Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.

Σε αυτό το πνεύμα και η Αμερικανίδα Kate Weiner επιχείρησε για μία εβδομάδα να μην πετάξει τίποτα από το φαγητό που μαγείρεψε (ή που αγόρασε) και στη συνέχεια μοιράστηκε την εμπειρία της στο στο Food52.com.

Μια εβδομάδα waste-free μαγειρικής

Προετοιμασία
Η Kate Weiner ζει στην Καλιφόρνια, όπου το κλίμα επιτρέπει την καλλιέργεια μιας μεγάλης ποικιλίας λαχανικών, όλες τις εποχές του χρόνου – περίπου όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Τι περιλάμβανε λοιπόν η λίστα με τα ψώνια της για την «εβδομάδα χωρίς πεταμένα τρόφιμα»;

-1 κόκκινο λάχανο

-2 ματσάκια φύλλα κέιλ

-2 κολοκυθάκια βελανίδια (μικρές κολοκύθες)

-1 κόκκινο κρεμμύδι

-1 ματσάκι παντζάρια

-2 παστινάκια

-3 κίτρινα κρεμμύδια

-4 καρότα

-4 πατάτες

-2 γλυκοπατάτες

-2 ρίζες τζίντζερ

-2 κεφάλια μπρόκολο

+σκόρδο, ελαιόλαδο, ρύζι, αλεύρι, αυγά και… λίγη σοκολάτα για προσωπική επιβράβευση!

groceries

Η εβδομάδα, μέρα μέρα

«Δεν έφτιαξα από την αρχή το μενού της εβδομάδας. Με βόλευε περισσότερο να βλέπω τι περισσεύει στο τέλος κάθε μέρας ώστε να αποφασίζω, ανάλογα, τι θα μαγειρέψω την επόμενη.

Μέρα 1η

Η εβδομάδα μου ξεκίνησε Κυριακή, ώστε να έχω μία ολόκληρη ημέρα να πειραματιστώ στην κουζίνα. Καθώς παρατηρούσα τις προμήθειές μου, θυμήθηκα ένα κέικ από παστινάκι που είχε φτιάξει ένα χειμώνα κάποια φίλη μου, ιδέα που με ενέπνευσε να φτιάξω ένα γλυκό με κανέλα και μοσχοκάρυδο. Για να μην πετάξω τίποτα, χρησιμοποίησα ακόμα και τις φλούδες από το παστινάκι, μέσα στο χυλό. Όταν αυτές μαλάκωσαν κατά το ψήσιμο, έδωσαν μια ευχάριστη υγρασία στο κέικ μου, προσθέτοντας, επιπλέον, στη γεύση του μια γήινη διάσταση.

Στο μεταξύ, έφτιαξα και το μεσημεριανό μου. Ψιλόκοψα τα φύλλα από τα παντζάρια και τα σοτάρισα με κέιλ, σκόρδο και κρεμμύδι, ενώ έψησα τους βολβούς των παντζαριών με τα παστινάκια που μου περίσσεψαν από το κέικ και τα πρόσθεσα σε ρύζι μαζί με αμύγδαλα.

Το βράδυ, καθώς ένιωθα ακόμα τολμηρή, χρησιμοποίησα τα στελέχη από τα παντζάρια και τα παστινάκια που περίσσεψαν από το μεσημεριανό, σε ένα stir-fry μαζί με μανιτάρια, ξερό κρεμμύδι και λιωμένο σκόρδο. Το αποτέλεσμα βγήκε νόστιμο!

parsnip_cake

Κέικ με παστινάκι.

Μέρα 2η

Για πρωινό έφτιαξα ένα χυμό με παντζάρι, καρότο και τζίντζερ. Κράτησα τις φλούδες από τα παντζάρια και τα καρότα στην άκρη, να τις χρησιμοποιήσω στο δείπνο μου, και έφυγα για τη δουλειά.

