Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί σε αντίθεση π.χ. με τα μπαγιάτικα μπαχαρικά που χάνουν το άρωμά τους στο πέρασμα του χρόνου, το κακάο παραμένει ακμαίο για πολύ-πολύ καιρό.

Για του λόγου το αληθές, η ομάδα του περιοδικού Cook’s Illustrated έκανε ένα πείραμα: έφτιαξε ζεστό ρόφημα κακάο και μπισκότα με κακάο χρησιμοποιώντας φρέσκο κακάο και κακάο που είχε λήξει πριν από έξι χρόνια!

Στη συνέχεια, από όσους τα δοκίμασαν, μόλις οι μισοί εθελοντές παρατήρησαν διαφορά ανάμεσα στα δείγματα με το φρέσκο και το μπαγιάτικο κακάο, χαρακτηρίζοντας τα δεύτερα «πιο μονότονα», «πιο ξεθυμασμένα» και με πιο «γλυκιά γεύση». Κανένας, όμως, δεν τα περιέγραψε ως «άγευστα».

Όταν η ομάδα του περιοδικού επανέλαβε το πείραμα με σκόνες κακάο που είχαν λήξει πριν από δύο χρόνια, συγκρίνοντάς τις με φρέσκο κακάο, οι εθελοντές δεν κατάφεραν να βρουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δείγματα.

Η επιστημονική εξήγηση; Οι χημικές ενώσεις που δίνουν άρωμα και γεύση στο κακάο είναι λιγότερο ασταθείς από εκείνες που περιέχουν τα μπαχαρικά, με αποτέλεσμα να αργούν να εξατμιστούν και να διασπαστούν.

 

empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...
empty alt

Γευστικές γαρίδες με πέστο, νιόκι και αρακά

Ένα εύκολο, υγιεινό κι απολαύστικο πιάτο, έτοιμο σε 20 λεπτά
Back To Top