Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το Atlas Obscura σε ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το Food History Truck είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής την Dr. Janis Thiessen, καθηγήτρια του Κέντρου Προφορικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Με μια ομάδα συνεργατών η ειδικός γυρίζει την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά (μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) συλλέγοντας συνταγές και αφηγήσεις γύρω από τη γαστρονομία.

Στην προηγούμενη μελέτη της η Thiessen διεξήγαγε συνεντεύξεις σε εργοστάσια, φάρμες και εστιατόρια. Δεδομένου όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής φαγητού συμβαίνει στο σπίτι, για να περισυλλέξει ιστορίες γύρω από τη γαστρονομία δημιούργησε αυτή την καντίνα, ουσιαστικά μια ανοιχτή κουζίνα όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να μαγειρέψει ένα μικρό δείγμα από κάποιο πιάτο που ξεχωρίζει. Βασική προϋπόθεση, αυτό το πιάτο να συνοδεύεται από μια ιστορία.

Κάποιες από αυτές τις ιστορίες, μάλιστα, δεν περιορίζονται μέσα στα σύνορα του Καναδά αλλά έχουν ως αφετηρία ένα μακρινό μέρος του πλανήτη. Η ερευνήτρια φέρνει ως παράδειγμα την αφήγηση ενός άντρα που εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της χώρας του. Όταν μετακόμισε στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, προσπάθησε να διατηρήσει την εθνική ταυτότητά του, ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στην τοπική κοινωνία, μέσα από το φαγητό.

Τελικός στόχος της Thiessen και της ομάδας της είναι η έκδοση ενός «βιβλίου μαγειρικής και ιστορίας» όπως το περιγράφουν, αλλά και η δημιουργία μιας αληθινής καντίνας όπου κάθε πιάτο θα σερβίρεται μαζί με ένα QR code που θα αποκαλύπτει, με το σκανάρισμά του, την ιστορία που το συνοδεύει.

Αν στο μεταξύ θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Food History Truck και για τη διαδρομή που ακολουθεί, μπορείς να κάνεις «κλικ» στη σελίδα www.manitobafoodhistory.ca

empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Τα 20 βιβλία μαγειρικής που κάθε σεφ πρέπει να διαβάσει!

Η μαγειρική αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χόμπι και αποτελεί μια μορφή τέχνης σεβαστή σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
empty alt

Πένες με κοτόπουλο σε ελαφριά κι υγιεινή εκδοχή

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.
empty alt

Ελαφριές γαρίδες με ντομάτες και κόκκινο κρεμμύδι

Έχετε διάθεση για θαλασσινά; Θα ικανοποιήσετε πλήρως την όρεξή σας με αυτό το πιάτο με οστρακοειδή! Με φρέσκες γαρίδες αρωματισμένες με μεσογειακά καρυκεύματα, σκόνη σκόρδου και μαύρο πιπέρι, σερβιρισμένες με μαγειρεμένο κόκκινο κρεμμύδι και ντοματίνια, σίγουρα θα σας χορτάσει με νόστιμο και...
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top