Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση.

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση. Αν, ωστόσο, ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, που ταιριάζουν σε όλα τα λαχανικά, από τα σπαράγγια μέχρι τα κολοκυθάκια, από τα καρότα μέχρι τις ντομάτες, την επιτυχία την έχεις στο τσεπάκι.

1. Κόψε τα λαχανικά

Αφού βάλεις το φούρνο να προθερμαίνεται (γύρω στους 200 βαθμούς Κελσίου είναι μια τέλεια θερμοκρασία), κόψεις τα λαχανικά σου σε κομμάτια ίδιου μεγέθους. Τα μικρότερα λαχανικά, π.χ. τα ντοματίνια, μπορείς να τα ψήσεις ολόκληρα. Τα ισομεγέθη κομμάτια θα τα βοηθήσουν να ψηθούν ομοιόμορφα. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το είδος των λαχανικών: π.χ. τις μαλακές ντομάτες μπορείς να τις αφήσεις σε μεγαλύτερα κομμάτια, ενώ τα πιο σκληρά καρότα να τα κόψεις σε μικρότερα.

2. Καρύκευσέ τα

Λίγο ελαιόλαδο και αλάτι αρκούν για να κάνουν θαύματα στη γεύση τους. Αφού λοιπόν απλώσεις τα λαχανικά σε ένα ταψάκι, μπορείς να τα περιχύσεις με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής σου, που θα τα βοηθήσει να ροδίσουν χωρίς να κολλήσουν. Φρόντισε το λάδι να πάει παντού, απλώνοντάς το όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ένα πινελάκι μαγειρικής.

Πρόσθεσε επίσης λίγο αλάτι (μπορείς να συμπληρώσεις με αλάτι και στο τέλος) και άλλα μυρωδικά της επιλογής σου, όπως ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο ή ρίγανη, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Τέλος, όταν τα αραδιάσεις στο ταψί φρόντισε να έχουν ένα περιθώριο μεταξύ τους και να μην είναι κολλημένα, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του φούρνου να κυκλοφορεί ανάμεσά τους, να τα ψήσει ομοιόμορφα και να τα κάνει να ροδίσουν. Για να μη χρειαστεί να τρίψεις στο τέλος το ταψί, μπορείς προτού απλώσεις τα λαχανικά να το καλύψεις με λαδόκολλα.

3. Ψήσε τα

Τοποθέτησέ τα στο πάνω ένα τρίτο του φούρνου, για να ροδίσουν καλύτερα. Μην ξεχάσεις επίσης να τα γυρνάς, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή μια πιρούνα, για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση που αρχίσουν να μαυρίζουν χωρίς να έχουν ψηθεί μέσα-έξω, κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια ξεσκέπασέ τα και άφησέ τα να ψηθούν για ακόμα πέντε λεπτά. Αν, από την άλλη, δεν λένε να πάρουν χρώμα, μπορείς να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του φούρνου και να μετακινήσεις το ταψί τους πιο κοντά στο πάνω μέρος του φούρνου όπου βρίσκονται οι αντιστάσεις.

4. Σέρβιρέ τα

Όταν είναι έτοιμα μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αλάτι. Άλλες γαρνιτούρες που θα δώσουν γεύση; Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρεσκοστυμένος χυμός λεμονιού, λιωμένα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός, θυμάρι, δεντρολίβανο κ.ά.), βαλσαμικό ξίδι.

Μπορείς άνετα να τα σερβίρεις ζεστά, αλλά πολλά από αυτά, όπως οι μελιτζάνες και οι ντόματες, που είναι και της εποχής, καταναλώνονται ευχαρίστως και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν πάντως σκοπεύεις να τα απολαύσεις σε θερμοκρασία δωματίου, άφησέ τα να κρυώσουν σε μια στρώση, ξεσκέπαστα, διαφορετικά οι ατμοί στο εσωτερικό του ταψιού μπορεί να τα μαλακώσουν υπερβολικά μέχρι να έρθει η ώρα να τα βάλεις στο πιάτο σου.

empty alt

Το αυγό απομακρύνει το εγκεφαλικό

Μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12% διατρέχουν όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα λένε επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις στην προετοιμασία των γευμάτων

Αρκεί να αφιερώσεις δύο περίπου ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μην ταλαιπωρείσαι μεσοβδόμαδα με το μαγείρεμα – ή τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσεις το μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top