Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

0     

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

cocoa_powder

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί σε αντίθεση π.χ. με τα μπαγιάτικα μπαχαρικά που χάνουν το άρωμά τους στο πέρασμα του χρόνου, το κακάο παραμένει ακμαίο για πολύ-πολύ καιρό.

Για του λόγου το αληθές, η ομάδα του περιοδικού Cook’s Illustrated έκανε ένα πείραμα: έφτιαξε ζεστό ρόφημα κακάο και μπισκότα με κακάο χρησιμοποιώντας φρέσκο κακάο και κακάο που είχε λήξει πριν από έξι χρόνια!

Στη συνέχεια, από όσους τα δοκίμασαν, μόλις οι μισοί εθελοντές παρατήρησαν διαφορά ανάμεσα στα δείγματα με το φρέσκο και το μπαγιάτικο κακάο, χαρακτηρίζοντας τα δεύτερα «πιο μονότονα», «πιο ξεθυμασμένα» και με πιο «γλυκιά γεύση». Κανένας, όμως, δεν τα περιέγραψε ως «άγευστα».

Όταν η ομάδα του περιοδικού επανέλαβε το πείραμα με σκόνες κακάο που είχαν λήξει πριν από δύο χρόνια, συγκρίνοντάς τις με φρέσκο κακάο, οι εθελοντές δεν κατάφεραν να βρουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δείγματα.

Η επιστημονική εξήγηση; Οι χημικές ενώσεις που δίνουν άρωμα και γεύση στο κακάο είναι λιγότερο ασταθείς από εκείνες που περιέχουν τα μπαχαρικά, με αποτέλεσμα να αργούν να εξατμιστούν και να διασπαστούν.