Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του. Είναι τέλειο όταν συνδυάζεται με ένα δημητριακό της επιλογής σου – το λατρεύω με μαγειρεμένο ρύζι ή κεχρί – ή ένα κομμάτι ωραίο, φλοιώδες ψωμί. Ο συνδυασμός κρεμμυδιού, σκόρδου και ντομάτας (σε δύο μορφές) συνδυάζεται με τις ελαφρώς καρυκευμένες εντάσεις από κύμινο, κόλιανδρο, και το πιο σημαντικό, καπνιστή πάπρικα εξαιρετικής ποιότητας.

Η αντσούγια είναι προαιρετική, αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να την παρακάμψεις: η γεύση που προέρχεται από αυτό το μικρό μικρό ψάρι προσθέτει πολύ περισσότερα από κάτι απλό ή στερεοτυπικό. Η ζάχαρη εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό εξισορροπώντας την οξύτητα των ντοματών και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη φυσική τους γλυκύτητα. Και το σπανάκι; Μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν, μετατρέποντας σε μια κρεμώδη γοητεία υφής – μια πολύ ευχάριστη προσθήκη, ειδικά αν ψάχνεις για την ενίσχυση του Ποπάι μέσα στην ημέρα σου.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

Chickpeak

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο

6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

Αλάτι

1 κουτ. καπνιστή πάπρικα

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουτ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. κορίανδρο

1 φιλέτο καπνιστού γαύρου ή αντζούγιας (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

250 γρμ. baby σπανάκι

500 γρμ. κατεψυγμένα ρεβίθια ή ξερά ρεβίθια που έχεις μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ (κάνουν και οι κονσέρβες ρεβιθιών, αρκεί να τις σουρώσεις)

500 γρμ. τριμμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Φρεσκοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα

chickpea_

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύεις μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτεις πάπρικα, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο και ανακατεύεις μέχρι να βγουν τα αρώματα, 1 λεπτό. Προσθέτεις τον γαύρο ή την αντζούγια και τον ντοματοπολτό και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η αντζούγια στο μείγμα.

Προσθέτεις την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το σπανάκι και μαγειρεύεις μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο και μόλις μαραθεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις τα ρεβίθια, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ζωμό και αλατοπιπερώνεις. Φέρνεις σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν. Καλύπτεις με το καπάκι και μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Αφαιρείς το καπάκι και συνεχίζεις το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.

Γαρνίρεις με μαϊντανό πριν το σερβίρεις. Συνδυάζεις με ριζότο ή φρέσκο ψωμί και ελιές.

 

 

empty alt

Φτιάξε ένα δροσερό γλυκό με το καρπούζι που περίσσεψε

Αν σου έχει περισσέψει ένα μεγάλο κομμάτι από τα τελευταία καρπούζια του καλοκαιριού και είναι έτοιμο να χαλάσει, μην το πετάξεις.
empty alt

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου, όταν τακτοποιείς τα ψώνια στο ψυγείο

Το μόνο που θέλεις την ώρα που τοποθετείς τα ψώνια στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι, πιθανότατα, να τελειώνεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχεις περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις το δείπνο σου.
empty alt

Ψητές γλυκοπατάτες με βότανα και σκόρδο

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.
empty alt

Freeze! Αποστολή: Μπανάνες στην κατάψυξη

  Καλοκαίρι κι είναι η καλύτερη εποχή για να βάλεις τις μπανάνες στον… πάγο! Οι μπανάνες είναι φθηνές, διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πάντα ευχάριστες.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.
empty alt

Ενεργειακές μπάλες με αποξηραμένο βερίκοκο

Γνωρίστε το νέο αγαπημένο σας σνακ
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
Back To Top