Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το Atlas Obscura σε ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το Food History Truck είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής την Dr. Janis Thiessen, καθηγήτρια του Κέντρου Προφορικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Με μια ομάδα συνεργατών η ειδικός γυρίζει την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά (μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) συλλέγοντας συνταγές και αφηγήσεις γύρω από τη γαστρονομία.

Στην προηγούμενη μελέτη της η Thiessen διεξήγαγε συνεντεύξεις σε εργοστάσια, φάρμες και εστιατόρια. Δεδομένου όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής φαγητού συμβαίνει στο σπίτι, για να περισυλλέξει ιστορίες γύρω από τη γαστρονομία δημιούργησε αυτή την καντίνα, ουσιαστικά μια ανοιχτή κουζίνα όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να μαγειρέψει ένα μικρό δείγμα από κάποιο πιάτο που ξεχωρίζει. Βασική προϋπόθεση, αυτό το πιάτο να συνοδεύεται από μια ιστορία.

Κάποιες από αυτές τις ιστορίες, μάλιστα, δεν περιορίζονται μέσα στα σύνορα του Καναδά αλλά έχουν ως αφετηρία ένα μακρινό μέρος του πλανήτη. Η ερευνήτρια φέρνει ως παράδειγμα την αφήγηση ενός άντρα που εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της χώρας του. Όταν μετακόμισε στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, προσπάθησε να διατηρήσει την εθνική ταυτότητά του, ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στην τοπική κοινωνία, μέσα από το φαγητό.

Τελικός στόχος της Thiessen και της ομάδας της είναι η έκδοση ενός «βιβλίου μαγειρικής και ιστορίας» όπως το περιγράφουν, αλλά και η δημιουργία μιας αληθινής καντίνας όπου κάθε πιάτο θα σερβίρεται μαζί με ένα QR code που θα αποκαλύπτει, με το σκανάρισμά του, την ιστορία που το συνοδεύει.

Αν στο μεταξύ θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Food History Truck και για τη διαδρομή που ακολουθεί, μπορείς να κάνεις «κλικ» στη σελίδα www.manitobafoodhistory.ca

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Αλήθεια, γιατί οι Γαλλίδες δεν… παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Στελέχη μπρόκολου: να τα πετάξεις ή όχι;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις μπρόκολο κρατάς τα ανθάκια και πετάς τα στελέχη του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

Το πάρτι αρχίζει με γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια

Περιμένεις κόσμο για το Σαββατοκύριακο; Αντί να τους σερβίρεις κοκτέιλ, μπορείς να τους καλομάθεις κερνώντας τους μια σπιτική γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια.
empty alt

Espresso Martini

Η απάντηση στο δίλημμα “stirred” ή “shaken” είναι “espresso”
empty alt

Ξεχάστε τα λαζάνια, τα manicotti είναι η νέα απόλαυση

Αυτά τα manicotti είναι η επιτομή του comfort food. Όταν λαχταράτε τυρί και υδατάνθρακες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.
Back To Top