Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι!

Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2. Για κάθε ένα φλιτζάνι ξηρών φακών, χρειάζεσαι δύο φλιτζάνια υγρό. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται παρά να τις αφήσεις μέχρι να γίνουν μαλακές.

 

  1. Τις ξεπλένεις

Βάζεις ένα φλιτζάνι φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος και ξεπλύνεις με κρύο τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση.

  1. Τις βράζεις

Προσθέτεις τις φακές σας σε μια μεσαία κατσαρόλα και καλύπτεις με 2 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό για έξτρα γεύση!) Και στη συνέχεια προσθέτεις μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βράζεις σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, μειώνεις τη θερμότητα στο χαμηλό και καλύπτεις με το καπάκι.

  1. Αφήνεις να σιγοβράσουν

Τις αφήνεις να σιγοβράσουν έως ότου οι φακές είναι μαλακές αλλά δεν διαλύονται – περίπου 20 λεπτά. Εάν οι φακές σας δεν είναι μαλακές μετά από 20 λεπτά, έλεγξε τες κάθε 5 λεπτά.

  1. Στραγγίζεις

Στραγγίζεις τυχόν περίσσεια υγρού και, στη συνέχεια, καρυκεύεις τις φακές όπως προτιμάς. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Επίσης μπορείς να τολμήσεις να προσθέσεις κύμινο και πάπρικα ή φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή τριμμένη ρίγανη.

 

Ποιες φακές πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

Αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνεις! Εάν θέλετε μια φακή που διατηρεί το σχήμα της και να μη χυλώσει υπερβολικά τότε προτίμησε μια πράσινη ή καφέ φακή. Αυτές κρατούν καλά τα σχήματά τους και είναι η πιο κοινή ποικιλία στα ελληνικά παντοπωλεία.

Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές δεν διατηρούν το σχήμα τους επίσης και ταιριάζουν καλύτερα σε σούπες ή στο ινδικό dal.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

lentils

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλ. φακές (ψιλές ή χονδρές καφέ)

2 φλ. νερό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένεις τις φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέτεις τις φακές και νερό και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Αφήνεις να βράσουν και στη συνέχεια μειώνεις τη θερμότητα, καλύπτεις και αφήνεις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, 20 λεπτά. Στραγγίζεις την περίσσεια υγρού από τις φακές και στη συνέχεια αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις όπως επιθυμείς.

Tip: Αν προσθέσεις και ρύζι (με την αντίστοιχη επιπλέον ποσότητα νερού) θα έχεις εύκολα ένα πεντανόστιμο φακόρυζο!

 

 

empty alt

Πώς θα ψήσεις κολοκυθόσπορους στο φούρνο

Οι κολοκύθες-κηροπήγια, το εμβληματικό διακοσμητικό αντικείμενο του Halloween, έχουν και ένα… παράπλευρο όφελος: Όταν τις φτιάχνουμε μόνοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους κολοκυθόσπορους που κρύβονται στο εσωτερικό τους για να φτιάξουμε πασατέμπο.
empty alt

Tips για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο θα βρεις τα πιο γλυκά καρπούζια, αλλά πάντα η αγορά τους μπορεί να σου επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε και σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου.
empty alt

Λιμοντσέλο: Καλωσορίστε το καλοκαίρι με το πιο δροσερό ποτό

Πώς να φτιάξετε το δικό σας limoncello και να μεταφερθείτε νοερά στην Αμάλφι
empty alt

Σαλάτα Caprese με κοτόπουλο κι αβοκάντο

Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών
empty alt

Ομελέτα γευστικό ουράνιο τόξο

Λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ψάχνετε για μια επιλογή που είναι υγιεινή και εύκολη; Γεμάτο από λαχταριστά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, ντομάτα, μπρόκολο, κρεμμύδι και πιπεριές, αυτό το πιάτο με αυγά χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά τρόπος για να...
Back To Top