατάτα, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά κρύβουν στη φλούδα τους τις μισές φυτικές ίνες που περιέχουν, τις οποίες θα τις έχανες αν τα ξεφλούδιζες.

Τι μπορείς να τρως με τη φλούδα; Μήλα, αχλάδια, αγγούρια, καρότα, μελιτζάνες, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πατάτες και γλυκοπατάτες, ενώ ορισμένοι προτείνουν να τρως ακόμα και τη φλούδα της μπανάνας!

Και αν σου φαίνεται περίεργο να τρως π.χ. τη φλούδα του πορτοκαλιού, μπορείς πάντα να την αποθηκεύεις στην κατάψυξη και να τη χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις για να ενισχύεις τη γεύση, π.χ. στο κοτόπουλο.

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Το μυστικό για να διατηρήσεις φρέσκα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1.
empty alt

Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών – μια πράσινη λιχουδιά!

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
empty alt

“Marry Me Chicken”, η ιδανική συνταγή για ερωτευμένους

Το τέλειο πιάτο για τo μενού του Αγίου Βαλεντίνου
Back To Top