Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες. Ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει ήδη κάπου έξω παστές σαρδέλες και δεν ενθουσιάστηκες, αρκεί να ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή, από τη food blogger και Μυτιληνιά Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com), και πίστεψέ μας, θα τις λατρέψεις!

Φτιάχνονται, ιδανικά, με σαρδέλες από τον κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο από τους δύο της Λέσβου ο οποίος, «καθώς διαθέτει μικρό άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα και έχει υψηλότερη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε αλάτι από το Αιγαίο, είναι ένα περίφημο φυσικό ιχθυοτροφείο και τα ψάρια του είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κορυφαία τη σαρδέλα – την παπαλίνα, όπως τη λέμε», εξηγεί η Άντζελα Κοντού.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορείς να βρεις σαρδέλες Καλλονής, δεν υπάρχει πρόβλημα: όλες οι σαρδέλες παστώνονται, αρκεί να είναι στη σωστή εποχή, δηλαδή από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Θα χρειαστείς μόνο δύο υλικά: σαρδέλες και χονδρό αλάτι.

Τα βήματα που θα ακολουθήσεις είναι τα εξής, σύμφωνα με τη food blogger:

«Προσέχουμε οι σαρδέλες να είναι πολύ φρέσκιες και να έχουν παχύ λέπι και διαλέγουμε ένα σκεύος με καπάκι που θα τις χωράει άνετα – παραδοσιακά, πήλινο, π.χ. από γιαούρτι, αλλά μας κάνει και το γυάλινο.

1. Στρώνουμε τον πάτο του σκεύους με αλάτι. Τοποθετούμε τις σαρδέλες, τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι όπως είναι, χωρίς να τις καθαρίσουμε ούτε να τις πλύνουμε. Σκεπάζουμε με αλάτι. Βάζουμε άλλη μία στρώση σαρδέλες, άλλη μία αλάτι και ούτω καθεξής.

2. Τελειώνουμε με μια παχιά στρώση αλατιού και κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι. Στη Λέσβο, πάνω από την τελευταία στρώση αλατιού βάζουμε ένα αμπελόφυλλο και από πάνω μια βαριά πέτρα, που θα πιέσει τις σαρδέλες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

3. Αφήνουμε τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο για 3-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους και το γούστο μας, δηλαδή το πόσο «ψημένες» τις θέλουμε: όσο τις αφήνουμε, τόσο πιο αλμυρές γίνονται. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το αλάτι εισχωρεί και στο εσωτερικό τους ακόμα και μετά το καθάρισμα και το ξέπλυμα. Η δική μου προτίμηση, όπως και των περισσότερων στο νησί, είναι προς το φρέσκο και πιο ωμό. Έτσι τις αφήνω 3, το πολύ 4 ώρες.

4. Στη συνέχεια, πετάμε το αλάτι, κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια. Ξεφλουδίζουμε το δέρμα της σαρδέλας μαζί με το λέπι. Ξεπλένουμε τις σαρδέλες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δοχείο που κλείνει με καπάκι, με σπορέλαιο να τις σκεπάζει (μπορούμε να αποφύγουμε το ελαιόλαδο για λόγους οικονομίας και γιατί παγώνει μέσα στο ψυγείο δίνοντας στο μεζέ μας μια περίεργη όψη – αν και σε θερμοκρασία δωματίου θα επανέλθει γρήγορα στην υγρή του μορφή).

5. Όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξίδι. Διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα στο δοχείο με το καπάκι και σκεπασμένες με σπορέλαιο».

empty alt

Οδηγός σούπα: Το απόλυτο comfort food!

Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας.
empty alt

Τα «υπνωτικά» σνακ που βάζουν τέλος στην αϋπνία

Έχετε μετρήσει άπειρα… πρόβατα, έχετε στριφογυρίσει μισό εκατομμύριο φορές στο κρεβάτι σας, έχετε πιει ροφήματα και αφεψήματα και γενικά έχετε κάνει ουκ ολίγα για να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας και να παραδοθείτε στην αγκαλιά του περιβόητου Μορφέα.
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

Πώς θα κρατήσεις την επιφάνεια κοπής στη θέση της

Αρκεί ένα λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων ώστε η επίπεδη, σταθερή και αξιόπιστη επιφάνεια κοπής σου να σκεβρώσει και να αρχίσει να χάνει την ισορροπία της, με κίνδυνο να φύγει από τον πάγκο την ώρα που κόβεις τα λαχανικά για τη μαγειρική σου.
empty alt

Το μυστικό για να μη μαραθεί η σαλάτα που περισσεύει

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά καλύτερα να μη σερβίρεις στους επισκέπτες σου τη σαλάτα που περίσσεψε από χτες.
empty alt

Βάλσαμο ψυχής σε μορφή πατατόσουπας

Το να πολτοποιήσετε τις μισές πατάτες σας όταν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, σας δίνει μια πιο παχιά, πιο κρεμώδη υφή.
empty alt

Γευστικές μπουκιές για μάξιμουμ ενέργεια

Οι απαιτήσεις της εποχής, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (παρά την πανδημία) απαιτούν από όλους μας υψηλά επίπεδα ενέργειας.
empty alt

Κάντε την έκπληξη με αυτά τα λαχταριστά Brownies cheesecake-κολοκύθας

Εύκολα στην παρασκευή, θα σας χαρίσουν απολαυστική φθινοπωρινή γεύση
Back To Top