Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνοεί τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λαχανικών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα ευαίσθητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι. Οι παρακάτω συμβουλές, ωστόσο, θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1. Η καλή συντήρηση αρχίζει από την προσεκτική επιλογή στον πάγκο του μανάβικου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να βρεις τα πιο φρέσκα προϊόντα, χωρίς χτυπήματα και δυσχρωμίες στην επιφάνεια και σκληρά στην αφή, αν τουλάχιστον δεν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις άμεσα (διαφορετικά δεν πειράζει να είναι πολύ υπερώριμα, έτσι μειώνεις και τη σπατάλη τροφής). Καμία συμβουλή συντήρησης δεν θα σώσει το μαρούλι που θα αγοράσεις σχεδόν μαραμένο.

2. Αν στοκάρεις, κάνε το με λαχανικά ρίζες. Τα καρότα, τα παντζάρια, οι πατάτες και τα άλλα λαχανικά ρίζες διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Το μόνο που έχεις να κάνεις μόλις τα αγοράσεις είναι να κόψεις το πράσινο μέρος τους, αν υπάρχει, και να το αποθηκεύσεις σε ένα ξεχωριστό σακουλάκι, διαφορετικά θα απορροφήσει την υγρασία από τη ρίζα. Επιπλέον, απόφυγε να τα πλύνεις προτού τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Εξαίρεση αποτελούν τα σπαράγγια και τα πράσα, τα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις όρθια, με το κάτω μέρος τους βυθισμένο σε δύο-τρία εκατοστά νερό. Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες διατηρούνται κάλλιστα για μερικές εβδομάδες εκτός ψυγείου, σε ένα σκοτεινό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Τα υπόλοιπα, φύλαξέ τα στο ψυγείο, σε χαρτοσακούλες και σακουλάκια zip-lock.

3. Αφαίρεσε το λαστιχάκι από τα ματσάκια. Όταν αγοράζεις μαρούλι, σπανάκι ή διάφορα μυρωδικά σε ματσάκια, όπως σέλερι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, αφαίρεσε αμέσως το λαστιχάκι που τα συγκρατεί ενωμένα, διαφορετικά τα φύλλα τους θα μαραθούν γρήγορα από την πίεση. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σύντομα, μπορείς επίσης να τα πλύνεις, να τα ψιλοκόψεις (ή να τα κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με τη χρήση), να τα αποθηκεύσεις σε σακουλάκια zip-lock και να τα βάλεις στην κατάψυξη, όπου θα διατηρηθούν για μήνες. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή φρέσκα μυρωδικά π.χ. για τα μαγειρευτά και τις σούπες σου.

4. Αντιμετώπισε με «ευγένεια» τα φρέσκα βότανα. Τύλιξέ τα, ιδανικά, σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας, προτού τα βάλεις σε πλαστικό σακουλάκι. Τα πιο ανθεκτικά από αυτά είναι το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα υπόλοιπα μαραίνονται γρήγορα (οπότε αν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις άμεσα, σε παραπέμπουμε στη συμβουλή περί κατάψυξης, στο νούμερο 3!).

5. Να ξέρεις ότι υπάρχουν και ανθεκτικά φρούτα: Τα εσπεριδοειδή και τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου ακόμα και για εβδομάδες. Τα καλοκαιρινά φρούτα, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη. Σε κάθε περίπτωση, αποθήκευσε σε ξεχωριστό χώρο τα υπερώριμα φρούτα (π.χ. τα μήλα) γιατί εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επισπεύδει την ωρίμανση (και την αλλοίωση) των υπόλοιπων φρούτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μπορείς, πάντως, να εκμεταλλευτείς αυτό το φυσικό φαινόμενο όταν θέλεις να επισπεύσεις την ωρίμανση ενός φρούτου, αποθηκεύοντας π.χ. ένα άγουρο αβοκάντο με μια ήδη ώριμη μπανάνα, για να μπορείς, ήδη την επόμενη μέρα, να φτιάξεις γκουακαμόλε!

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top