Το βράδυ έφτιαξα μια σούπα ιδανική για τη δευτεριάτικη μελαγχολία. Το ωραίο με τις σούπες είναι ότι μπορείς να πετάξεις σχεδόν τα πάντα μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και, με λίγο αλάτι και αρκετή φαντασία, να φτιάξεις κάτι καλό. Εγώ έριξα στο νερό φλούδες από καρότα και παντζάρια, σοταρισμένο κέιλ, λιωμένο τζίντζερ, σκόρδο, μανιτάρια και ψημένα κομμάτια γλυκοπατάτας και άφησα το μείγμα να σιγοβράσει για μερικές ώρες.

soup

Σούπα λαχανικών.

Μέρα 3η

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε απλές χαρές: σκραμπλ με κόκκινο λάχανο, κρεμμύδι και πατάτα για πρωινό, μια πίτα με τα περισσεύματα των λαχανικών για μεσημεριανό. Γεύματα που σου θυμίζουν ότι η waste-free μαγειρική δεν χρειάζεται να είναι γρίφος για δυνατούς λύτες.

Το βράδυ, ωστόσο, επέστρεψε η διάθεσή μου για πειραματισμούς – επιπλέον, το μπρόκολό μου είχε αρχίσει να κιτρινίζει. Τότε, αποφάσισα να μετατρέψω το στέλεχός του (που συνήθως πετάμε) σε μια σάλτσα πέστο. Με μια γρήγορη έρευνα στο Ίντερνετ, μάλιστα, ανακάλυψα ότι αυτή η ιδέα δεν ήταν καινούρια.

Καθώς έβραζαν τα φετουτσίνι, ετοίμασα τη ζύμη για το επόμενο πρωί.

Μέρα 4η

Θεωρητικά, φτιάχνω το δικό μου ψωμί για να μειώσω τα απορρίμματα. Στην πραγματικότητα, γιατί είναι πεντανόστιμο. Και φτηνό. Τι άλλο θέλω; Ξύπνησα λοιπόν νωρίς το πρωί για να σερβίρω στον εαυτό μου μια φέτα ψωμί που μόλις είχα βγάλει από το φούρνο, με πέστο μπρόκολου για επάλειψη και με τη συνοδεία καρότου σε φέτες. Το μεσημεριανό μου ήταν η υπόλοιπη σούπα με μια κουταλιά πέστο για γαρνιτούρα και μια μεγάλη φέτα ψωμί.

Το βράδυ ήρθαν στο σπίτι κάποιοι φίλοι, μαζί με τους οποίους ανακάλυψα ότι μια γενναιόδωρη στρώση πέστο μπρόκολου είναι η τέλεια βάση για σπιτική πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ψητό παστινάκι και γλυκοπατάτα.

Μέρα 5η

Μέχρι την πέμπτη μέρα η waste-free μαγειρική είχε γίνει κάτι σαν δεύτερη φύση μου. Διαπίστωσα ότι πάντα μου περίσσευε κάτι από την προηγούμενη μέρα για πρωινό, ενώ η προετοιμασία του δείπνου γινόταν όλο και πιο εύκολη. Αυτή τη μέρα αρκέστηκα σε κάτι απλό, απολαμβάνοντας ένα κομμάτι από τη χτεσινοβραδινή πίτσα για πρωινό και σαλάτα με ψιλοκομμένο κέιλ για μεσημεριανό.

Το δείπνο ήταν αφιερωμένο σε ό,τι επρόκειτο να χαλάσει σύντομα. Σκάλισα από μέσα τις μικρές κολοκύθες αφαιρώντας τους τη σάρκα και τους σπόρους, τα οποία έψησα στο φούρνο. Παράλληλα, σοτάρισα φύλλα παντζαριού, στελέχη παντζαριού, καρότα και μπουκετάκια μπρόκολου για να φτιάξω μια γέμιση για τις κούφιες κολοκύθες. Γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο, ήταν (σχεδόν) υπερβολικά ωραίες για να τις φάω.

