Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι. Φτιάχνοντας λοιπόν το πρώτο σου λικέρ, θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο είναι και θα θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου παραγωγή, για να έχεις πάντα σπιτικά κεράσματα αλλά και δώρα για φίλους και γνωστούς.

Ποια υλικά θα χρειαστείς;

Βότκα, τσίπουρο ή κάποιο άλλο λευκό οινοπνευματώδες με ουδέτερη γεύση

Μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά για τη γεύση

Γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς

Φίλτρα καφέ ή άλλο λεπτό σουρωτήρι

Η προετοιμασία βήμα βήμα

1. Ξεκίνησε επιλέγοντας μια σχετικά οικονομική αλλά αξιοπρεπή μάρκα ποτού, ώστε σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσπάθεια να μην «κλαις» τα χρήματά σου και αν πετύχει, που είναι το πιθανότερο, να απολαύσεις ένα λικέρ καλής ποιότητας.

2. Διάλεξε τη γεύση που θέλεις να δώσεις: Τα περισσότερα λικέρ βασίζονται σε φρούτα, για παράδειγμα σε λεμόνι ή πορτοκάλι. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησε φρέσκα και όχι αποξηραμένα υλικά: τα αποξηραμένα μπαχαρικά δεν έχουν πάντα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

3. Προετοίμασε τα υλικά γεύσης:

-Αν πρόκειται για μούρα, πλύνε τα αλλά άφησέ τα ολόκληρα, ξεφλουδίζοντας μόνο εκείνα που έχουν χοντρή φλούδα όπως τα κεράσια.

-Στον ανανά και άλλα εξωτικά φρούτα, καθάρισέ τα και κόψε τα σε μεγάλα κομμάτια.

-Τις φράουλες πλύνε τις και κόψε τις σε λεπτές φέτες.

-Από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι) χρησιμοποίησε μόνο το ξύσμα, αποφεύγοντας το λευκό μέρος της φλούδας γιατί θα κάνει το λικέρ σου να πικρίσει.

-Αν χρησιμοποιείς κόκκους βανίλιας, πλύνε τους και κόψε τους κατά μήκος. Καθώς είναι ακριβοί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν, αυξάνοντας όμως το χρόνο αναμονής.

-Τα μπαχαρικά τα ξεπλένεις και τα χρησιμοποιείς ολόκληρα, μαζί με τα στελέχη τους, γιατί ψιλοκομμένα θα σε δυσκολέψουν στο σούρωμα.

-Αν πρόκειται για πιπεριές τσίλι, τις πλένεις και τις χρησιμοποιείς ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, αφού αφαιρέσεις τη λευκή μεμβράνη, για να περιορίσεις σε… ανεκτά επίπεδα την ποσότητα καψαϊκίνης, και τους σπόρους, για να διευκολύνεις το σούρωμα.

Η παρασκευή

1. Τοποθέτησε τα υλικά σου σε γυάλες, γεμίζοντας τις με το οινοπνευματώδες ποτό.

2. Ανακίνησε κάθε γυάλα και κλείσε την αεροστεγώς με καπάκι.

3. Αν παρασκευάζεις πολλά λικέρ μαζί, κόλλησε ετικέτες σε κάθε βάζο με την ημερομηνία παρασκευής και άλλες ειδικές οδηγίες.

4. Τοποθέτησε το μείγμα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο, όπως σε ένα ντουλάπι, βγάζοντάς το καθημερινά ώστε να το ανακινείς για 3-5 φορές.

Πόσο διαρκεί η αναμονή για κάθε λικέρ;

Για πιπεριές τσίλι, μόλις 1-2 ώρες. Διαφορετικά θα γίνει υπερβολικά καυτερό.

Για έντονες γεύσεις όπως βασιλικός, κανέλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, κόκκοι βανίλιας, 3-4 μέρες.

Για γεύσεις μέτριας έντασης όπως μήλο, φράουλα, κεράσι, ροδάκινο ή πεπόνι, περίπου 1 εβδομάδα.

Για ήπιες γεύσεις όπως ανανά ή τζίντζερ, 2 εβδομάδες.

Πώς ολοκληρώνεις την παρασκευή του;

Μετά το χρόνο αναμονής, αφαιρείς τα υλικά και το σουρώνεις σε λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ μέσα σε άλλο, καθαρό βάζο, που έχεις αποστειρώσει (διάβασε εδώ πώς). Για να φτιάξεις το λικέρ, το αναμειγνύεις στη συνέχεια με σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη διαλυμένη σε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία). Το σπιτικό λικέρ σου διατηρείται άνετα εκτός ψυγείου.

Εναλλακτικά, δεν προσθέτεις σιρόπι ζάχαρης (ιδιαίτερα στα λικέρ με βότανα) και χρησιμοποιείς αν θέλεις το εκχύλισμα ως συστατικό σε σπιτικά κοκτέιλ. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναμείξεις τζιν με εκχύλισμα από μήλο και αχλάδι ή ουίσκι με εκχύλισμα από κόκκους κακάο.

Μια ακόμα πιο τολμηρή ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα εκχύλισμα (χωρίς σιρόπι ζάχαρης) μέσα σε σκούρο ποτό. Για παράδειγμα, να αφήσεις κομματάκια φράουλας να απελευθερώσουν τα αρώματα και τη γεύση τους μέσα σε ρούμι και μετά να ολοκληρώσεις το κοκτέιλ γαρνίροντάς το με μερικά κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου.

empty alt

Το κόκκινο κρέας γερνάει τους άντρες

Πρώορη γήρανση προκαλεί στους άντρες η έλλειψη φρούτων και λαχανικών και η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία υποστηρίζουν πωςβασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα...
empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Μακαρόνια με κιμά… στον φούρνο

Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Πώς να νικήσετε τις ιώσεις από το… πιάτο σας!

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία...
empty alt

Το πασατέμπο σου για να περνάει η ώρα… αλλιώς και μυρωδάτο!

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κολοκύθα στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη.
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top