Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το Atlas Obscura σε ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το Food History Truck είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής την Dr. Janis Thiessen, καθηγήτρια του Κέντρου Προφορικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Με μια ομάδα συνεργατών η ειδικός γυρίζει την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά (μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) συλλέγοντας συνταγές και αφηγήσεις γύρω από τη γαστρονομία.

Στην προηγούμενη μελέτη της η Thiessen διεξήγαγε συνεντεύξεις σε εργοστάσια, φάρμες και εστιατόρια. Δεδομένου όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής φαγητού συμβαίνει στο σπίτι, για να περισυλλέξει ιστορίες γύρω από τη γαστρονομία δημιούργησε αυτή την καντίνα, ουσιαστικά μια ανοιχτή κουζίνα όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να μαγειρέψει ένα μικρό δείγμα από κάποιο πιάτο που ξεχωρίζει. Βασική προϋπόθεση, αυτό το πιάτο να συνοδεύεται από μια ιστορία.

Κάποιες από αυτές τις ιστορίες, μάλιστα, δεν περιορίζονται μέσα στα σύνορα του Καναδά αλλά έχουν ως αφετηρία ένα μακρινό μέρος του πλανήτη. Η ερευνήτρια φέρνει ως παράδειγμα την αφήγηση ενός άντρα που εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της χώρας του. Όταν μετακόμισε στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, προσπάθησε να διατηρήσει την εθνική ταυτότητά του, ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στην τοπική κοινωνία, μέσα από το φαγητό.

Τελικός στόχος της Thiessen και της ομάδας της είναι η έκδοση ενός «βιβλίου μαγειρικής και ιστορίας» όπως το περιγράφουν, αλλά και η δημιουργία μιας αληθινής καντίνας όπου κάθε πιάτο θα σερβίρεται μαζί με ένα QR code που θα αποκαλύπτει, με το σκανάρισμά του, την ιστορία που το συνοδεύει.

Αν στο μεταξύ θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Food History Truck και για τη διαδρομή που ακολουθεί, μπορείς να κάνεις «κλικ» στη σελίδα www.manitobafoodhistory.ca

empty alt

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ να σε κάνει να αδυνατίσεις;

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος το αποφεύγεις. Έχεις συνέχεια στη δουλειά για αρκετές ώρες και δεν θέλεις να πιεις.
empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

Ένας Αμερικανός σεφ υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε ακόμα και τους σπόρους του μήλου

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]
empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Κεφτεδάκια ή μπουκιές κοτόπουλου με πικάντικο άρωμα

Αν θέλετε να δώσετε έξτρα άρωμα και σούπερ γεύση στα συνηθισμένα δείπνα με κοτόπουλο, μην ψάχνετε άλλο.
Back To Top