Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως η «σαμπάνια» είναι ονομασία προέλευσης, δηλαδή κρασί που προέρχεται από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας. Μια ονομασία που έχει συνδεθεί με τη μακροχρόνια παράδοση και την υψηλή ποιότητα στην οινοποιία.

Επιπλέον οι σαμπάνιες, πέρα από την αρχική διαδικασία ζύμωσης περνούν και από μια δεύτερη διαδικασία, τη λεγόμενη Méthode Champenoise. Οι ακριβότερες μάλιστα από αυτές ωριμάζουν για δεκαετίες, σε μεμονωμένες φιάλες η καθεμία, προτού ανοιχτούν και δοκιμαστούν.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες, λιγότερο ακριβές και χρονοβόρες μέθοδοι παραγωγής αφρώδους οίνου, όπως η ζύμωσή του σε δεξαμενή. Όμως το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αγγίζει την ποιότητα της σαμπάνιας, από την Καμπανία.

Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους παράγοντες της επιτυχίας της σαμπάνιας, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το θρεπτικό έδαφος της Καμπανίας, που παράγει εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Η μέθοδος Méthode Champenoise εφαρμόζεται και εκτός Γαλλίας, για παράδειγμα στην Ιταλία ή τις ΗΠΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι υψηλής ποιότητας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαμπάνια αλλά αποκαλείται και πάλι «αφρώδης οίνος».

Οπότε, αν δεν μπορείς να αντέξεις το κόστος μιας σαμπάνιας αναζήτησε τους οικονομικότερους αφρώδεις οίνους, κατά προτίμηση μια ετικέτα που χρησιμοποιεί τη Méthode Champenoise.

empty alt

Νηστεία: Πόσο καλό μας κάνει αν διαρκέσει μόνο λίγες μέρες;

Πολλοί από εμάς, αποφασίζουμε να νηστέψουμε μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα- κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να τρώνε κανονικά κρέας, και δικαίωμα του καθενός να βιώσει με τον δικό του τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις το μπέικον

Όλοι ξέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής είναι η μυρωδιά του μπέικον ενώ τσιτσιρίζει στο τηγάνι.
empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Εστιατόρια, υψηλή γαστρονομία και FNL Best Restaurant Awards 2020

Γεύσεις πολλών αστέρων με διακρίσεις και βραβεία
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
empty alt

Ένα Ούζο… έργο τέχνης

Στην τέχνη, η τελειότητα βρίσκεται στις πολλές, μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες συνήθως μπορεί να εντοπίσει μόνο κάποιος γνώστης. Στο φαγητό και στο ποτό, η τελειότητα μπορεί να προέλθει από μια γεύση απρόσμενη αλλά ικανή να ξαφνιάσει ευχάριστα ακόμα και τους γευσιγνώστες.
Back To Top