Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες. Αρκεί να μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην προετοιμασία τους, ιδιαίτερα αν τις φιλετάρεις. Τα παρακάτω βήματα θα σε καθοδηγήσουν, έστω κι αν είσαι εντελώς αρχάριος.

Όλα ξεκινούν από την επιλογή των πιο φρέσκων ψαριών στο ιχθυοπωλείο – θα τα καταλάβεις από τη λαμπερή, ομοιόμορφη και σφιχτή επιδερμίδα, τα καθαρά μάτια (όχι θολά) και την ευχάριστη μυρωδιά. Στη συνέχεια:

1ο βήμα: Ξεπλένεις τις σαρδέλες. Τις πλένεις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, ενώ ταυτόχρονα τις ξύνεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας για να απομακρύνεις τα λέπια, χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση που μπορεί να ξύσει την επιδερμίδα και τη σάρκα τους.

2ο βήμα: Κόβεις το κεφάλι, μαζί με τα μικρά πτερύγια από κάθε πλευρά.

3ο βήμα: Ανοίγεις την κοιλιά. Ξεκινώντας από το σημείο όπου βρισκόταν το κεφάλι.

4ο βήμα: Αφαιρείς το πτερύγιο της ράχης. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, το τραβάς να απομακρυνθεί από τη σάρκα. Το συγκεκριμένο πτερύγιο έχει μεγάλα κόκκαλα, που δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση.

5ο βήμα: Καθαρίζεις την κοιλιά από τα εντόσθια. Αφαιρείς τα περιεχόμενα της κοιλιάς με τα δάχτυλά σου και ξεπλένεις την κοιλιά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, απομακρύνοντας οποιδήποτε υπόλειμμα από αίμα, μεμβράνες ή εντόσθια.

6ο βήμα: Απομακρύνεις το ψαροκόκαλο, τη σπονδυλική στήλη. Προσεκτικά, με τα δάχτυλα, την τραβάς αποσπώντας τη από τη σάρκα, έτσι ώστε να παρασύρει όσο το δυνατόν λιγότερη σάρκα μαζί της.

Σε αυτό το σημείο, έχεις μια καθαρή σαρδέλα, απαλλαγμένη από κόκκαλα, που μπορείς π.χ. να κάνεις ψητή ή στο φούρνο. Προαιρετικά, συνεχίζεις με τα παρακάτω βήματα.

7ο βήμα: Ψαλιδίζεις τις άκρες της. Με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι κουζίνας, κόβεις την ουρά και το πάνω μέρος της σαρδέλας, για να κάνεις το πιάτο πιο ευπαρουσίαστο, ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να το σερβίρεις σε επισκέπτες.

8ο βήμα: Χωρίζεις τα φιλέτα. Αν θέλεις να τα ξεχωρίσεις, τα κόβεις με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλιδάκι. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις το καθένα σε μικρότερα κομμάτια.

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Το γεμιστό κοτόπουλο… αλλιώς!

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και όλες οι διεθνείς κουζίνες διαθέτουν εξαιρετικές συνταγές για αμέτρητες εκδοχές του.
empty alt

Cherry time: όλα όσα θες να ξέρεις για τα κεράσια

Είναι κόκκινα, ζουμερά, λαχταριστά και δεν μπορείς ποτέ να φας μόνο ένα… Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.
empty alt

Ξεχάστε τα λαζάνια, τα manicotti είναι η νέα απόλαυση

Αυτά τα manicotti είναι η επιτομή του comfort food. Όταν λαχταράτε τυρί και υδατάνθρακες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
Back To Top