Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.

Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το Atlas Obscura σε ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το Food History Truck είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής την Dr. Janis Thiessen, καθηγήτρια του Κέντρου Προφορικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Με μια ομάδα συνεργατών η ειδικός γυρίζει την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά (μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) συλλέγοντας συνταγές και αφηγήσεις γύρω από τη γαστρονομία.

Στην προηγούμενη μελέτη της η Thiessen διεξήγαγε συνεντεύξεις σε εργοστάσια, φάρμες και εστιατόρια. Δεδομένου όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής φαγητού συμβαίνει στο σπίτι, για να περισυλλέξει ιστορίες γύρω από τη γαστρονομία δημιούργησε αυτή την καντίνα, ουσιαστικά μια ανοιχτή κουζίνα όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να μαγειρέψει ένα μικρό δείγμα από κάποιο πιάτο που ξεχωρίζει. Βασική προϋπόθεση, αυτό το πιάτο να συνοδεύεται από μια ιστορία.

Κάποιες από αυτές τις ιστορίες, μάλιστα, δεν περιορίζονται μέσα στα σύνορα του Καναδά αλλά έχουν ως αφετηρία ένα μακρινό μέρος του πλανήτη. Η ερευνήτρια φέρνει ως παράδειγμα την αφήγηση ενός άντρα που εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της χώρας του. Όταν μετακόμισε στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, προσπάθησε να διατηρήσει την εθνική ταυτότητά του, ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στην τοπική κοινωνία, μέσα από το φαγητό.

Τελικός στόχος της Thiessen και της ομάδας της είναι η έκδοση ενός «βιβλίου μαγειρικής και ιστορίας» όπως το περιγράφουν, αλλά και η δημιουργία μιας αληθινής καντίνας όπου κάθε πιάτο θα σερβίρεται μαζί με ένα QR code που θα αποκαλύπτει, με το σκανάρισμά του, την ιστορία που το συνοδεύει.

Αν στο μεταξύ θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Food History Truck και για τη διαδρομή που ακολουθεί, μπορείς να κάνεις «κλικ» στη σελίδα www.manitobafoodhistory.ca

empty alt

9 τρόποι να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το σωστό το beach bod θέλει θυσίες! Και το ξέρεις καλά αφού κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που σε πιάνει άγχος για τα λίγα παραπανίσια κιλά που πήρες το χειμώνα, για το μικρό «σωσιβιάκι» που εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλιάς […]
empty alt

Οδηγός σούπα: Το απόλυτο comfort food!

Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Ο νέος σοκολατένιος πειρασμός ακούει στο όνομα Brownie Lasagna

Απολαυστικές σοκολατένιες στρώσεις brownies σου κλείνουν πονηρά το μάτι
empty alt

Το hot toddy είναι το ποτό του χειμώνα

Το Hot Toddy είναι ένα μοναδικό ποτό λόγω του συνδυασμού των δυνατών οινοπνευματωδών ποτών (συνήθως ρούμι, μπράντι ή ουίσκι) που σερβίρεται ζεστό.
empty alt

Ψημένος σολομός με μουστάρδα και μέλι

Μια σάλτσα που θα αναδείξει το αγαπημένο σου ψάρι
Back To Top