Ειναι καθημερινή ανάγκη η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου.

Ειναι καθημερινή ανάγκη η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου. Δυστυχώς όμως πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι, δεν τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με επαρκείς ποσότητες υγρών και η έλλειψη αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. “ Αφενός διότι δεν αισθάνονται τη δίψα τόσο πολύ όσο όταν ήταν νεότεροι, αφετέρου διότι συχνά λαμβάνουν φάρμακα όπως τα διουρητικά που διεγείρουν την αποβολή υγρών από το σώμα» εξηγεί ο νεφρολόγος Τζούλιαν Σάιφτερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οπως εξηγεί, το νερό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στον οργανισμό, καθώς μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα, αποβάλλει βακτήρια από την ουροδόχο κύστη, συμβάλλει στην πέψη των τροφίμων και την εξομάλυνση της αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και εξισορροπεί τον καρδιακό παλμό, προστατεύει τα όργανα, τους ιστούς και τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία και διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (κυρίως του νατρίου) στο αίμα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι απολύτως απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονα υγρά, τονίζει.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν πίνετε αρκετά; Μια πολύ καλή ένδειξη κρύβεται στο χρώμα των ούρων σας: πρέπει να είναι ωχρό προς διαφανές. Οσο πιο κίτρινο και προς το σκούρο είναι τόσο μεγαλύτερη έλλειψη νερού υποδηλώνει. Αν μάλιστα φθάσετε σε σημείο αφυδάτωσης, τα ούρα σας θα είναι λιγοστά και πολύ σκούρα (έως καφέ), θα νιώθετε αδυναμία, πιθανώς θα έχετε υπόταση και θα ζαλίζεστε, προσθέτει.

Η αλήθεια είναι ότι ο μύθος που ήθελε όλους τους ενηλίκους να πρέπει να πίνουν καθημερινά οκτώ ποτήρια νερό έχει καταρριφθεί προ πολλού. Για τον μέσο υγιή ενήλικο, ως φαίνεται, επαρκούν τέσσερα έως έξι ποτήρια, διότι προσλαμβάνει αρκετά υγρά από πολλές άλλες πηγές, κατά τον δρα Σάιφτερ.

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, διότι όσοι γυμνάζονται σκληρά και όσοι κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία, με συνέπεια να ιδρώνουν πάρα πολύ, μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Πόσο μεγάλες; «Οι άνθρωποι που στάζουν από τον ιδρώτα, μπορεί να χρειάζονται και δύο ή τρία ποτήρια νερό ανά ώρα σκληρής εργασίας ή προπόνησης» απαντά.

Αντιθέτατα τέσσερα έως έξι ποτήρια μπορεί να είναι υπερβολικά πολλά για τους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (λ.χ. θυρεοειδοπάθειες, νεφροπάθειες, προβλήματα με το ήπαρ ή την καρδιά) και για όσους παίρνουν φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών (όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οπιοειδή αναλγητικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά). Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρόσληψη υγρών πρέπει να εξατομικεύεται και καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο ειδικός.

 

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Back To Top