Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…

Μας αρέσει το baba ghanoush με αρκετή επίγευση σκόρδου. Εάν δεν το προτιμάτε, παραλείψτε το τρίψιμο του ακατέργαστου σκόρδου στο τέλος. Χωρίς αυτό, θα έχετε μια πιο λεπτή (ελαφρώς γλυκιά) γεύση σκόρδου που θα κάνει όλους πολύ, πολύ χαρούμενους. Μας αρέσει να το σερβίρουμε ως μέρος τριών ντιπ, μαζί με σπιτικό χούμους και ελληνική φέτα. Συνοδεύστε το  από φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα, ψητά λαχανικά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

ΥΛΙΚΑ:

2 ΜΠΟΛ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 σκόρδο κεφαλής, συν 1 σκόρδο σκελίδα

1 κουταλιά της σούπας, συν 1 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερο για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεσαίες μελιτζάνες

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. Ταχίνι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Μια πρέζα θρυμματισμένων νιφάδων κόκκινου πιπεριού

Φρυγανισμένη πίτα και ψιλοκομμένα λαχανικά, για σερβίρισμα

babaa

EKTEΛΕΣΗ

Μετακινήστε τη σχάρα του φούρνου στο πάνω τρίτο του φούρνου και προθερμαίνετε στο σε υψηλή θερμοκρασία. Καλύψτε το ταψί με ένα φύλλο ψησίματος.

Κόψτε την κορυφή από το κεφάλι του σκόρδου και ψιλοκόψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο.

Τρυπήστε μελιτζάνες παντού με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε μελιτζάνες και σκόρδο σε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε το στο φούρνο. Ψήστε, περιστρέφοντας περιστασιακά, έως ότου η μελιτζάνα ψηθεί στο εξωτερικό και γίνει μαλακή στο εσωτερικό και το σκόρδο είναι μαλακό, 30 έως 35 λεπτά. Συμβουλή: Δοκιμάστε τη μελιτζάνα τοποθετώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της μελιτζάνας. Εάν υπάρχει αντίσταση, συνεχίστε το ψήσιμο.

Αφήστε τη μελιτζάνα να κρυώσει 10 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε και ανοίξτε τη σάρκα. Απορρίψτε το δέρμα και τοποθετήστε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στα 15 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε μελιτζάνα, ψητάές σκελίδες σκόρδου και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πολτοποιήσετε τις σκελίδες σκόρδου και στη συνέχεια συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να σπάσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθεί ο χυμός λεμονιού. Προσθέστε ταχίνι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τρίψτε την υπόλοιπη σκελίδα σκόρδου στο μπολ. Ανακατέψτε και συνδυάστε το με αλάτι και μετά μεταφέρετε στο πιάτο.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό, νιφάδες πιπεριού και ψιλοκομμένο ελαιόλαδο. Σερβίρετε με φρυγανισμένη πίτα ή / και λαχανικά.

empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

4 έξτρα συστατικά για να φτιάξεις μια πεντανόστιμη σαλάτα με κινόα

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την επιτυχία που γνωρίζει η κινόα γιατί ναι, είναι υγιεινή, αλλά όχι και η επιτομή της γεύσης, μπορείς να μετατρέψεις το συγκεκριμένο σιτηρό σε βάση για μια πολύ νόστιμη σαλάτα.
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
Back To Top