Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού. Αυτό το φρέσκο και φρουτώδες κόκκινο κρασί είναι το αποτέλεσμα μιας γρήγορης διαδικασίας ζύμωσης που καταλήγει σε ένα νόστιμο, καθαρό κρασί που απολαμβάνουν οι ουρανίσκοι σε όλο τον κόσμο.

Τα σταφύλια Gamay που πηγαίνουν στο Beaujolais Nouveau επιλέγονται με το χέρι στην επαρχία Beaujolais της Γαλλίας. Το κρασί προήλθε πραγματικά πριν από έναν αιώνα ως ένα φτηνό και ανάλαφρο ποτό που παρήγαγαν οι ντόπιοι για να γιορτάσουν το τέλος της περιόδου συγκομιδής.

Ίσως ο πιο γνωστός παραγωγός του Beaujolais Nouveau είναι ο Georges Duboeuf, ο οποίος θεωρείται ως μία από τις ιδιοφυΐες μάρκετινγκ σε σχέση με το κρασί. Η πώληση αυτού του φρέσκου κόκκινου κρασιού θεωρήθηκε από ορισμένους αμπελουργούς ως μέσο για την εκκαθάριση μεγάλων ποσοτήτων κρασιού με αξιοπρεπή κέρδη, κάτι που θα δημιουργούσε μια πολύ απαραίτητη ταμειακή ροή λίγο μετά τη συγκομιδή.

Η ιδέα ενός διαγωνισμού για το λογότυπο ή της ετικέτας αυτού του κρασιού στο Παρίσι για τα πρώτα μπουκάλια προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, ο αγώνας έγινε εθνικό γεγονός. Οι αγώνες εξαπλώθηκαν σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980, ακολουθούμενες από τη Βόρεια Αμερική και τη δεκαετία του 1990 στην Ασία.

Το παραδοσιακό σύνθημα που χρησιμοποιείται σε διαφημιστικές καμπάνιες και υλικό μάρκετινγκ – Le Beaujolais Nouveau est arrivé (το οποίο μεταφράζεται σε The new Beaujolais haw arrived) άλλαξε το 2005 σε It’s Beaujolais Nouveau time.

Beaujolaise

Ιστορία της ημέρας Beaujolais Nouveau
Το Beaujolais nouveau είναι μια ειδική ποικιλία κρασιού που παράγεται από τα νόστιμα σταφύλια Gamay που μοιάζουν με κοσμήματα που καλλιεργούνται στην περιοχή Beaujolais της Γαλλίας.

Αυτή είναι η δημοτικότητα αυτού του vintage κρασιού, ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός για την πώληση των πρώτων μπουκαλιών προς πώληση και κυκλοφορούν πάντα την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Μέρος αυτού που κάνει αυτό το κρασί ασυνήθιστο είναι ότι σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς για το κρασί που μπορεί να βρεθεί στη Γαλλία, είναι σε θέση να πωληθεί την ίδια χρονιά που συγκομίστηκε. Τέτοια κρασιά ονομάζονται vin de primeur και τείνουν προς σταφύλια όπως το Gamay, ικανά για βραχεία ζύμωση, ενώ δίνουν μια πλούσια φρουτώδη γεύση που γλυκαίνεται από την υπολειμματική ζάχαρη.

Beaujolaisa

Πώς να γιορτάσεις την ημέρα Beaujolais Nouveau
Τώρα αυτή είναι η απλούστερη γιορτή φυσικά! Απλά βγαίνετε και παίρνετε στον εαυτό σας ένα μπουκάλι της νεότερης σειράς Beaujolais Nouveau και μοιραστείτε το με φίλους! Το πάρτι δεν χρειάζεται να τελειώσει εκεί, ωστόσο, τα κρασιά vin de primeur είναι κοινά όλο το χρόνο.

Από το Rose Bordeaux έως το Bourgogne Grand Ordinaire, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από αυτά τα υπέροχα κρασιά εκεί έξω για τους εκκολαπτόμενους οινόφιλους και σομελιέ.

Όλοι γνωρίζουν ότι το κρασί συνδυάζεται πολύ καλά με τυρί, οπότε μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να επεκτείνετε τις προτιμήσεις σας τόσο στο κρασί όσο και στο τυρί. Η ημέρα Beaujolais Nouveau μπορεί να είναι η ευκαιρία σας να ανοίξετε την παλέτα σας σε έναν εντελώς νέο κόσμο κρασιών και γεύσεων. Cheers!

Beaujolaisd

Φεστιβάλ

Περίπου 120 φεστιβάλ που σχετίζονται με το Beaujolais Nouveau που πραγματοποιούνται στην περιοχή Beaujolais.

Το πιο διάσημο –Les Sarmentelles– πραγματοποιείται στην πόλη Beaujeu, την πρωτεύουσα της περιοχής Beaujolais. Ξεκινώντας νωρίς το βράδυ την ημέρα πριν από το Beaujolais Nouveau, το πενταήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει γευσιγνωσία κρασιού, ζωντανή μουσική και χορό. Το απόγευμα της ημέρας Beaujolais Nouveau, μια θερμαινόμενη σκηνή προσφέρει κρασί και μια σειρά από τοπικά φαγητά για τους επισκέπτες να δοκιμάσουν. Υπάρχει επίσης ένας διαγωνισμός γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει και τα δώδεκα είδη Beaujolais, στον οποίο ο νικητής κερδίζει το βάρος του στα Beaujolais-Villages. Το βράδυ, μια παρέλαση με φαναράκια τιμά τους αγρότες που έκαναν το κρασί. Τα πυροτεχνήματα στα μεσάνυχτα σηματοδοτούν την απελευθέρωση του νέου κρασιού, το οποίο στη συνέχεια πίνεται μέχρι την αυγή.

Η περιοχή Beaujolais είναι γνωστή για το υπέροχο φαγητό της. Το φημισμένο εστιατόριο Paul Bocuse απέχει λίγα μόλις λεπτά από την καρδιά του Beaujolais, όπως και το Georges Blanc’s. Αυτά τα υπέροχα εστιατόρια έχουν πολλά Beaujolais Nouveau στις λίστες κρασιών τους. Το κρασί ταιριάζει είτε με υψηλή κουζίνα είτε με πίτσα την Παρασκευή το βράδυ.

 

 

empty alt

Ιδού τι να μαγειρέψετε στο πρώτο ραντεβού!

Τα πρώτα στάδια των ραντεβού, εκτός από συναρπαστικά συναισθήματα, κρύβουν άφθονο στρες, ανυπομονησία και κρυφές προσμονές. Κατά το στάδιο της γνωριμίας, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο γιατί όχι μόνο φέρνει κοντά το ζευγάρι αλλά και γιατί πολύ απλά ο έρωτας (ναι, είναι κλισέ), περνάει και από το...
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Ένας Αμερικανός σεφ υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε ακόμα και τους σπόρους του μήλου

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]
empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό αλεύρι;

Το σκληρό αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ιδιαίτερα σε γλουτένη, η οποία είναι απαραίτητη για να φουσκώσει το ψωμί (διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι επίπεδα και σκληρά πιτάκια).
empty alt

Οδηγός: φτιάξε σπιτικό ξινολάχανο, βήμα βήμα

Στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, συχνά παίζει ως συνοδευτικό στο κρέας και το κοτόπουλο το λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο ή sauerkraut.
empty alt

Celery time – ή τι λες για έναν χυμό σέλερι;

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
empty alt

Υγιεινό, γρήγορο, θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε νόστιμα τη μέρα σας

Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 λεπτά για να ετοιμάσετε αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή πρωινού.
Back To Top