Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνοεί τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λαχανικών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα ευαίσθητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι. Οι παρακάτω συμβουλές, ωστόσο, θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1. Η καλή συντήρηση αρχίζει από την προσεκτική επιλογή στον πάγκο του μανάβικου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να βρεις τα πιο φρέσκα προϊόντα, χωρίς χτυπήματα και δυσχρωμίες στην επιφάνεια και σκληρά στην αφή, αν τουλάχιστον δεν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις άμεσα (διαφορετικά δεν πειράζει να είναι πολύ υπερώριμα, έτσι μειώνεις και τη σπατάλη τροφής). Καμία συμβουλή συντήρησης δεν θα σώσει το μαρούλι που θα αγοράσεις σχεδόν μαραμένο.

2. Αν στοκάρεις, κάνε το με λαχανικά ρίζες. Τα καρότα, τα παντζάρια, οι πατάτες και τα άλλα λαχανικά ρίζες διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Το μόνο που έχεις να κάνεις μόλις τα αγοράσεις είναι να κόψεις το πράσινο μέρος τους, αν υπάρχει, και να το αποθηκεύσεις σε ένα ξεχωριστό σακουλάκι, διαφορετικά θα απορροφήσει την υγρασία από τη ρίζα. Επιπλέον, απόφυγε να τα πλύνεις προτού τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Εξαίρεση αποτελούν τα σπαράγγια και τα πράσα, τα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις όρθια, με το κάτω μέρος τους βυθισμένο σε δύο-τρία εκατοστά νερό. Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες διατηρούνται κάλλιστα για μερικές εβδομάδες εκτός ψυγείου, σε ένα σκοτεινό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Τα υπόλοιπα, φύλαξέ τα στο ψυγείο, σε χαρτοσακούλες και σακουλάκια zip-lock.

3. Αφαίρεσε το λαστιχάκι από τα ματσάκια. Όταν αγοράζεις μαρούλι, σπανάκι ή διάφορα μυρωδικά σε ματσάκια, όπως σέλερι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, αφαίρεσε αμέσως το λαστιχάκι που τα συγκρατεί ενωμένα, διαφορετικά τα φύλλα τους θα μαραθούν γρήγορα από την πίεση. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σύντομα, μπορείς επίσης να τα πλύνεις, να τα ψιλοκόψεις (ή να τα κόψεις σε μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με τη χρήση), να τα αποθηκεύσεις σε σακουλάκια zip-lock και να τα βάλεις στην κατάψυξη, όπου θα διατηρηθούν για μήνες. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή φρέσκα μυρωδικά π.χ. για τα μαγειρευτά και τις σούπες σου.

4. Αντιμετώπισε με «ευγένεια» τα φρέσκα βότανα. Τύλιξέ τα, ιδανικά, σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας, προτού τα βάλεις σε πλαστικό σακουλάκι. Τα πιο ανθεκτικά από αυτά είναι το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα υπόλοιπα μαραίνονται γρήγορα (οπότε αν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις άμεσα, σε παραπέμπουμε στη συμβουλή περί κατάψυξης, στο νούμερο 3!).

5. Να ξέρεις ότι υπάρχουν και ανθεκτικά φρούτα: Τα εσπεριδοειδή και τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου ακόμα και για εβδομάδες. Τα καλοκαιρινά φρούτα, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη. Σε κάθε περίπτωση, αποθήκευσε σε ξεχωριστό χώρο τα υπερώριμα φρούτα (π.χ. τα μήλα) γιατί εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επισπεύδει την ωρίμανση (και την αλλοίωση) των υπόλοιπων φρούτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μπορείς, πάντως, να εκμεταλλευτείς αυτό το φυσικό φαινόμενο όταν θέλεις να επισπεύσεις την ωρίμανση ενός φρούτου, αποθηκεύοντας π.χ. ένα άγουρο αβοκάντο με μια ήδη ώριμη μπανάνα, για να μπορείς, ήδη την επόμενη μέρα, να φτιάξεις γκουακαμόλε!

empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Ψητά μπιφτέκια τόνου σε στιλ σαμόσα

Όταν βαρεθείτε τη συνηθισμένη σαλάτα τόνου, δοκιμάστε αυτά τα μπιφτέκια εμπνευσμένα από σαμόσα. Για μια πιο χορταστική εκδοχή, σερβίρετε τα μαζί με αγγλικά αλμυρά μάφιν.
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
empty alt

Απολαυστική και ωφέλιμη χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι η άνοιξη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top