Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως η «σαμπάνια» είναι ονομασία προέλευσης, δηλαδή κρασί που προέρχεται από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας. Μια ονομασία που έχει συνδεθεί με τη μακροχρόνια παράδοση και την υψηλή ποιότητα στην οινοποιία.

Επιπλέον οι σαμπάνιες, πέρα από την αρχική διαδικασία ζύμωσης περνούν και από μια δεύτερη διαδικασία, τη λεγόμενη Méthode Champenoise. Οι ακριβότερες μάλιστα από αυτές ωριμάζουν για δεκαετίες, σε μεμονωμένες φιάλες η καθεμία, προτού ανοιχτούν και δοκιμαστούν.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες, λιγότερο ακριβές και χρονοβόρες μέθοδοι παραγωγής αφρώδους οίνου, όπως η ζύμωσή του σε δεξαμενή. Όμως το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αγγίζει την ποιότητα της σαμπάνιας, από την Καμπανία.

Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους παράγοντες της επιτυχίας της σαμπάνιας, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το θρεπτικό έδαφος της Καμπανίας, που παράγει εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Η μέθοδος Méthode Champenoise εφαρμόζεται και εκτός Γαλλίας, για παράδειγμα στην Ιταλία ή τις ΗΠΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι υψηλής ποιότητας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαμπάνια αλλά αποκαλείται και πάλι «αφρώδης οίνος».

Οπότε, αν δεν μπορείς να αντέξεις το κόστος μιας σαμπάνιας αναζήτησε τους οικονομικότερους αφρώδεις οίνους, κατά προτίμηση μια ετικέτα που χρησιμοποιεί τη Méthode Champenoise.

empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Το απόλυτο hack για να είναι το κρασί σου πάντα παγωμένο

Σου αρέσει να απολαμβάνεις το κρασί σου παγωμένο στην ιδανική θερμοκρασία. Ειδικά, όμως, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσεις παγωμένο, ενώ το να βάλεις παγάκια δεν τίθεται καν ως θέμα, αφού θα σου αλλοιώσουν τη γεύση! Και τώρα τι γίνεται; Μη φοβού! […]
empty alt

Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να κόψεις το ξερό κρεμμύδι

Πρέπει να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία για να το κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια: 1.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

7 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».
empty alt

Το κόλπο για να μην πετάξεις το κρασί που περίσσεψε

Σου περίσσεψε κρασί στην ανοιγμένη φιάλη, αλλά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις άμεσα; Αντί να το αφήσεις στο ψυγείο (οπού πιθανότατα θα χαλάσει προτού προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις), μοίρασε σε παγοκύστες το κρασί που περίσσεψε και τοποθέτησέ τις στην κατάψυξη.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Back To Top