Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, οι εθελοντές των ερευνών τους που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.Είχαν επίσης 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κι Σαν δρ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.«Εν τούτοις, δεν είχαν γίνει έως σήμερα μεγάλες μεταναλύσεις (συνδυασμένες αναλύσεις) για την κατανάλωση αυτή και την ολική θνησιμότητα».Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 14 μακροχρόνιων επιδημιολογικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 786.076 εθελοντές, οι 97.867 εκ των οποίων είχαν πεθάνει έως την ολοκλήρωσή τους. Από αυτούς, σχεδόν 24.000 είχαν πεθάνει από στεφανιαία νόσο και περισσότεροι από 37.000 από καρκίνο.Δέκα από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, τρεις σε σκανδιναβικές χώρες και μία στη Βρετανία, ενώ σε όλες είχε εξεταστεί η κατανάλωση δημητριακών σε συνάρτηση με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.Στους εθελοντές που έτρωγαν κάθε μέρα πάνω από 1 μερίδα δημητριακά ολικής αλέσεως, η νέα μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε πρόσθετης μερίδας των 16 γραμμαρίων με μείωση κατά 9% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 5% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.Η μερίδα αυτή αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι βρασμένο καφέ ρύζι, βρασμένο πλιγούρι βρώμης ή βρασμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ή σε μία λεπτή φέτα100% ψωμί ολικής αλέσεως.Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι υπάρχει όφελος στην επιβίωση», συνέχισε. «Ασφαλώς όλοι θα πεθάνουν μία μέρα, αλλά όσοι τρώνε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα. Δυστυχώς, όμως, ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα επεξεργασμένα, λευκά δημητριακά και αυτό κοστίζει ζωές».

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστά να είναι ολικής αλέσεως τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά (για πρωινό, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) που καταναλώνουμε καθημερινά.

 

empty alt

Το αυγό απομακρύνει το εγκεφαλικό

Μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12% διατρέχουν όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα λένε επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις στην προετοιμασία των γευμάτων

Αρκεί να αφιερώσεις δύο περίπου ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μην ταλαιπωρείσαι μεσοβδόμαδα με το μαγείρεμα – ή τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσεις το μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top