Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου.


Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου. Η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com), ετοίμασε ένα μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να τα ταιριάξεις με τα ιδανικά πιάτα.

Βασιλικός: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σάλτσες με ντομάτα, όπως τη ναπολιταίν, αλλά και ως λαχανικό, ιδιαιτέρως ο πλατύφυλλος. Στην ιταλική σάλτσα πέστο αλά τζενοβέζε αναμειγνύεται με κουκουνάρια, τυρί και σκόρδο, ενώ στην επίσης ιταλική σαλάτα καπρέζε με ντομάτα και μοτσαρέλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τυλίγουν ντολμάδες με φύλλα βασιλικού».

Δάφνη: «Το bouquet garni της γαλλικής κουζίνας απαραιτήτως περιέχει δάφνη και σίγουρα δεν μπορείτε να φανταστείτε φακές χωρίς δάφνη. Επίσης αρωματίζει το στιφάδο, τα κοκκινιστά κρεατικά, το κυνήγι, ψάρια και διάφορες σάλτσες. Οι Βεδουίνοι της ερήμου αρωματίζουν τον καφέ τους με ένα φύλλο δάφνης. Επίσης τα αποξηραμένα στον ήλιο σύκα φυλάσσονται ανάμεσα σε φύλλα δάφνης».

Δεντρολίβανο: «Δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα σε συνταγές με ψάρια, όπως το σαβόρο των Κυκλάδων, αλλά και σε κρεατικά με έντονη γεύση, για παράδειγμα σε αρνί».

Φασκόμηλο: «Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την κατανάλωσή του ως αφέψημα, δεν συνηθίζουν και πολύ να το προσθέτουν στη μαγειρική. Αντίθετα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν πολύ ως αρωματικό στα φαγητά και ιδίως στην Προβηγκία αρωματίζουν μ’ αυτό ξίδι, λαρδί και ζαμπόν. Τολμήστε να προσθέσετε λίγα φρέσκα φύλλα στη μαρινάδα των ψητών σας, θα δώσουν πολύ ωραίο άρωμα».

Ρίγανη: «Τη βρίσκουμε σε πολλές συνταγές: στα ψητά και στις πατάτες φούρνου, στη χωριάτικη σαλάτα, στο αρνάκι λαδορίγανη κ.λπ. Οι Ελληνίδες μαγείρισσες τη χρησιμοποιούν αφειδώς και παντού».

Μαϊντανός: «Πάει παντού και με όλα, έτσι βγήκε και η σχετική μεταφορική έκφραση. Οπωσδήποτε προστίθεται στα καλοκαιρινά λαδερά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ιμάμ, το μπριάμ, τα γεμιστά, αλλά και στους πάσης φύσεως ντολμάδες, με αμπελόφυλλα, με λάχανο, στις χορτόπιτες και στις σπανακόπιτες, καθώς και στις σαλάτες, με πιο χαρακτηριστική τη λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, όπου πρωταγωνιστεί».

Σχοινόπρασο: «Στην κουζίνα το κόβουμε με το ψαλίδι και όχι με το μαχαίρι πριν το προσθέσουμε στη συνταγή μας. Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε σάλτσες, σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.λπ.».

Θρούμπι: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο για να αρωματίσει σάλτσες, ψητά φούρνου, σαλάτες, ελιές, ψάρια ψητά κ.λπ.».

Εστραγκόν: «Είναι ένα από τα fines herbes της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό της σάλτσας μπεαρνέζ. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και με το κοτόπουλο. Αρωματίζει επίσης ωραία τα αυγά, τις κρεμώδεις σάλτσες, αλλά και τα μανιτάρια».

Μέντα: «Στην αγγλική κουζίνα είναι το βασικό αρωματικό σε μια σάλτσα που συνοδεύει το αρνί, στην Τουρκία αρωματίζει το γιαούρτι και στη Δυτική Ασία συνοδεύει το κεμπάπ. Αρωματίζει σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες. Ωραιότατο είναι και το λικέρ μέντας».

Δυόσμος: «Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει με αναντικατάστατο τρόπο τα γεμιστά χωρίς κιμά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, συμμετέχει σε όλες τις γεμίσεις με ρύζι και δίνει ακόμα και σε λιπαρές τροφές μια δροσερή επίγευση. Η φρουτοσαλάτα σας δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα αν δεν έχει δυόσμο. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αρωματίζει μοναδικά τα πιλάφια αλλά και τη σαλάτα ταμπουλέ. Ακόμα, είναι βασικό συστατικό στο κουβανέζικο κοκτέιλ Μοχίτο».

Θυμάρι: «Με ζεστή, πικάντικη γεύση, ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Μπορούμε να το προσθέσουμε άφοβα όπου επιθυμούμε, από σαλάτα μέχρι σάλτσες, στα ψητά φούρνου ή σχάρας, στα πουλερικά και στα ψάρια, στα ριζότο κ.λπ.».

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Αυτό είναι το μυστικό για τραγανά μανιτάρια

Ξέρεις πώς είναι τα τέλεια σοταρισμένα μανιτάρια: έχουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα, τραγανές άκρες και πλούσια, γεμάτη γεύση.
empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Back To Top