Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί σε αντίθεση π.χ. με τα μπαγιάτικα μπαχαρικά που χάνουν το άρωμά τους στο πέρασμα του χρόνου, το κακάο παραμένει ακμαίο για πολύ-πολύ καιρό.

Για του λόγου το αληθές, η ομάδα του περιοδικού Cook’s Illustrated έκανε ένα πείραμα: έφτιαξε ζεστό ρόφημα κακάο και μπισκότα με κακάο χρησιμοποιώντας φρέσκο κακάο και κακάο που είχε λήξει πριν από έξι χρόνια!

Στη συνέχεια, από όσους τα δοκίμασαν, μόλις οι μισοί εθελοντές παρατήρησαν διαφορά ανάμεσα στα δείγματα με το φρέσκο και το μπαγιάτικο κακάο, χαρακτηρίζοντας τα δεύτερα «πιο μονότονα», «πιο ξεθυμασμένα» και με πιο «γλυκιά γεύση». Κανένας, όμως, δεν τα περιέγραψε ως «άγευστα».

Όταν η ομάδα του περιοδικού επανέλαβε το πείραμα με σκόνες κακάο που είχαν λήξει πριν από δύο χρόνια, συγκρίνοντάς τις με φρέσκο κακάο, οι εθελοντές δεν κατάφεραν να βρουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δείγματα.

Η επιστημονική εξήγηση; Οι χημικές ενώσεις που δίνουν άρωμα και γεύση στο κακάο είναι λιγότερο ασταθείς από εκείνες που περιέχουν τα μπαχαρικά, με αποτέλεσμα να αργούν να εξατμιστούν και να διασπαστούν.

 

empty alt

Πώς πρέπει να ψωνίζεις όταν έχει καύσωνα

Η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο πιθανό όταν επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνας.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποστειρώσεις βάζα για σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις στο σπίτι γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, καλό είναι, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να αποστειρώσεις τα γυάλινα δοχεία όπου σκοπεύεις να το αποθηκεύσεις.
empty alt

7 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια

Αυτό το γεύμα είναι χορταστικό και γευστικό, που τονίζεται από τα εποχιακά λαχανικά και τα τέλεια ισορροπημένα καρυκεύματα.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
empty alt

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν
Back To Top