Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του. Είναι τέλειο όταν συνδυάζεται με ένα δημητριακό της επιλογής σου – το λατρεύω με μαγειρεμένο ρύζι ή κεχρί – ή ένα κομμάτι ωραίο, φλοιώδες ψωμί. Ο συνδυασμός κρεμμυδιού, σκόρδου και ντομάτας (σε δύο μορφές) συνδυάζεται με τις ελαφρώς καρυκευμένες εντάσεις από κύμινο, κόλιανδρο, και το πιο σημαντικό, καπνιστή πάπρικα εξαιρετικής ποιότητας.

Η αντσούγια είναι προαιρετική, αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να την παρακάμψεις: η γεύση που προέρχεται από αυτό το μικρό μικρό ψάρι προσθέτει πολύ περισσότερα από κάτι απλό ή στερεοτυπικό. Η ζάχαρη εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό εξισορροπώντας την οξύτητα των ντοματών και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη φυσική τους γλυκύτητα. Και το σπανάκι; Μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν, μετατρέποντας σε μια κρεμώδη γοητεία υφής – μια πολύ ευχάριστη προσθήκη, ειδικά αν ψάχνεις για την ενίσχυση του Ποπάι μέσα στην ημέρα σου.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

Chickpeak

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο

6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

Αλάτι

1 κουτ. καπνιστή πάπρικα

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουτ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. κορίανδρο

1 φιλέτο καπνιστού γαύρου ή αντζούγιας (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

250 γρμ. baby σπανάκι

500 γρμ. κατεψυγμένα ρεβίθια ή ξερά ρεβίθια που έχεις μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ (κάνουν και οι κονσέρβες ρεβιθιών, αρκεί να τις σουρώσεις)

500 γρμ. τριμμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Φρεσκοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα

chickpea_

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύεις μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτεις πάπρικα, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο και ανακατεύεις μέχρι να βγουν τα αρώματα, 1 λεπτό. Προσθέτεις τον γαύρο ή την αντζούγια και τον ντοματοπολτό και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η αντζούγια στο μείγμα.

Προσθέτεις την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το σπανάκι και μαγειρεύεις μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο και μόλις μαραθεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις τα ρεβίθια, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ζωμό και αλατοπιπερώνεις. Φέρνεις σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν. Καλύπτεις με το καπάκι και μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Αφαιρείς το καπάκι και συνεχίζεις το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.

Γαρνίρεις με μαϊντανό πριν το σερβίρεις. Συνδυάζεις με ριζότο ή φρέσκο ψωμί και ελιές.

 

 

empty alt

Ό,τι κι αν έχει περισσέψει από το χτεσινό φαγητό, αξιοποίησέ το σε αυτή τη συνταγή

Αυτό που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την κουζίνα σου είναι μερικές τορτίγιες (μεξικανικές πιτούλες). Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ανά πάσα στιγμή θελήσεις να εκμεταλλευτείς τα χτεσινά αποφάγια, για να φτιάξεις πεντανόστιμες κεσαντίγιας, που θα λατρέψουν μικροί-μεγάλοι στην οικογένεια.
empty alt

Μπορεί το είδος του σερβίτσιου να σε κάνει να τρως περισσότερο;

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
empty alt

Γεμιστές πιπεριές με κρεμώδες κοτόπουλο

Οι πιπεριές είναι ένα υλικό εύκολο και αγαπημένο. Το βρίσκεις σε άπειρες εκδοχές και συνταγές. Οι γεμιστές πιπεριές ανήκουν στην κορυφή των επιλογών μας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.
Back To Top