Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνοεί τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λαχανικών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα ευαίσθητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι. Οι παρακάτω συμβουλές, ωστόσο, θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1. Η καλή συντήρηση αρχίζει από την προσεκτική επιλογή στον πάγκο του μανάβικου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να βρεις τα πιο φρέσκα προϊόντα, χωρίς χτυπήματα και δυσχρωμίες στην επιφάνεια και σκληρά στην αφή, αν τουλάχιστον δεν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις άμεσα (διαφορετικά δεν πειράζει να είναι πολύ υπερώριμα, έτσι μειώνεις και τη σπατάλη τροφής). Καμία συμβουλή συντήρησης δεν θα σώσει το μαρούλι που θα αγοράσεις σχεδόν μαραμένο.

2. Αν στοκάρεις, κάνε το με λαχανικά ρίζες. Τα καρότα, τα παντζάρια, οι πατάτες και τα άλλα λαχανικά ρίζες διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Το μόνο που έχεις να κάνεις μόλις τα αγοράσεις είναι να κόψεις το πράσινο μέρος τους, αν υπάρχει, και να το αποθηκεύσεις σε ένα ξεχωριστό σακουλάκι, διαφορετικά θα απορροφήσει την υγρασία από τη ρίζα. Επιπλέον, απόφυγε να τα πλύνεις προτού τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Εξαίρεση αποτελούν τα σπαράγγια και τα πράσα, τα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις όρθια, με το κάτω μέρος τους βυθισμένο σε δύο-τρία εκατοστά νερό. Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες διατηρούνται κάλλιστα για μερικές εβδομάδες εκτός ψυγείου, σε ένα σκοτεινό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Τα υπόλοιπα, φύλαξέ τα στο ψυγείο, σε χαρτοσακούλες και σακουλάκια zip-lock.

3. Αφαίρεσε το λαστιχάκι από τα ματσάκια. Όταν αγοράζεις μαρούλι, σπανάκι ή διάφορα μυρωδικά σε ματσάκια, όπως σέλερι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, αφαίρεσε αμέσως το λαστιχάκι που τα συγκρατεί ενωμένα, διαφορετικά τα φύλλα τους θα μαραθούν γρήγορα από την πίεση. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σύντομα, μπορείς επίσης να τα πλύνεις, να τα ψιλοκόψεις (ή να τα κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με τη χρήση), να τα αποθηκεύσεις σε σακουλάκια zip-lock και να τα βάλεις στην κατάψυξη, όπου θα διατηρηθούν για μήνες. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή φρέσκα μυρωδικά π.χ. για τα μαγειρευτά και τις σούπες σου.

4. Αντιμετώπισε με «ευγένεια» τα φρέσκα βότανα. Τύλιξέ τα, ιδανικά, σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας, προτού τα βάλεις σε πλαστικό σακουλάκι. Τα πιο ανθεκτικά από αυτά είναι το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα υπόλοιπα μαραίνονται γρήγορα (οπότε αν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις άμεσα, σε παραπέμπουμε στη συμβουλή περί κατάψυξης, στο νούμερο 3!).

5. Να ξέρεις ότι υπάρχουν και ανθεκτικά φρούτα: Τα εσπεριδοειδή και τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου ακόμα και για εβδομάδες. Τα καλοκαιρινά φρούτα, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη. Σε κάθε περίπτωση, αποθήκευσε σε ξεχωριστό χώρο τα υπερώριμα φρούτα (π.χ. τα μήλα) γιατί εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επισπεύδει την ωρίμανση (και την αλλοίωση) των υπόλοιπων φρούτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μπορείς, πάντως, να εκμεταλλευτείς αυτό το φυσικό φαινόμενο όταν θέλεις να επισπεύσεις την ωρίμανση ενός φρούτου, αποθηκεύοντας π.χ. ένα άγουρο αβοκάντο με μια ήδη ώριμη μπανάνα, για να μπορείς, ήδη την επόμενη μέρα, να φτιάξεις γκουακαμόλε!

empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

Πώς δεν θα κολλήσει το γάλα που ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί όταν ζεσταίνεις γάλα για να φτιάξεις π.χ. μια σάλτσα για ζυμαρικά ή ένα σοκολατένιο ρόφημα, να σου κολλάει μια λεπτή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, που αν δεν καθαριστεί αμέσως χρειάζεται τρίψιμο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Γιορτές φαγητού από όλο τον κόσμο

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Carrot cake ή cheesecake – σημειώσατε χ

Αυτό το cheesecake-κέικ καρότου με άρωμα πορτοκαλιού έχει ένα υπέροχο υγρό και γευστικό μείγμα κέικ καρότου που εναρμονίζεται ιδανικά με το κρεμώδες μείγμα του cheesecake.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.

Back To Top