Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.

Όχι τυχαία, τα brunch έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Σερβίρονται σε όλο και περισσότερα καφέ και εστιατόρια, όμως μπορείς να οργανώσεις ένα και στο σπίτι σου. Αύριο κιόλας. Προσκαλώντας συγγενείς και φίλους, χαλαρώνοντας μέχρι το απόγευμα και απολαμβάνοντας τις πιο αγαπημένες αλμυρές και γλυκές γεύσεις.

Αρκεί να ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες, για να μην ταλαιπωρηθείς αλλά και για να φύγουν όλοι οι καλεσμένοι σου ικανοποιημένοι και χορτάτοι.

Τα υλικά στα οποία θα βασιστείς

Στα παρακάτω μπορείς να προσθέσεις και γλυκές γεύσεις όπως φρουτοσαλάτες, κέικ, γλυκά κρουασάν, βάφλες και μπράουνις, ανάλογα με τις προτιμήσεις των καλεσμένων σου, το budget σου και τις μαγειρικές ικανότητές σου. Γιατί σε ένα ιδανικό brunch, είναι όλα σπιτικά.

Αυγά: Βραστά ή τηγανιτά ή σε ομελέτα ή ποσέ, είναι πάντα σταθερή αξία.

eggs_dippers

Τυρί: Μπορεί να παίξει μέσα στην ομελέτα, σε σάντουιτς και τοστ, σε μια τάρτα, σε τυροπιτάκια, σε αλμυρά κρουασάν, αλλά και σε πλατό τυριών όπου θα συνδυάσεις διαφορετικά είδη μαλακών και σκληρών τυριών, πικάντικων, αλμυρών και γλυκών γεύσεων.

Κρέας: Μπορεί να είναι αλλαντικά που συνοδεύουν το τυρί σε ένα πλατό (η πιο εύκολη λύση) ή γεμίζουν σάντουιτς και τοστ. Μπορείς ακόμα να ψήσεις στο φούρνο λουκάνικα Φρανκφούρτης ή χωριάτικα λουκάνικα που θα συνοδεύσεις με μια σος ή σκέτο λεμονάκι, να φτιάξεις λουκανικοπιτάκια, χοτ ντογκ ή να προσθέσεις λουκάνικο σε μια ομελέτα. Βασικά, στην ομελέτα σου μπορείς να προσθέσεις σχεδόν τα πάντα σε κρέας, από φέτες αλλαντικών μέχρι το χοιρινό που σου περίσσεψε από χτες το βράδυ.

Λαχανικά: Χόρτα τσιγαρισμένα με μυρωδικά, φυλλώδη λαχανικά σε πράσινη σαλάτα, ντοματίνια (σε στικς με μοτσαρέλα ή γεμισμένα με τυρί κρέμα), στικς καρότου, αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί με χυμό λεμονιού και μυρωδικά, λαχανικά σε ομελέτες ή τουρσί, τηγανιτό κρεμμύδι και φυσικά πατάτες φούρνου. Οι επιλογές σου είναι άπειρες.

Ντιπς: Συνοδεύουν ιδανικά πλατό τυριών και αλλαντικών, στικς λαχανικών αλλά και διάφορα κρεατικά. Τα συνοδευτικά σου εξαρτώνται από το μενού και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χούμους, σάλτσα μπάρμπεκιου, μαγιονέζα με μουστάρδα, πικάντικη σος τσίλι, τσάτνεϊ, ακόμα και τζατζίκι!

Ψωμί: Απαραίτητη προσθήκη σε ένα brunch, ακόμα και αν αυτό δεν περιλαμβάνει σάντουιτς ή τοστ (ή μάλλον ειδικά τότε). Φρυγανισμένο ή μη, ή σε «συγγενείς» εκδοχές όπως πιτάκια, κρακεράκια και κριτσινάκια.

Συνδυασμοί που θα σου λύσουν τα χέρια

Για να ετοιμάσεις ένα brunch σχετικά γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να ξυπνήσεις από τις 5 το πρωί, και να διατηρήσεις το budget σε προσιτά επίπεδα, χρησιμοποίησε ως βάση συγκεκριμένα υλικά, πάνω στα οποία θα δημιουργήσεις διαφορετικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, φτιάξε τρία διαφορετικά ντιπ με μουστάρδα (μουστάρδα με μαγιονέζα, με μέλι ή με κρέμα βαλσάμικου), μαγείρεψε με τρεις διαφορετικούς τρόπους τα αυγά (σκραμπλ, σε μάφιν και αυγοσαλάτα) και χρησιμοποίησε το μπέικον για να νοστιμίσεις μια ομελέτα, σε μια πράσινη σαλάτα και σε σαντουιτσάκια.

Jennene's masterclass - Spice up your pantry - Sweet chilli sauce

Πώς θα τα μαγειρέψεις

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός brunch είναι ό,τι σερβίρεις να είναι ακόμα ζεστό, αλλά χωρίς να περάσεις όλη τη μέρα σκυμμένος πάνω από ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα. Σύμμαχός σου θα γίνει ο φούρνος, όπου μπορείς να ετοιμάσεις από πριν πολλές από τις προτάσεις του μενού σου, ή να τις βάλεις να ψήνονται ενώ έχουν ήδη έρθει οι καλεσμένοι στο σπίτι, όπως όλα τα σφολιατοειδή, τα λουκάνικα, το μπέικον, τις πατάτες και σχεδόν όλα τα γλυκά, π.χ. το κέικ, τα μάφιν ή τα cookies που θα ετοιμάσεις. Μπορείς επίσης να φτιάξεις ομελέτες φούρνου με λαχανικά, τυρί ή λουκάνικο.

Αν δεν μπορείς να φανταστείς ένα brunch χωρίς τηγανιτούς μεζέδες, πόνταρε σε λίγες, εύκολες και γρήγορες λύσεις όπως τα αυγά μάτια ή σκραμπλ και οι τηγανιτές πατάτες στη φριτέζα (που δεν χρειάζονται διαρκή επίβλεψη).

sangria

Μην ξεχνάς τα ροφήματα

Brunch δεν νοείται χωρίς ζεστό καφέ, που θα περιμένει έτοιμος τους καλεσμένους σου στην αναμμένη καφετιέρα του γαλλικού. Βολεύουν επίσης οι κάψουλες, ώστε να φτιάξεις στη στιγμή οποιοδήποτε ρόφημα ζητήσουν οι επισκέπτες σου, ακόμα και κρύο τσάι! Και μια που μιλάμε για τσάι, μην ξεχάσεις να προσθέσεις αυτή την επιλογή στον μπουφέ σου, είτε ζεστό (με ζεστό νερό σε μεγάλη κανάτα και διάφορα σακουλάκια στο πλάι) είτε κρύο. Συμπλήρωσε το μενού με χυμούς, κατά προτίμηση φυσικούς, αλλά και ένα τουλάχιστον ελαφρύ αλκοολούχο ποτό, όπως κρασί η σαγκρία την οποία μπορείς να σερβίρεις κρύα, με κομμάτια φρέσκων φρούτων.

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά, αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
Back To Top