Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε. Σε κάποιες εκδοχές αφού κάνουν τη σάλτσα στο τηγάνι, τη μεταφέρουν σε ταψί και ψήνουν τα αβγά στο φούρνο, εδώ όλη η προετοιμασία γίνεται στο τηγάνι.

Εύκολη συνταγή Shakshuka:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι (σε κύβους)

1 πράσινο ή κόκκινο πιπέρι (σε κύβους)

4 φρέσκα σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένα)

2 κουταλιές της σούπας πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι

700-500 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες

4-6 αυγά

Αλάτι και πιπέρι

1 μάτσο φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Φέτα (προαιρετικό)

Πίτα (προαιρετικό)

Shakshuka

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινήστε θερμαίνοντας το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το πιπέρι και το κρεμμύδι στο τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά (ή έως ότου το κρεμμύδι να είναι ημιδιαφανές).

Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και επιπλέον μπαχαρικά στο τηγάνι. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό.

Τώρα ήρθε η ώρα για τις ντομάτες. Προσθέστε την κονσέρβα αποφλοιωμένες ντομάτες ή σάλτσα που έχετε τρίψει μόνοι σας στο τηγάνι και λιώστε τες με ένα κουτάλι. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι με βάση της γεύσης σας. Αφήστε την να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε το κουτάλι σας για να φτιάξετε μικρές «φωλιές» στη σάλτσα ντομάτας. Στη συνέχεια, σπάστε τα αυγά σας σε κάθε «φωλιά».

Καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν τα αυγά (σας συνιστούσαμε να τα μαγειρέψετε μέχρι να σκληρύνουν οι κρόκοι, αλλά να μην παραμείνουνε μελάτα.)

Πασπαλίζετε με φέτα στην κορυφή (προαιρετικά) και σερβίρετε με ψημένες πίτες ή φρυγανισμένο ή ψημένο ψωμί.

Tip: Μπορείτε εκτός από κρεμμύδι να προσθέσετε πιπεριές.

empty alt

Έτσι θα κάνεις το κρέας να μαλακώσει πριν από το μαγείρεμα

Το σύντομο μούλιασμα του κρέατος σε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό ανεβάζει το pH της επιφάνειας του κρέατος, με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του να μην ενώνονται υπερβολικά κατά το μαγείρεμα και το κρέας να διατηρείται τρυφερό και ζουμερό μετά το ψήσιμο.
empty alt

Χαλούν τα μπαχαρικά;

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.
empty alt

Πώς θα ψήσεις μια πατάτα στο φούρνο

Έχει υπερβολική ζέστη για να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις, αλλά δεν θέλεις να φας για μεσημεριανό (μία ακόμα) σαλάτα; Ψήσε μία πατάτα στο φούρνο.
empty alt

Μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη μαγειρεμένο σολομό;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat...
empty alt

Πώς θα ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στη μαγειρική και να την αγαπήσουν

Λίγο οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, λίγο η τάση να επιστρέφουμε στο σπιτικό φαγητό (ή τουλάχιστον να το προσπαθούμε), λίγο το ότι το στερεότυπο «τα αγόρια δεν μαγειρεύουν» ολοένα χάνει έδαφος (ελπίζω δηλαδή), κάποιοι γονείς επιχειρούμε να μετατρέψουμε το καθημερινό μαγείρεμα σε οικογενειακή...
empty alt

10 τρόφιμα… υπό εξαφάνιση

Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Ελαφριές γαρίδες με ντομάτες και κόκκινο κρεμμύδι

Έχετε διάθεση για θαλασσινά; Θα ικανοποιήσετε πλήρως την όρεξή σας με αυτό το πιάτο με οστρακοειδή! Με φρέσκες γαρίδες αρωματισμένες με μεσογειακά καρυκεύματα, σκόνη σκόρδου και μαύρο πιπέρι, σερβιρισμένες με μαγειρεμένο κόκκινο κρεμμύδι και ντοματίνια, σίγουρα θα σας χορτάσει με νόστιμο και...
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια

Αυτό το γεύμα είναι χορταστικό και γευστικό, που τονίζεται από τα εποχιακά λαχανικά και τα τέλεια ισορροπημένα καρυκεύματα.
Back To Top