Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

0     

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

oyster_sauce

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά;

Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε νερό για παρατεταμένη χρονική περίοδο), μαζί με αλάτι, ζάχαρη και σε κάποιες περιπτώσεις, σάλτσα σόγιας με κορν φλάουρ.

Τι προκύπτει από το παραπάνω μείγμα; Μια σκουρόχρωμη σάλτσα με υφή σιροπιού, στην εμφάνιση κάτι ανάμεσα σε σάλτσα σόγιας και μπάρμπεκιου σος. Με πολυδιάστατη γεύση: γλυκιά, αλμυρή αλλά και ουμάμι, που αναδεικνύει όλα τα υλικά μιας συνταγής.

Μπορεί να συνδυαστεί τέλεια στο μαγείρεμα με σάλτσα σόγιας, ξύδι ρυζιού και μιρίν (ιαπωνικό κρασί), μέσα σε stir-fries αλλά και μαρινάδες που δίνουν μια ασιατική νότα στο κρέας. Χρησιμοποιείται και σκέτη, για να ενισχύσει τη γεύση αλλά και την πυκνότητα ενός φαγητού, καθώς αρκεί να προσθέσεις μία κουταλιά στη σούπα για να της δώσεις πιο πλούσια υφή.

Και τι κάνεις αν η συνταγή σού ζητάει σάλτσα στρειδιών, αλλά δεν υπάρχει στο σπίτι; Μια ιδέα είναι να ανακατέψεις σάλτσα σόγιας με χόισιν σος, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο. Εναλλακτικά, μπορείς να συμβιβαστείς μόνο με σάλτσα σόγιας.