Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

0     

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

cilantro
Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

-Οι σπόροι του, που προσθέτουμε συνήθως για να καρυκεύσουμε το φαγητό μας, χρησιμοποιούνται είτε ολόκληροι είτε τριμμένοι, για παράδειγμα στο μαγειρευτό κρέας ή στην πατατόσουπα, και συναντώνται ιδιαίτερα σε πιάτα της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής.

-Τα ευαίσθητα φύλλα του αποτελούν μια πρώτης τάξης γαρνιτούρα που προστίθεται στο τέλος, διαφορετικά, αν εκτεθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάνουν το άρωμά τους. Συνηθίζεται επίσης να χρησιμοποιούνται σε κρύες σαλάτες, π.χ. με πατάτα ή ντομάτα και αγγουράκι.

-Οι ρίζες και τα στελέχη του προστίθενται κυρίως σε σούπες και σε πιάτα με κάρι, ειδικά στην Ταϊλάνδη. Το άρωμα και η γεύση τους είναι πιο ανθεκτικά από τα φύλλα στο μαγείρεμα, οπότε μπορούν να μπουν στην κατσαρόλα από νωρίς.