Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι. Φτιάχνοντας λοιπόν το πρώτο σου λικέρ, θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο είναι και θα θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου παραγωγή, για να έχεις πάντα σπιτικά κεράσματα αλλά και δώρα για φίλους και γνωστούς.

Ποια υλικά θα χρειαστείς;

Βότκα, τσίπουρο ή κάποιο άλλο λευκό οινοπνευματώδες με ουδέτερη γεύση

Μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά για τη γεύση

Γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς

Φίλτρα καφέ ή άλλο λεπτό σουρωτήρι

Η προετοιμασία βήμα βήμα

1. Ξεκίνησε επιλέγοντας μια σχετικά οικονομική αλλά αξιοπρεπή μάρκα ποτού, ώστε σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσπάθεια να μην «κλαις» τα χρήματά σου και αν πετύχει, που είναι το πιθανότερο, να απολαύσεις ένα λικέρ καλής ποιότητας.

2. Διάλεξε τη γεύση που θέλεις να δώσεις: Τα περισσότερα λικέρ βασίζονται σε φρούτα, για παράδειγμα σε λεμόνι ή πορτοκάλι. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησε φρέσκα και όχι αποξηραμένα υλικά: τα αποξηραμένα μπαχαρικά δεν έχουν πάντα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

3. Προετοίμασε τα υλικά γεύσης:

-Αν πρόκειται για μούρα, πλύνε τα αλλά άφησέ τα ολόκληρα, ξεφλουδίζοντας μόνο εκείνα που έχουν χοντρή φλούδα όπως τα κεράσια.

-Στον ανανά και άλλα εξωτικά φρούτα, καθάρισέ τα και κόψε τα σε μεγάλα κομμάτια.

-Τις φράουλες πλύνε τις και κόψε τις σε λεπτές φέτες.

-Από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι) χρησιμοποίησε μόνο το ξύσμα, αποφεύγοντας το λευκό μέρος της φλούδας γιατί θα κάνει το λικέρ σου να πικρίσει.

-Αν χρησιμοποιείς κόκκους βανίλιας, πλύνε τους και κόψε τους κατά μήκος. Καθώς είναι ακριβοί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν, αυξάνοντας όμως το χρόνο αναμονής.

-Τα μπαχαρικά τα ξεπλένεις και τα χρησιμοποιείς ολόκληρα, μαζί με τα στελέχη τους, γιατί ψιλοκομμένα θα σε δυσκολέψουν στο σούρωμα.

-Αν πρόκειται για πιπεριές τσίλι, τις πλένεις και τις χρησιμοποιείς ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, αφού αφαιρέσεις τη λευκή μεμβράνη, για να περιορίσεις σε… ανεκτά επίπεδα την ποσότητα καψαϊκίνης, και τους σπόρους, για να διευκολύνεις το σούρωμα.

Η παρασκευή

1. Τοποθέτησε τα υλικά σου σε γυάλες, γεμίζοντας τις με το οινοπνευματώδες ποτό.

2. Ανακίνησε κάθε γυάλα και κλείσε την αεροστεγώς με καπάκι.

3. Αν παρασκευάζεις πολλά λικέρ μαζί, κόλλησε ετικέτες σε κάθε βάζο με την ημερομηνία παρασκευής και άλλες ειδικές οδηγίες.

4. Τοποθέτησε το μείγμα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο, όπως σε ένα ντουλάπι, βγάζοντάς το καθημερινά ώστε να το ανακινείς για 3-5 φορές.

Πόσο διαρκεί η αναμονή για κάθε λικέρ;

Για πιπεριές τσίλι, μόλις 1-2 ώρες. Διαφορετικά θα γίνει υπερβολικά καυτερό.

Για έντονες γεύσεις όπως βασιλικός, κανέλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, κόκκοι βανίλιας, 3-4 μέρες.

Για γεύσεις μέτριας έντασης όπως μήλο, φράουλα, κεράσι, ροδάκινο ή πεπόνι, περίπου 1 εβδομάδα.

Για ήπιες γεύσεις όπως ανανά ή τζίντζερ, 2 εβδομάδες.

Πώς ολοκληρώνεις την παρασκευή του;

Μετά το χρόνο αναμονής, αφαιρείς τα υλικά και το σουρώνεις σε λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ μέσα σε άλλο, καθαρό βάζο, που έχεις αποστειρώσει (διάβασε εδώ πώς). Για να φτιάξεις το λικέρ, το αναμειγνύεις στη συνέχεια με σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη διαλυμένη σε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία). Το σπιτικό λικέρ σου διατηρείται άνετα εκτός ψυγείου.

Εναλλακτικά, δεν προσθέτεις σιρόπι ζάχαρης (ιδιαίτερα στα λικέρ με βότανα) και χρησιμοποιείς αν θέλεις το εκχύλισμα ως συστατικό σε σπιτικά κοκτέιλ. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναμείξεις τζιν με εκχύλισμα από μήλο και αχλάδι ή ουίσκι με εκχύλισμα από κόκκους κακάο.

Μια ακόμα πιο τολμηρή ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα εκχύλισμα (χωρίς σιρόπι ζάχαρης) μέσα σε σκούρο ποτό. Για παράδειγμα, να αφήσεις κομματάκια φράουλας να απελευθερώσουν τα αρώματα και τη γεύση τους μέσα σε ρούμι και μετά να ολοκληρώσεις το κοκτέιλ γαρνίροντάς το με μερικά κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου.

empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Μίλα μου για μήλα… τσιπς

Αν το φθινόπωρο ήταν φρούτο θα ήταν το μήλο – κι εδώ θα βρεις μια συνταγή για ένα σνακ που θα σε ενθουσιάσει: τσιπς μήλου! Το να φτιάξεις τα δικά σου τσιπς είναι εξαιρετικά εύκολο – ακόμα και χωρίς να διαθέτεις επαγγελματικό εξοπλισμό.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
Back To Top