Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

0     

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου. Τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης μάλιστα δείχνουν ότι αν η κατανάλωση της «εχθρικής» για ένα καλλίγραμμο σώμα τροφής συνδυαστεί με λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια βάρους. Τα ευρήματα σΖυμαρικάτηρίζονται στην ς μελέτη που έγιναν σε 23.366 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ιταλία.
Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nutrition&Diabetes», κάποιοι εθελοντές κράτησαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και από τους υπόλοιπους πήραν συνεντεύξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, συνέκριναν την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), καθώς και την αναλογία μέσης-ισχίων τους. Η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα, έγινε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και εκτός των ζυμαρικών, οι εθελοντές είχαν κατανάλωναν τομάτα και προϊόντα τομάτας, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο και τυρί. Επίσης η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα σχετιζόταν αρνητικά με τον ΔΜΣ, δηλαδή οι εθελοντές που έτρωγαν συστηματικά ζυμαρικά ήταν πιο αδύνατοι απ’ ό,τι όσοι τα κατανάλωναν σπανίως έως καθόλου.
Ιδανική ποσότητα
«Τα αποτελέσματα της έρευνά μας έρχονται σε ρήξη με την κρατούσα άποψη, αφού δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν σε πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων», υποστηρίζει ο δρ. Γεώργιος Πούνης, επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, στο Ποτσίλι. Είναι όμως σημαντική η ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Η έρευνα των επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Πειραματικής Βιολογίας (ΕΒ2016) η ιδανικότερη ημερήσια ποσότητα για φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 73 γραμμάρια για τους άνδρες – πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε.