Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνοεί τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λαχανικών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα ευαίσθητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι. Οι παρακάτω συμβουλές, ωστόσο, θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1. Η καλή συντήρηση αρχίζει από την προσεκτική επιλογή στον πάγκο του μανάβικου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να βρεις τα πιο φρέσκα προϊόντα, χωρίς χτυπήματα και δυσχρωμίες στην επιφάνεια και σκληρά στην αφή, αν τουλάχιστον δεν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις άμεσα (διαφορετικά δεν πειράζει να είναι πολύ υπερώριμα, έτσι μειώνεις και τη σπατάλη τροφής). Καμία συμβουλή συντήρησης δεν θα σώσει το μαρούλι που θα αγοράσεις σχεδόν μαραμένο.

2. Αν στοκάρεις, κάνε το με λαχανικά ρίζες. Τα καρότα, τα παντζάρια, οι πατάτες και τα άλλα λαχανικά ρίζες διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Το μόνο που έχεις να κάνεις μόλις τα αγοράσεις είναι να κόψεις το πράσινο μέρος τους, αν υπάρχει, και να το αποθηκεύσεις σε ένα ξεχωριστό σακουλάκι, διαφορετικά θα απορροφήσει την υγρασία από τη ρίζα. Επιπλέον, απόφυγε να τα πλύνεις προτού τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Εξαίρεση αποτελούν τα σπαράγγια και τα πράσα, τα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις όρθια, με το κάτω μέρος τους βυθισμένο σε δύο-τρία εκατοστά νερό. Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες διατηρούνται κάλλιστα για μερικές εβδομάδες εκτός ψυγείου, σε ένα σκοτεινό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Τα υπόλοιπα, φύλαξέ τα στο ψυγείο, σε χαρτοσακούλες και σακουλάκια zip-lock.

3. Αφαίρεσε το λαστιχάκι από τα ματσάκια. Όταν αγοράζεις μαρούλι, σπανάκι ή διάφορα μυρωδικά σε ματσάκια, όπως σέλερι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, αφαίρεσε αμέσως το λαστιχάκι που τα συγκρατεί ενωμένα, διαφορετικά τα φύλλα τους θα μαραθούν γρήγορα από την πίεση. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σύντομα, μπορείς επίσης να τα πλύνεις, να τα ψιλοκόψεις (ή να τα κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με τη χρήση), να τα αποθηκεύσεις σε σακουλάκια zip-lock και να τα βάλεις στην κατάψυξη, όπου θα διατηρηθούν για μήνες. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή φρέσκα μυρωδικά π.χ. για τα μαγειρευτά και τις σούπες σου.

4. Αντιμετώπισε με «ευγένεια» τα φρέσκα βότανα. Τύλιξέ τα, ιδανικά, σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας, προτού τα βάλεις σε πλαστικό σακουλάκι. Τα πιο ανθεκτικά από αυτά είναι το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα υπόλοιπα μαραίνονται γρήγορα (οπότε αν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις άμεσα, σε παραπέμπουμε στη συμβουλή περί κατάψυξης, στο νούμερο 3!).

5. Να ξέρεις ότι υπάρχουν και ανθεκτικά φρούτα: Τα εσπεριδοειδή και τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου ακόμα και για εβδομάδες. Τα καλοκαιρινά φρούτα, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη. Σε κάθε περίπτωση, αποθήκευσε σε ξεχωριστό χώρο τα υπερώριμα φρούτα (π.χ. τα μήλα) γιατί εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επισπεύδει την ωρίμανση (και την αλλοίωση) των υπόλοιπων φρούτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μπορείς, πάντως, να εκμεταλλευτείς αυτό το φυσικό φαινόμενο όταν θέλεις να επισπεύσεις την ωρίμανση ενός φρούτου, αποθηκεύοντας π.χ. ένα άγουρο αβοκάντο με μια ήδη ώριμη μπανάνα, για να μπορείς, ήδη την επόμενη μέρα, να φτιάξεις γκουακαμόλε!

empty alt

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε. Η κουζίνα μου μπορεί να οριστεί ως απόρροια μιας σκέψης που προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της μαγειρικής τέχνης στη βαθιά συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων.
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό μπέργκερ αντί για ψωμάκι έχει ντομάτα!

Στη συνταγή που ακολουθεί το θέμα δεν είναι η γέμιση… Αλλά το απέξω ή το γύρω γύρω.
empty alt

All time crepes

Καλά τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια, αλλά σαν τις κρέπες δεν έχει – για τέλειο εορταστικό πρωινό ή για μεσημεριανό διακοπών.
empty alt

Σούπα λαχανικών με κινόα

Ένα comfort food δεν χρειάζεται πάντα να είναι λιπαρό η γεμάτο έξτρα θερμίδες, αυτή η απολαυστική σούπα μπορεί να είναι χορτοφαγική, αλλά είναι εξαιρετικά χορταστική χάρη στην κινόα, τα λευκά φασόλια, το λάχανο, τα καρότα και το σέλινο και θα σου δημιουργήσει το αίσθημα θαλπωρής που έχεις […]
empty alt

Μοσχαράκι marsala

Όταν σκεφτόμαστε συνταγές σχετικές με τη marsala, το πιο κλασικό πιάτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι συνήθως με κοτόπουλο.
empty alt

Εύκολα και χωρίς ψήσιμο απολαυστικά cheesecakes με salted caramel

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια καραμελένια απόλαυση
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top