Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου.


Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου. Η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com), ετοίμασε ένα μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να τα ταιριάξεις με τα ιδανικά πιάτα.

Βασιλικός: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σάλτσες με ντομάτα, όπως τη ναπολιταίν, αλλά και ως λαχανικό, ιδιαιτέρως ο πλατύφυλλος. Στην ιταλική σάλτσα πέστο αλά τζενοβέζε αναμειγνύεται με κουκουνάρια, τυρί και σκόρδο, ενώ στην επίσης ιταλική σαλάτα καπρέζε με ντομάτα και μοτσαρέλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τυλίγουν ντολμάδες με φύλλα βασιλικού».

Δάφνη: «Το bouquet garni της γαλλικής κουζίνας απαραιτήτως περιέχει δάφνη και σίγουρα δεν μπορείτε να φανταστείτε φακές χωρίς δάφνη. Επίσης αρωματίζει το στιφάδο, τα κοκκινιστά κρεατικά, το κυνήγι, ψάρια και διάφορες σάλτσες. Οι Βεδουίνοι της ερήμου αρωματίζουν τον καφέ τους με ένα φύλλο δάφνης. Επίσης τα αποξηραμένα στον ήλιο σύκα φυλάσσονται ανάμεσα σε φύλλα δάφνης».

Δεντρολίβανο: «Δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα σε συνταγές με ψάρια, όπως το σαβόρο των Κυκλάδων, αλλά και σε κρεατικά με έντονη γεύση, για παράδειγμα σε αρνί».

Φασκόμηλο: «Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την κατανάλωσή του ως αφέψημα, δεν συνηθίζουν και πολύ να το προσθέτουν στη μαγειρική. Αντίθετα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν πολύ ως αρωματικό στα φαγητά και ιδίως στην Προβηγκία αρωματίζουν μ’ αυτό ξίδι, λαρδί και ζαμπόν. Τολμήστε να προσθέσετε λίγα φρέσκα φύλλα στη μαρινάδα των ψητών σας, θα δώσουν πολύ ωραίο άρωμα».

Ρίγανη: «Τη βρίσκουμε σε πολλές συνταγές: στα ψητά και στις πατάτες φούρνου, στη χωριάτικη σαλάτα, στο αρνάκι λαδορίγανη κ.λπ. Οι Ελληνίδες μαγείρισσες τη χρησιμοποιούν αφειδώς και παντού».

Μαϊντανός: «Πάει παντού και με όλα, έτσι βγήκε και η σχετική μεταφορική έκφραση. Οπωσδήποτε προστίθεται στα καλοκαιρινά λαδερά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ιμάμ, το μπριάμ, τα γεμιστά, αλλά και στους πάσης φύσεως ντολμάδες, με αμπελόφυλλα, με λάχανο, στις χορτόπιτες και στις σπανακόπιτες, καθώς και στις σαλάτες, με πιο χαρακτηριστική τη λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, όπου πρωταγωνιστεί».

Σχοινόπρασο: «Στην κουζίνα το κόβουμε με το ψαλίδι και όχι με το μαχαίρι πριν το προσθέσουμε στη συνταγή μας. Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε σάλτσες, σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.λπ.».

Θρούμπι: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο για να αρωματίσει σάλτσες, ψητά φούρνου, σαλάτες, ελιές, ψάρια ψητά κ.λπ.».

Εστραγκόν: «Είναι ένα από τα fines herbes της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό της σάλτσας μπεαρνέζ. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και με το κοτόπουλο. Αρωματίζει επίσης ωραία τα αυγά, τις κρεμώδεις σάλτσες, αλλά και τα μανιτάρια».

Μέντα: «Στην αγγλική κουζίνα είναι το βασικό αρωματικό σε μια σάλτσα που συνοδεύει το αρνί, στην Τουρκία αρωματίζει το γιαούρτι και στη Δυτική Ασία συνοδεύει το κεμπάπ. Αρωματίζει σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες. Ωραιότατο είναι και το λικέρ μέντας».

Δυόσμος: «Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει με αναντικατάστατο τρόπο τα γεμιστά χωρίς κιμά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, συμμετέχει σε όλες τις γεμίσεις με ρύζι και δίνει ακόμα και σε λιπαρές τροφές μια δροσερή επίγευση. Η φρουτοσαλάτα σας δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα αν δεν έχει δυόσμο. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αρωματίζει μοναδικά τα πιλάφια αλλά και τη σαλάτα ταμπουλέ. Ακόμα, είναι βασικό συστατικό στο κουβανέζικο κοκτέιλ Μοχίτο».

Θυμάρι: «Με ζεστή, πικάντικη γεύση, ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Μπορούμε να το προσθέσουμε άφοβα όπου επιθυμούμε, από σαλάτα μέχρι σάλτσες, στα ψητά φούρνου ή σχάρας, στα πουλερικά και στα ψάρια, στα ριζότο κ.λπ.».

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

Ποια τάπερ είναι καλύτερα: τα πλαστικά ή τα γυάλινα;

Όταν καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα γυάλινο ή ένα πλαστικό τάπερ, η απάντηση καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του αλλά και τα δικά σου ζητούμενα.
empty alt

Ιδέες για να φτιάξεις υπέροχα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια

Μπορεί να μοιάζει αρκετά μπελαλίδικο ίσως, αλλά είναι μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα που θα χαρίσει υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις.
empty alt

Σπιτικές μπάρες δημητριακών – γεύση κι ενέργεια στο max!

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες δημητριακών; Οι συγκεκριμένες είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις τι περιέχουν! Μπορείς σε αυτήν τη συνταγή να χρησιμοποιήσεις ό,τι προτιμάς – τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
empty alt

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
Back To Top