Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες. Αρκεί να μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην προετοιμασία τους, ιδιαίτερα αν τις φιλετάρεις. Τα παρακάτω βήματα θα σε καθοδηγήσουν, έστω κι αν είσαι εντελώς αρχάριος.

Όλα ξεκινούν από την επιλογή των πιο φρέσκων ψαριών στο ιχθυοπωλείο – θα τα καταλάβεις από τη λαμπερή, ομοιόμορφη και σφιχτή επιδερμίδα, τα καθαρά μάτια (όχι θολά) και την ευχάριστη μυρωδιά. Στη συνέχεια:

1ο βήμα: Ξεπλένεις τις σαρδέλες. Τις πλένεις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, ενώ ταυτόχρονα τις ξύνεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας για να απομακρύνεις τα λέπια, χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση που μπορεί να ξύσει την επιδερμίδα και τη σάρκα τους.

2ο βήμα: Κόβεις το κεφάλι, μαζί με τα μικρά πτερύγια από κάθε πλευρά.

3ο βήμα: Ανοίγεις την κοιλιά. Ξεκινώντας από το σημείο όπου βρισκόταν το κεφάλι.

4ο βήμα: Αφαιρείς το πτερύγιο της ράχης. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, το τραβάς να απομακρυνθεί από τη σάρκα. Το συγκεκριμένο πτερύγιο έχει μεγάλα κόκκαλα, που δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση.

5ο βήμα: Καθαρίζεις την κοιλιά από τα εντόσθια. Αφαιρείς τα περιεχόμενα της κοιλιάς με τα δάχτυλά σου και ξεπλένεις την κοιλιά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, απομακρύνοντας οποιδήποτε υπόλειμμα από αίμα, μεμβράνες ή εντόσθια.

6ο βήμα: Απομακρύνεις το ψαροκόκαλο, τη σπονδυλική στήλη. Προσεκτικά, με τα δάχτυλα, την τραβάς αποσπώντας τη από τη σάρκα, έτσι ώστε να παρασύρει όσο το δυνατόν λιγότερη σάρκα μαζί της.

Σε αυτό το σημείο, έχεις μια καθαρή σαρδέλα, απαλλαγμένη από κόκκαλα, που μπορείς π.χ. να κάνεις ψητή ή στο φούρνο. Προαιρετικά, συνεχίζεις με τα παρακάτω βήματα.

7ο βήμα: Ψαλιδίζεις τις άκρες της. Με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας, κόβεις την ουρά και το πάνω μέρος της σαρδέλας, για να κάνεις το πιάτο πιο ευπαρουσίαστο, ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να το σερβίρεις σε επισκέπτες.

8ο βήμα: Χωρίζεις τα φιλέτα. Αν θέλεις να τα ξεχωρίσεις, τα κόβεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλιδάκι. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις το καθένα σε μικρότερα κομμάτια.

empty alt

Υγιεινή η διατροφή των Ελλήνων

Άφθονα λαχανικά, φρούτα και κρέας, μέτρια προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια: αυτή είναι η βάση της διατροφής στην σύγχρονη Ελλάδα σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.
empty alt

Η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου μπορεί να σε σκοτώσει

Αν πιστεύεις ότι κανένα πικάντικο φαγητό δεν είναι πλέον αρκετά πικάντικο για να σε συγκινήσει και ότι έχεις εκτοξεύσει την αντοχή του στομαχιού σου σε υπεράνθρωπα επίπεδα, μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα την Pepper X.
empty alt

Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Είναι ένας σχεδόν παγκόσμιος κανόνας ότι λίγο πριν το καλοκαίρι ή, όπως η εποχή που διανύουμε, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, είναι η εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι θυμούνται ότι πρέπει να κάνουν λίγο δίαιτα και λίγο γυμναστική για να ετοιμαστούν να ξεχυθούν στις παραλίες για […]
empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Summer wine… and the living is easy

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για τραπεζάκια έξω, χαλαρά πικνίκ, μπάρμπεκιου και δείπνο στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι έχει να κάνει με φρουτώδη, ανάλαφρα, αρωματικά, ζωηρά, και σπιρτώδη, φρέσκα λευκά, δροσιστικά ροζέ και ζουμερά, χυμώδη, διακριτικά κόκκινα.
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
Back To Top