Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνοεί τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λαχανικών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα ευαίσθητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι. Οι παρακάτω συμβουλές, ωστόσο, θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1. Η καλή συντήρηση αρχίζει από την προσεκτική επιλογή στον πάγκο του μανάβικου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να βρεις τα πιο φρέσκα προϊόντα, χωρίς χτυπήματα και δυσχρωμίες στην επιφάνεια και σκληρά στην αφή, αν τουλάχιστον δεν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις άμεσα (διαφορετικά δεν πειράζει να είναι πολύ υπερώριμα, έτσι μειώνεις και τη σπατάλη τροφής). Καμία συμβουλή συντήρησης δεν θα σώσει το μαρούλι που θα αγοράσεις σχεδόν μαραμένο.

2. Αν στοκάρεις, κάνε το με λαχανικά ρίζες. Τα καρότα, τα παντζάρια, οι πατάτες και τα άλλα λαχανικά ρίζες διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Το μόνο που έχεις να κάνεις μόλις τα αγοράσεις είναι να κόψεις το πράσινο μέρος τους, αν υπάρχει, και να το αποθηκεύσεις σε ένα ξεχωριστό σακουλάκι, διαφορετικά θα απορροφήσει την υγρασία από τη ρίζα. Επιπλέον, απόφυγε να τα πλύνεις προτού τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Εξαίρεση αποτελούν τα σπαράγγια και τα πράσα, τα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις όρθια, με το κάτω μέρος τους βυθισμένο σε δύο-τρία εκατοστά νερό. Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες διατηρούνται κάλλιστα για μερικές εβδομάδες εκτός ψυγείου, σε ένα σκοτεινό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Τα υπόλοιπα, φύλαξέ τα στο ψυγείο, σε χαρτοσακούλες και σακουλάκια zip-lock.

3. Αφαίρεσε το λαστιχάκι από τα ματσάκια. Όταν αγοράζεις μαρούλι, σπανάκι ή διάφορα μυρωδικά σε ματσάκια, όπως σέλερι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, αφαίρεσε αμέσως το λαστιχάκι που τα συγκρατεί ενωμένα, διαφορετικά τα φύλλα τους θα μαραθούν γρήγορα από την πίεση. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σύντομα, μπορείς επίσης να τα πλύνεις, να τα ψιλοκόψεις (ή να τα κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με τη χρήση), να τα αποθηκεύσεις σε σακουλάκια zip-lock και να τα βάλεις στην κατάψυξη, όπου θα διατηρηθούν για μήνες. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή φρέσκα μυρωδικά π.χ. για τα μαγειρευτά και τις σούπες σου.

4. Αντιμετώπισε με «ευγένεια» τα φρέσκα βότανα. Τύλιξέ τα, ιδανικά, σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας, προτού τα βάλεις σε πλαστικό σακουλάκι. Τα πιο ανθεκτικά από αυτά είναι το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα υπόλοιπα μαραίνονται γρήγορα (οπότε αν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις άμεσα, σε παραπέμπουμε στη συμβουλή περί κατάψυξης, στο νούμερο 3!).

5. Να ξέρεις ότι υπάρχουν και ανθεκτικά φρούτα: Τα εσπεριδοειδή και τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου ακόμα και για εβδομάδες. Τα καλοκαιρινά φρούτα, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη. Σε κάθε περίπτωση, αποθήκευσε σε ξεχωριστό χώρο τα υπερώριμα φρούτα (π.χ. τα μήλα) γιατί εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επισπεύδει την ωρίμανση (και την αλλοίωση) των υπόλοιπων φρούτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μπορείς, πάντως, να εκμεταλλευτείς αυτό το φυσικό φαινόμενο όταν θέλεις να επισπεύσεις την ωρίμανση ενός φρούτου, αποθηκεύοντας π.χ. ένα άγουρο αβοκάντο με μια ήδη ώριμη μπανάνα, για να μπορείς, ήδη την επόμενη μέρα, να φτιάξεις γκουακαμόλε!

empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Πώς δεν θα κολλήσει το γάλα που ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί όταν ζεσταίνεις γάλα για να φτιάξεις π.χ. μια σάλτσα για ζυμαρικά ή ένα σοκολατένιο ρόφημα, να σου κολλάει μια λεπτή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, που αν δεν καθαριστεί αμέσως χρειάζεται τρίψιμο.
empty alt

Πώς θα ψήσεις τα τέλεια λαχανικά σε τέσσερα βήματα

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση.
empty alt

Σπιτικές μπάρες δημητριακών – γεύση κι ενέργεια στο max!

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες δημητριακών; Οι συγκεκριμένες είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις τι περιέχουν! Μπορείς σε αυτήν τη συνταγή να χρησιμοποιήσεις ό,τι προτιμάς – τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
empty alt

Ζεστό κρασί και ζεστή σοκολάτα 2 σε 1!

Το ζεστό κρασί ή mulled wine θα το βρεις με πολλές ευρωπαϊκές ονομασίες αλλά όπως και να το πεις όπως και να το προφέρεις, σε όποια εκδοχή του και να το φτιάξεις το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις.
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Αυγά… Bloody Mary

Όλοι αγαπούν ένα καλό πικάντικο αυγό και λίγοι μπορούν να αρνηθούν μια καλοφτιαγμένη Bloody Mary. Με αυτήν την εύκολη συνταγή για πάρτι, μπορείτε να έχετε και τα δύο! ΥΛΙΚΑ: 24 ΤΜΧ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 12 μεγάλα αυγά 1/4 φλ.
empty alt

Τσίλι γλυκοπατάτας στον φούρνο

Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς.
Back To Top