Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.

Καθώς σήμερα, 28/4/2017, συμπληρώνονται 256 χρόνια από τη γέννησή της (σ.σ. μάλιστα την τιμά και η Google με σχετικό και πολύ όμορφο εικαστικά Doodle) ας πάρουμε την αφορμή να μάθουμε λίγα πράγματα για εκείνη!

Η Marie Harel γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό Καμαμπέρ, στη βορειοδυτική Γαλλία και παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί Καμαμπέρ στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με τoν μύθο που κυκλοφορεί, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι, κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν ο άνθρωπος που της αποκάλυψε τη «μυστική» ως εκείνη τη στιγμή συνταγή.

Αν δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις για αυτό, ακόμα και οι μύθοι έρχονται να ντύσουν με τη γοητεία τους την ιστορία αυτής της γυναίκας.

Η Marie Harel βέβαια ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ανέπτυξε σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μάλιστα το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, οι απόγονοι της Harel ήταν οι μόνοι παραγωγοί που είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Καμαμπέρ» για το τυρί τους. Από το 1870 και έπειτα, και άλλοι Νορμανδοί παραγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα.

Η Marie Harel απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1844, στο Βινμουτιέ του Νομού Ορν, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.

empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Με τι άλλο μπορείς να παντρέψεις το αλάτι (εκτός από μαύρο πιπέρι)

Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

Απολαυστική κι ελαφριά φριτάτα με λαχανικά

Λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ψάχνετε για μια επιλογή που είναι υγιεινή και εύκολη; Συνδυάζοντας τα οφέλη και τη γεύση από λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, ντομάτα, μπρόκολο, κρεμμύδι και πιπεριές, αυτό το πιάτο με αυγά χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά...
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο με φιστίκια, λάιμ σος και νουντλς

Εύκολη, γρήγορη, απλή και πάνω απ’ όλα απολαυστική συνταγή
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα
Back To Top