Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας. Η Panzanella είναι μία από αυτές τις καλοκαιρινές συνταγές που έχουν πραγματικά γεύση από καλοκαίρι. Είναι αυτό που θέλετε να φτιάξετε στην περίοδο αιχμής – όταν οι ντομάτες είναι εξαιρετικά ζουμερές, η σκουός ελαφρώς γλυκιά και ο βασιλικός άφθονος. Για να δώσουμε σε αυτό το κλασικό πιάτο περισσότερη γεύση, ψήνουμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσουν, και στη συνέχεια τα ρίχνουμε κι αυτά με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα εντελώς εάν δεν θέλετε να ανοίξετε τη σχάρα (απλώς χρησιμοποιήστε ψωμί ή τοστ στο φούρνο).

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερα για πασπάλισμα

2 φέτες ψωμί

1 μέτριο κολοκύθι

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 4 σφήνες

Αλάτι

panzanella-

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο αλεσμένη

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

4 φλ. μικτές ντομάτες σε κύβους (όπως διάφορων χρωμάτων, μεγεθών και ειδών)

1 φλ. φρέσκια μοτσαρέλα σε κύβους

1/2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, σχισμένα σε κομμάτια μπουκιάς

Βαλσαμικό ξύδι, για πασπάλισμα

panzanella-fp

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε τις σχάρες. Περνάμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι με λάδι και αλατοπίπερο.

Ψήστε το ψωμί και τα λαχανικά έως ότου το ψωμί ψηθεί ελαφρώς και φρυγανιστεί, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ανά πλευρά, και τα κολοκύθια και το κρεμμύδι ελαφρώς καπνισμένα και τραγανά, 3 λεπτά ανά πλευρά.

Μεταφέρετε το ψητό ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε επιφάνεια εργασίας. Τρίψτε το σκόρδο και στις δύο πλευρές του ψωμιού και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.

Κόψτε το ψωμί σε κύβους μεγέθους δαγκώματος, ψιλοκόψτε λεπτά τα κολοκυθάκια και κόψτε το κρεμμύδι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το λάδι και το ξύδι και στη συνέχεια προσθέστε αλατοπίπερο. Προσθέστε κύβους ψωμιού, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε και πασπαλίστε με βαλσάμικο πριν το σερβίρετε.

Μια εξαιρετική της εκδοχή συνδυάζει τα λαχανικά με κομμάτια ροδάκινου – δοκιμάστε την. Επίσης αντί για μοτσαρέλα μπορείτε να προσθέσετε κατσικίσιο τυρί που επίσης χρησιμοποιείτε σε διάφορες εκδοχές αυτής της σαλάτας. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά της αρεσκείας σας όπως πιπεριές, αγγούρι ή και κοτόπουλο ψημένο.

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Πώς θα βάψεις αυγά χρησιμοποιώντας λαχανικά από την κουζίνα σου

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική...
empty alt

Ψητές γλυκοπατάτες με βότανα και σκόρδο

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Ιώσεις και βιταμίνη C- τι πρέπει να ξέρουμε

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτήν τη συνταγή, αλλά όταν το κάνεις σωστά, γίνεται απολύτως τέλειο.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
Back To Top