Μέρα 6η

Το πρωί πολτοποίησα τις φλούδες από τις ψημένες κολοκύθες για να φτιάξω ένα χυλό για ψωμί κολοκύθας και αξιοποίησα τους κολοκυθόσπορους φτιάχνοντας ένα μούσλι με βρόμη, νιφάδες σοκολάτας και κανέλα.

Το μεσημεριανό της ημέρας ήταν σκραμπλ με κόκκινο λάχανο, κρεμμύδι και πατάτα, ενώ το δείπνο ζυμαρικά με την υπόλοιπη πέστο μπρόκολου.

granola

Σπιτικό μούσλι.

Μέρα 7η

Το μούσλι με κολοκυθόσπορους αποδείχτηκε τέλειο και για το πρωινό της έβδομης ημέρας, το οποίο μάλιστα μοιράστηκα με φίλους (μαζί με το ψωμί κολοκύθας!).

Για τη μαγειρική της τελευταίας μέρας, ζήτησα και από τους φίλους μου να φέρουν περισσεύματα από το σπίτι τους και ετοιμάσαμε, όλοι μαζί, διάφορα πιάτα που συνοδέψαμε με μεγάλες φέτες από ψωμί κολοκύθας, ώστε να μην πάει χαμένη ούτε μπουκιά».

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις της Kate Weiner από τη waste-free εβδομάδα; «Γευστική, οικονομική και διασκεδαστική. Θα το ξαναέκανα άνετα». Πάντως η αφήγησή της μας «έψησε» να δοκιμάσουμε κι εμείς αυτό το πρότζεκτ!

Τρία tips που θα βοηθήσουν κι εμάς να ελαττώσουμε τα απορρίμματά μας:

1. Εξέτασε προσεκτικά… τα σκουπίδια σου. Τι πετάς, συνήθως; Μήπως είναι κυρίως συσκευασίες (πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις περισσότερες επισκέψεις στους μπλε κάδους); Ή μήπως τα σκουπίδια σου περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον τα λαχανικά που δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις (οπότε καλό είναι να οργανώσεις τα ψώνια σου καλύτερα);

2. Οργάνωσε το σύστημα διαχωρισμού υλικών όσο γίνεται πιο (οικο)λογικά. Αντί να ξοδεύεις πλαστικές σακούλες για να μεταφέρεις στους μπλε κάδους τις συσκευασίες προς ανακύκλωση, τοποθέτησε αυτές τις συσκευασίες όλες μαζί σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα (π.χ. από το Ikea), την οποία θα αδειάζεις κάθε φορά στους κάδους και θα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Και φυσικά καλό είναι να επενδύσεις σε έναν κάδο κομποστοποίησης.

3. Αγόρασε μικρότερες ποσότητες. Μην παρασύρεσαι από τις προσφορές, γιατί σε τελική ανάλυση σου κοστίζουν πιο ακριβά, γιατί σχεδόν πάντα καταλήγεις να πετάξεις ό,τι δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις. Προτίμησε εποχιακά, τοπικά προϊόντα, βιολογικά αν το επιτρέπει το πορτοφόλι σου, αγορασμένα σε μικρότερες ποσότητες, που ξέρεις σίγουρα ότι θα καταναλώσεις εγκαίρως.

empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Βρώσιμο γκλίτερ: πόσο ασφαλής είναι η νέα τάση στο Instagram;

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
empty alt

Smoothies με ανανά, εξωτικό άρωμα με φουλ πολύτιμα συστατικά

Τα φρούτα ταιριάζουν εύκολα με ποικιλία τροφών που περιέχουν πολύτιμα συστατικά και όταν συνδυάζονται δημιουργούν απολαυστικά smoothies που σου προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο μάξιμουμ!   Πράσινο smoothie ανανά Χρησιμοποίησε ώριμες μπανάνες συνδυάζοντας με κρεμώδες στραγγιστό γιαούρτι, σπανάκι και...
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Άλλος ένας Χρυσός Σκούφος για τον Έκτορα Μποτρίνι και το «Etrusco»

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ […]
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Back To Top