Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας. Τα τελευταία χρόνια το Instagram έχει αρχίσει να γεμίζει με φωτογραφίες φαγητών και γλυκών όπου βρώσιμα άνθη αναλαμβάνουν και διακοσμητικό και αρωματικό ρόλο. Στη διάδοση αυτής της τάσης έχουν συμβάλει, αναμφίβολα, σε μεγάλο βαθμό social media influencers όπως η Deliciously Ella (η οποία στο λογαριασμό της στο Instagram μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 1 εκατομμύριο ακόλουθους). Στο μεταξύ, σε δημοφιλές trend αναδεικνύεται ο στολισμός της γαμήλιας τούρτας με αληθινά άνθη, που δίνουν ένα πιο φυσικό και ρουστίκ αποτέλεσμα.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις λουλούδια στη μαγειρική σου;
Ενδεικτικά, μια από τις ιστοσελίδες που μπορείς να επισκεφτείς είναι αυτή, όπου θα βρεις ιδέες για να χρησιμοποιήσεις λουλούδια σε ζυμαρικά, σαλάτες, μπισκότα, γρανίτες και σε πολλές ακόμη συνταγές. Προσοχή όμως: καταναλώνονται μόνο τα πέταλα, ενώ πολλά από τα άνθη όχι απλώς δεν είναι βρώσιμα αλλά είναι δηλητηριώδη. Ανάμεσα στις ασφαλείς επιλογές είναι τα άνθη της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς, το χαμομήλι, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και ο κατηφές.

Σε καμία περίπτωση, από την άλλη, μη βάλεις στο πιάτο σου πετούνιες, πικροδάφνες και αζαλέες. Για μια ασφαλή επιλογή, καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό και σε καμία περίπτωση να μην πειραματιστείς μόνος σου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Telegraph, το 2012 τα βρετανικά σουπερμάρκετ είχαν λάβει την οδηγία να μην πωλούν ασφόδελους κοντά σε ράφια τροφίμων μετά τη δηλητηρίαση 10 Κινέζων οι οποίοι είχαν περάσει τα συγκεκριμένα άνθη για σχοινόπρασα και τα είχαν καταναλώσει κατά λάθος.

«Αγοράστε άνθη μόνο από κάποιον έμπορο που μπορεί να σας διασφαλίσει ότι η καλλιέργειά τους συμμορφώνεται με τους κανόνες χρήσης φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων και ο οποίος θα σας δώσει πληροφορίες για την ασφαλή προετοιμασία και κατανάλωσή τους», καταλήγει εκπρόσωπος της Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων της Βρετανίας (FSA).

empty alt

Έτσι θα κάνεις το χούμους να δείχνει ακαταμάχητο

Μπορεί το χούμους να είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό στο τραπέζι και ιδανικό ντιπ για τα λαχανικά σου, όμως ας το παραδεχτούμε, η εμφάνισή του δεν σε δελεάζει να βουτήξεις το κουτάλι σου.
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
Back To Top