Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα χημικό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κεφαλαλγίες. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση mSystems, και αναφέρει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία φέρουν στο στόμα τους αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων.

Πλούσια σε νιτρώδη είναι ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι συνήθεις ύποπτοι για την εκδήλωση ημικρανίας, δηλαδή τα επεξεργασμένα κρεατικά και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως εξηγείται στη μελέτη, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα νιτρώδη προκαλούν κεφαλαλγία, διότι αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που τα παίρνουν ως φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, το 80% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρή κεφαλαλγία όταν τα παίρνουν, ενώ το 10% διακόπτουν την λήψη της διότι ο πονοκέφαλος είναι ανυπόφορος.

«Οι οφειλόμενοι στα νιτρώδη πονοκέφαλοι εκδηλώνονται τυπικά με δύο τρόπους: είτε άμεσα (μέσα σε μία ώρα από τη λήψη των φαρμάκων) με ήπια έως μέτρια βαρύτητα, είτε όψιμα (μέσα σε 3 έως 6 ώρες από τη λήψη) με πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με ημικρανικές κρίσεις» αναφέρεται.

Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι στους εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε νιτρώδη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν στο όλο πρόβλημα εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.

Έτσι, εξέτασαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα δεκάδων εθελοντών, ορισμένοι εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανίες, καθώς και δείγματα κοπράνων από σχεδόν 2.000 υγιείς εθελοντές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα στα δείγματα αυτά, διαπιστώνοντας ότι σε όσα προέρχονταν από τη στοματική κοιλότητα των ασθενών υπήρχε αφθονία νιτρωδών και νιτρικού οξειδίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα των χημικών στο στόμα των υγιών εθελοντών.

Διαφορά παρατηρήθηκε και στο μικροβίωμα των κοπράνων (επομένως του εντέρου), αλλά ήταν μικρότερη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιπέδων νιτρικού οξειδίου τα οποία προκαλούν ημικρανικές κρίσεις», τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να εξετάσουν το μικροβίωμα πασχόντων από διάφορους τύπους ημικρανίας, για να δουν αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και, βεβαίως, να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Μίλα μου για μήλα… τσιπς

Αν το φθινόπωρο ήταν φρούτο θα ήταν το μήλο – κι εδώ θα βρεις μια συνταγή για ένα σνακ που θα σε ενθουσιάσει: τσιπς μήλου! Το να φτιάξεις τα δικά σου τσιπς είναι εξαιρετικά εύκολο – ακόμα και χωρίς να διαθέτεις επαγγελματικό εξοπλισμό.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
Back To Top