Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά!

Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις;
Η ιδανική επιλογή είναι ένα ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση, στιβαρό και μαλακό μαζί. Όπως το ψωμί σίκαλης, που δεν χάνει το σχήμα του ενώ ταυτόχρονα απορροφά τη σωστή ποσότητα από χυμούς και σος, ή η γαλλική μπαγκέτα, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για σάντουιτς με λίγα υλικά, π.χ. με βούτυρο, ζαμπόν, ντομάτα και μπρι ή πέστο και σφιχτό αυγό.

baguette

Ποια γέμιση θα βάλεις;
Για τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα σάντουιτς, η φαντασία σου είναι το όριο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσεις:

– Λίγο βούτυρο ή μαγιονέζα και στις δύο φέτες ψωμί δεν θα τις αφήσουν να μαλακώσουν υπερβολικά από τα υπόλοιπα ρευστά υλικά που θα προσθέσεις.

– Αν προσθέσεις και κρέας, χρησιμοποίησε πολύ λεπτές φέτες ή μπουκίτσες π.χ. γαλοπούλας, κοτόπουλου, ζαμπόν ή μπέικον.

– Μην ξεχνάς να καρικεύσεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα να αλατοπιπερώσεις το μαρούλι και την ντομάτα.

– Για να μην αρχίσουν να γλιστρούν τα υλικά σου (π.χ. η ντομάτα, το αγγούρι ή οι φέτες αβοκάντο), τοποθέτησε ό,τι ολισθηρό ανάμεσα σε άλλα υλικά που δημιουργούν τριβή, όπως τα αλλαντικά και το μαρούλι.

– Συνδύασε διαφορετικές υφές σε ένα σάντουιτς. Όπως τρυφερά κομματάκια κρέατος με τυρί κρέμα και τραγανό μαρούλι ή κρεμμύδι.

– Στο τυρί, πέρα από τις κλασικές επιλογές (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, τσένταρ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φέτα (αρκεί το σάντουιτς να είναι χορτοφαγικό, διαφορετικά σε συνδυασμό με κρέας θα το κάνει πολύ αλμυρό) ή μοτσαρέλα (κρεμώδης και με ουδέτερη γεύση, πηγαίνει σχεδόν με όλα).

– Αν προσθέσεις πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προτίμησε το μαρούλι iceberg, που είναι τραγανό και δροσερό μαζί και άφησε υλικά όπως η ρόκα ή το νεροκάρδαμο για τη σαλάτα σου.

– Τόλμησε, αντί π.χ. για μαγιονέζα, να χρησιμοποιήσεις κάποιο πιο ασυνήθιστο συνοδευτικό, όπως τα πικάντικα τσάτνεϊ φρούτων (ταιριάζουν ιδιαίτερα με τυριά όπως η γραβιέρα), λίγη καυτερή χορσράντις, ξινολάχανο (ιδανικός συνοδός για κρέας), πέστο (ταιριάζει πολύ σε περισσεύματα από κοτόπουλο αλλά και στο αυγό) ή ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.

– Αν πάντως αποφασίσεις να παραμείνεις στη μαγιονέζα, να ξέρεις ότι είναι μια τέλεια βάση για απλούς και δοκιμασμένους συνδυασμούς, όπως σκόρδο, κόλιανδρο, λεμόνι και μαγιονέζα, σκόρδο, κάπαρη, λεμόνι και μαγιονέζα και, φυσικά, μαγιονέζα και τόνο.

– Μη διστάσεις να ψιλοκόψεις τα περισσεύματα κρέατος από το γεύμα της προηγούμενης μέρας και να τα χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς. Κάνε τα μπουκίτσες, λοιπόν, τσιγάρισέ τα για λίγο να γίνουν ελαφρώς τραγανά στις άκρες και συνδύασέ τα με κρεμμύδι τουρσί ή ξινολάχανο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

condiments

Πώς θα το ψήσεις;
Το ψήσιμο κάνει πιο πολυδιάστατη τη γεύση ενός σάντουιτς, αρκεί να γίνει σωστά: Είτε ψήνεις ξεχωριστά το ψωμί, με λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κάθε φέτα, και μετά προσθέτεις τη γέμιση. Είτε το ψήνεις μαζί με τη γέμιση, προσθέτοντας μετά τυχόν υλικά ευπαθή στη θερμότητα (π.χ. μαγιονέζα, μαρούλι, ρωσική σαλάτα).

Πώς θα το κόψεις;
Σε τριγωνάκια είναι ο ιδανικός τρόπος αν φτιάχνεις τοστ ή διαγώνια στην περίπτωση του σάντουιτς, ώστε οι γωνίες να δημιουργούν το τέλειο σημείο για να αρχίσεις να το τρως. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο πιάνεται ευκολότερα και δείχνει πιο κομψό (αλλιώς, πώς θα κάνεις εμφάνιση με ένα άχαρο σάντουιτς στο γραφείο;). Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές τοστιέρες ψήνουν σε τριγωνάκια. Όταν το κόψεις, χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι, διαφορετικά ακόμα και το πιο στιβαρό σάντουιτς μπορεί να διαλυθεί από την πίεση.

open_sandwich

Πώς θα φτιάξεις ένα ανοιχτό σάντουιτς;
Αν αποφασίσεις να δεις το θέμα πιο… ανοιχτόμυαλα, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες:

-Χρησιμοποίησε ως βάση μια λεπτή φέτα από ένα στιβαρό ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση.

-Πρόσθεσε ένα κρεμώδες υλικό (π.χ. μαγιονέζα, γιαούρτι, βούτυρο).

-Συνέχισε με πιο στιβαρά υλικά, ξεκινώντας από τα πιο ανθεκτικά και συνεχίζοντας με τα πιο ευπαθή (π.χ. πρώτα μπέικον, μετά τυρί και τέλος μία φέτα μαρούλι).

-Τέλος, αλάτισέ το (αν δεν περιέχει ήδη κάποιο αλμυρό υλικό, όπως κάππαρη ή αλλαντικά) και πρόσθεσε, αν θέλεις, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού, που ταιριάζει ιδιαίτερα π.χ. στο αβοκάντο.

empty alt

Τα «υπνωτικά» σνακ που βάζουν τέλος στην αϋπνία

Έχετε μετρήσει άπειρα… πρόβατα, έχετε στριφογυρίσει μισό εκατομμύριο φορές στο κρεβάτι σας, έχετε πιει ροφήματα και αφεψήματα και γενικά έχετε κάνει ουκ ολίγα για να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας και να παραδοθείτε στην αγκαλιά του περιβόητου Μορφέα.
empty alt

To hot κοκτέιλ των φετινών Χριστουγέννων!

Στις γιορτές δεν πίνουμε μόνο ζεστό κρασί, σαμπάνια και λικέρ. Μπορούμε να απολαύσουμε άνετα και τη Μαργαρίτα, παραλλαγμένη και σερβιρισμένη έτσι ώστε να παραπέμπει σε χιονισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε και σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου.
empty alt

Εύκολη καρμπονάρα με κοτόπουλο

Όταν ψάχνετε για κάτι παρηγορητικό και με υδατάνθρακες, τίποτα δεν ταιριάζει στην περιγραφή αυτή περισσότερο από μια καλή καρμπονάρα.
empty alt

Τηγανητό ρύζι με χοιρινό

Το τηγανητό ρύζι προήρθε από την Κίνα και μάλιστα προέκυψε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui και είναι ένα δημοφιλές πιάτο στο τηγάνι σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.
Back To Top